Dýně muškátová
Dýni muškátovou vám doporučujeme využít při přípravě sladkých knedlíků a nočků, všude tam, kam chcete přidat krásnou podzimní barvu a jedinečnou chuť. Výborně se hodí do sladkých dýňových knedlíčků. A přestože se typicky servírují se sušeným ovocem nebo povidlovou omáčkou, vyzkoušejte malou změnu – připravte si oříškovou strouhanku nebo domácí griliáš, ideálně z lískových ořechů. Knedlíčky po uvaření přelijte máslem, posypte a případně můžete přidat i trochu nadýchané šlehačky a koření, jako je vanilka nebo skořice. Kromě muškátové dýně se na sladké knedlíky skvěle hodí také odrůdy Sweet Dumpling, Sugerloaf Delicata nebo Sweet Meat Oregon Homestead.
Máslová dýně
Máslová dýně je ideální do dýňových nočků a noků, které chcete servírovat jako hlavní chod či přílohu. Můžete si je připravit s bylinkami, pestem a sýrem, zkusit servírovat k hovězím roštěnkám na houbách a pepři, nebo jen se zeleninou. Udělejte si k nim směs ze špenátu, vařené cizrny a sušených rajčat.
Dýně Hokkaidó
Intenzivní barva plodu i dužiny doslova září. Dýně Hokkaidó se nemusí na rozdíl od té muškátové nebo máslové loupat a na pultech obchodů je k dostání od konce léta do května. Se svou jemnou a zemitě nasládlou vůní je skutečným univerzálem pro kuchyňské použití. Výborně sedí do slaných i sladkých pokrmů. Po upečení chutná více oříškově s nádechem karamelu. Pokud chcete připravit slané jídlo, použijte dýni Hokkaidó čerstvou nebo ji uvařte. Pokud naopak chcete podtrhnout její „dezertní“ kvality, pečte ji. Pečením lze připravit také výborné pyré.
Zdroj, foto: Knedlíky Láznička
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Jeřabiny - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026









