Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ochutnali jste už natto - fermentované sójové boby?

26. 06. 2012 | Škola vaření
Vzpomínáte si ještě na dobu, kdy jste poprvé ucítili Olomoucké tvarůžky? A na dobu o něco později, kdy jste se je poprvé i přes vnitřní pocit nejistoty odhodlali ochutnat? Jistě je to hodně dávno a pravděpodobně to odhodlání stálo za to. Pravé Olomoucké tvarůžky představují jak delikatesu, tak zdroj kvalitních živin. Podobné je to s pochutinou zvanou natto. Jde o tradiční japonský pokrm. Smrdí všem, avšak chutná jen někomu.

Co je to natto?

NATO jistě známe všichni, i ti, kteří jakýmkoli nadnárodním organizacím v čele s EU příliš nefandí. Avšak natto je něco docela jiného. Natto jsou uvařené sójové boby fermentované bakterií Bacillus subtilis natto (odtud název této pochutiny). Boby získají fermentací lepkavý slizovitý povrch, jsou částečně ztvarohovatělé a silně páchnou po čpavku.

Kde se vzalo, tu se vzalo - NATTO

Natto - fermentované sojové bobyVznik natta se datuje do období několik tisíc let před naším letopočtem, kdy se z Číny do Japonska poprvé dostaly sójové boby. Jak bylo pro Japonce typické, většinu potravin balili do produktů z rýže nebo rýže samotné, aby déle vydržely. Jednalo se o jejich způsob konzervace (takto mimochodem vzniklo také sushi). Proto boby zabalili do slámy z rýžových stébel. Když se posléze rozhodli boby opět vybalit, našli zapáchající slizovitou hmotu. Došlo totiž k jejich fermentaci bakterií Bacillus subtilis natto, která se běžně na rýžových stéblech vyskytuje.  

Někde se můžete setkat i s nepravým nattem, tzv. amanattem, které je vyrobeno z fazolí a je podstatně sladší než natto.

Natto prospívá našemu zdraví

Natto obsahuje velké množství proteinů, řadu vitaminů (zejména vitaminy skupiny B včetně B12 důležitého pro krvetvorbu) a zdraví prospěšných látek. Proteiny z něj činí velmi hodnotnou potravinu vhodnou při dietách. Čerstvé natto obsahuje také vitamin K2, který je nositelem zápachu. Vitamin K2 je odstraněn u některých doplňků stravy, které lze sehnat i na našem trhu.

Z nejvýznamnější obsahových látek, které nachází podstatné uplatnění v podpoře léčby či v prevenci různých neduhů, je v této potravině obsažena nattokináza. Jedná se o enzym, který významně upravuje srážlivost krve, a proto se o něj v posledních letech zajímá i farmaceutický průmysl. Snižuje nadměrnou krevní srážlivost a dokáže sraženiny i rozpouštět (má antiagregační, fibrinolytický a trombolytický efekt). Natto je nevhodé pro osoby užívající současně preparáty na ředění krve.

Natto je výborným doplňkem jídelníčku pro osoby se zvýšeným rizikem srdečního infarktu, mozkové mrtvice či cévní embolie (například pokud se toto onemocnění vyskytlo u vašich rodičů, pokud užíváte hormonální antikoncepci či máte sedavé zaměstnání a naprostý deficit pohybu). Spekuluje se, zda Japonci nežijí tak dlouho a ve zdraví právě díky pravidelné konzumaci natta. Pokud tedy ovšem vynecháme pár posledních desetiletí, kdy se už
i v Japonsku rozmáhá západní strava plná nezdravých tuků, cholesterolu atp., díky čemuž  na ulicích není problém potkat obtloustlého jedince, ačkoliv v daleké minulosti obezita v Japonsku neexistovala.

Další obsahovou látkou je isophrabon, který působí antioxidačně a momentálně se zkoumá jeho potenciální vliv brzdit rakovinu, zejména prsu a prostaty. Dipikolonová kyselina působí antibakteriálně. Vitaminy skupiny B mají širokou škálu působení, od ochrany nervové soustavy až po udržení dobrého stavu kůže.

Natto je vhodné konzumovat rovněž v případě špatně se hojících ran, po operaci, pro úpravu imunity či při potížích se zažíváním. Upravuje složení střevní mikroflóry a čistí střeva. Navíc dokáže do určité míry brzdit osteoporózu (řídnutí kostí). Zabraňuje kornatění tepen. Nattokináze zlepšuje cirkulaci krve v těle (mimo jiného zlepšuje prokrvení mozku či končetin) a pomáhá v případě křečových žil či viditelných „pavučinek“.


Kupte natto a hurá do kuchyně

Natto se dá upravovat různě. Nejčastěji se z něho připravuje sýr natto, dá se však použít i na vaření. Přidává se do polévek a zeleninových směsí. Jíst ho můžeme za studena i po tepelné úpravě. Dochucujeme nejčastěji česnekem, hořčicí, ale také třeba sójovou omáčkou, cibulkou anebo čímkoli podle našich chutí. Japonci natto konzumují obvykle ke snídani a jako přílohu k němu podávají rýži. Pochutnávají si na něm již celá tisíciletí a zřejmě nehodlají přestat. Naopak. Stále častěji je o něm slyšet i mimo asijský kontinent, v poslední době i u nás.
A nejen slyšet, můžete si ho i koupit v prodejnách se zdravou výživou. Natto seženete buď mražené, anebo čerstvé, jelikož v České republice již funguje firma, která ho vyrábí. A co vás možná potěší, nejde o nijak drahou záležitost. Jeden balíček (150 g) chlazeného natto koupíte za něco málo přes 20,- Kč.

Máte odvahu ochutnat?
Jestli ano, nezapomeňte se podělit o váš osobní gurmánský zážitek.


Silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky pěkně zapáchají a jak mi chutnajíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimave,nikdy jsem o nattu neslysela. asi bych se taky zdrahala ochutnat.
moc pekny clanek!
Obrázek uživatelky
profil
zajimave,nikdy jsem o nattu neslysela. asi bych se taky zdrahala ochutnat.
moc pekny clanek!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles