Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květina Vánoc - Vánoční hvězda

10. 12. 2012 | Zahrádka

Pomalu, ale jistě, se blíží čas Vánoc. A pro nás, milovníky květin, k Vánocům neodmyslitelně patří krásná květinka s červenými listy. Vánoční hvězda.

Vánoční hvězda je skvělým doplňkem vánoční atmosféry, slavnostního prostředí a teplé domácnosti. Víme ale o jejím původu a pěstování?


Původ Vánoční hvězdy:

Vánoční hvězda se latinsky nazývá Euphorbia pulcherrima, také ji můžeme najít pod názvem Poinsettia nebo Pryšec nádherný. Pochází ze střední Ameriky, Mexika. První zmínky o ní píší již Aztékové a do Evropy se dostala v první polovině 19. století. Ve svém přirozeném prostředí subtropického pásu  Hvězda dorůstá několika metrů ve formě keře.

Vánoční hvězdaMůžeme ji pěstovat v různých barevných kombinacích, ale nejznámější a nejrozšířenější je varianta s červenými listy na vrchu a tmavě zelenými listy v dolní polovině rostliny. Na začátku adventu je dostání v každém obchodním domě i květinářství jak ve velikosti několika málo centimetrů, tak ve velmi rozvětvené verzi. Ať už se rozhodneme pro jakoukoli velikost, vždy se přesvědčíme, že v obchodě není květina například u dveří, kde by na ni šel mráz a průvan, dále je potřeba obalit ji důkladně novinami, aby nám cestou domů nezmrzla.

Prostředí a pěstování: Umístění je jeden z nejdůležitějších faktorů při pěstování. Rostlina by se neměla zbytečně často přemisťovat, také nesmí být na průvanu, v chladu a ani na přímém slunci, za to musí být na světle. Jenže místo, které splňuje všechny tyto podmínky, v některých domácnostech jen těžko najdeme. Proto považujte slunce za nejmenší zlo, slunce v zimě nepálí tak intenzivně, aby kytku poškodilo. Hlína v květináči by nikdy neměla být suchá, ale v misce nesmí stát voda, proto doporučuji květinu zalévat často, ale menším množstvím vody.

Až nám listy opadají a Vánoční hvězda přestane působit svátečně, což se stává už na Nový rok, můžeme ji buďto vyhodit a příští rok si pořídit novou, nebo jí můžeme odstranit suché listy, přemístit do chladnějšího prostředí a omezit zálivku. Na jaře ji přesadíme a seřízneme výhonky, můžeme tak Vánoční hvězdu množit.

POZOR! Mléko z této rostliny je jedovaté, proto by ji Vaše malé ratolesti měly mít z dosahu ruky!

V létě můžeme Hvězdu pomalu vystavovat na světlo, zalévat a hnojit ji. Od začátku června ji zkuste vystavit i ven. Jak ale začne babí léto, začněte ji zatemňovat na nejméně 12 hodin denně. Bez zatemňování jí listy nezčervenají a zůstanou zelené. I se zelenými a hezky tvarovanými listy je krásná, ale už to není ta pravá Vánoční hvězda. Pro zatemňování si vytvořte kornout z novin nebo jiného papíru a přiklápějte ji od večera do rána na 12 až 14 hodin. Při přiklápění dejte pozor na to, aby se rostlince nezlámaly a nezdeformovaly listy. Kornout proto udělejte větší.

Víte, že v Americe dokonce slaví Den poinsettia? Tento den připadá na 12. prosince a je to den, kdy si lidé Vánoční hvězdu pořídí nebo si ji navzájem darují.


Bugynkaa - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Květina Vánoc - Vánoční hvězda:

Květina Vánoc - Vánoční hvězda
Květina Vánoc - Vánoční hvězda
Květina Vánoc - Vánoční hvězda
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
-
Mám na stole a je radost se na ni stále dívat.
Obrázek uživatelky
profil
Přišla jsem na to, že hned jak ji přinesu domů musím dát kytičce trochu větší květní a zeminu dosypat. Zalévám málo tak jednou týdně. Vydrží. v srpnu jí temnuji tzn. přikryji krabicí přes den a na noc sundám. Pustí červené listy na vánoce.
Obrázek uživatelky
profil
od lonska, ale lístky stale zelene......zatim
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsem si jí letos nekoupila,kupuji ji tak někdy začátkem prosince-doufám že mi vydrží
Obrázek uživatelky
profil
Já jí mám od minulého roku a pořád je krásná i nové a nové lístečky mi dává 😉😘
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice