Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lilek neboli baklažán

16. 10. 2013 | Škola vaření

Kuchařinky, které rády zkoušejí nové suroviny a recepty ze všech koutů světa, mají s lilkem určitě již nejednu zkušenost. Vás ostatní, zastánkyně klasické české kuchyně, se pokusím článkem nalákat lilek vyzkoušet.

Ač se může zdát, že je baklažán surovinou moderní a novou, není tomu tak. Jeho doložený původ sahá až do středověku.  Poprvé byl kupci dovezen do Středozemí a na Balkán pravděpodobně z Barmy a Indie. Ve dvanáctém století se odtud jeho pěstování začalo šířit do většiny Evropy. Lilek Solanum melongema L. patří do čeledi lilkovitých, jeho blízkým příbuzným jsou brambory a rajčata, to je ostatně patrné už podle stejného květu. Ve středověku se lidé domnívali, že způsobuje šílenství, zřejmě ho jedli syrový, proto dostal přezdívku jablko bláznů.

Baklažánů je spoustu druhů. Co do tvaru, můžete vidět lilky podélné i kulaté. Různé druhy jsou i různě zbarvené. Třeba japonský lilek je bílý s fialovým žíháním, v Evropě se nejvíc setkáte s lilkem černým, nebo černým žíhaným do fialova. Nikdy nekupujte lilek zelený. Není nezralý, ale naopak přezrálý. Na takovém lilku si určitě nepochutnáte. Dalším znakem přezrálého plodu jsou tmavá zrníčka. To bohužel zjistíte až po nákupu, až do něj doma zakrojíte.

Lilek neboli baklažánNěkteré zdroje uvádějí, že je lilek fungujícím protijedem při otravě jedovatými houbami. Pozor, nikdy nekonzumujte lilek syrový, obsahuje jedovatý solanin, který se tepelnou úpravou neutralizuje.

Lilek pro zdraví

Lilek je složený z 92 % z vody, 3 % vlákniny, 1 % bílkovin. Zbytek tvoří jednoduché cukry, vitamíny a minerály. Lilek obsahuje významné množství draslíku, dále fosfor, magnézium, zinek, vápník, železo, měď a selen. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín A, skoro celé spektrum vitamínů skupiny B, vitamíny C, E, K. V čem spočívá největší nutriční bohatství lilku? V obsahu celé řady lidskému organismu prospěšných aminokyselin, například lisinu, který se jinak vyskytuje v mase a potravinách živočišného původu, tuto informaci určitě ocení vegetariáni.

Lilek je sám o sobě velmi dietní potravinou. Ve 100 g má pouhých 18 kalorií. Hlídáte-li si štíhlou linii, dávejte si při jeho přípravě pozor na olej, jeho houbovitá konzistence dokáže absorbovat spoustu oleje.

Pro vysoký obsah vody a sodíku a ostatních minerálů je lilek nedocenitelný pomocník k odvodňování organismu a remineralizaci například u lidí s onemocněními ledvin, zánětů močových cest nebo chronických nemocí ledvin, srdce a cév spojených s otoky. Lilky, podobně jako artyčoky, obsahují hořké látky, které podporují vylučování žluči a napomáhají tak správnému trávení. Napomáhají trávení i stimulací slinivky břišní. Zároveň snižují hladinu špatného cholesterolu. Lilek má také mírně projímavé účinky, je vhodný pro osoby trpící zácpou. Neobsahuje lepek, je tedy potravinou vhodnou pro lidi trpící celiakií.

Lilek se hojně užívá i v kosmetice jako přísada různých krémů a masek.

Jak s lilkem naložit v kuchyni?

Můžete zkusit lilek upéct v troubě a následně vydlabanou dužinu smíchat s citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Vznikne vám neotřelá pomazánka na topinky jako originální pohoštění. Lilek nakrájený na co nejslabší plátky můžete na sucho grilovat, následně potřít marinádou z olivového oleje, rozetřeného česneku, soli, oregana a pálivé papričky. Kdo má rád, přidá do marinády i nasekanou čerstvou mátu.

Z baklažánu můžete připravit musaku s masem i bez, zapékat ho s rajčatovou salsou a parmezánem jako chutnou parmigianu. Vyzkoušet můžete francouzské ratatouille. Receptů najdete nepřeberné množství.

Mým favoritem je tento jednoduchý, na přípravu rychlý a ve výsledku opravdu chuťově vynikající recept:

Lilek podélně nakrájejte na silnější plátky. Do každého plátku udělejte opatrně asi tři zářezy aniž byste porušili okraje. Naskládejte do pekáčku, zářezy vyložte plátky česneku. Zakápněte šťávou z půlky citronu, prolijte kvalitním olivovým olejem, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte nějakou voňavou středomořskou bylinku jako rozmarýn nebo tymián. Dejte péct asi na půl hodiny asi na 200 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem jen tak, masožravcům jako přílohu, třeba ke grilovanému masu.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lilek neboli baklažán:

Lilek neboli baklažán
Lilek neboli baklažán
Lilek neboli baklažán
Lilek neboli baklažán
Lilek neboli baklažán
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ráda vyzkouším..
Lilek jsem znala jen na musaku.. Dobré typy..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek určitě jednou vyzkoušímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za článek, také se ráda inspiruji. Lilek sice zařazujeme do jídelníčku, ale ne tak často.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
podařilo se mi vypestovat svuj vlastni. Za moznosti zpracovani dekuji
Obrázek uživatelky
profil
Luci díky za článek,mám lilek moc ráda, ale vlastně ho pořád dělám tak na dva-tři způsoby, tohle je úžasná inspiraceSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles