Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti

14. 06. 2012 | Zahrádka
Bílý a červený rybíz  - Rybízové keře jsou na našich zahrádkách velmi oblíbené a hojně rozšířené, najdeme je snad v každé z nich. Kdo se rozhodne pěstovat rybíz, může si vybrat z pestré nabídky různých tvarů od kulovitého až po rozložitý keř či dokonce stromek.

Při správné péči bohatě plodí zdravé a všestranné ovoce, pěkně vypadá a poslouží například i jako předěl okrasné a užitkové části zahrady. Nejznámější je rybíz červený, bílý a černý, ale existuje také růžový. Například Rose de Champagne, méně známá růžová odrůda z Francie, je nejsladším pěstovaným rybízem vůbec. Hodí se pro přímou konzumaci v čerstvém stavu, ale je z něj samozřejmě možné připravit i vynikající vína či šťávy.

Bílý a červený rybíz - Trocha historie

Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiRybíz se začal pěstovat v 16. století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době rozlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy. Až v 19. století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz i v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Rybíz bílý a růžový vznikl křížením několika druhů rybízu. V Mattioliho Herbáři z 16. století je rybíz nazýván "vínem svatého Jana“.

Bílý a červený rybíz - Bobule plná zdraví

Je až neuvěřitelné, kolik zdraví prospěšných látek jedna malinká kulička rybízu obsahuje. Například vitamínu C obsahuje tolik, že už konzumací 40 kuliček pokryjeme celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu pro dospělého člověka. Dále je v rybízu zastoupen vitamín P (rutin), vitamíny řady B (niacin a kyselina pantothenová) a karoteny, z nichž se v těle tvoří vitamin A. Mimo vitamínů je také rybíz velmi ceněn pro obsah nenasycených mastných kyselin, tříslovin a pektinu. Ze stopových prvků je v něm nejvíce zastoupen vápník, železo, v menším množství pak hořčík, mangan a draslík. Kombinace všech těchto látek je jedinečným přírodním lékem. Rybíz zvyšuje imunitu lidského těla, pomáhá při angínách, rýmě i zánětech sliznic. Je také dobrou prevencí rakoviny, chrání naše oči a cévy.

Bílý a červený rybíz v kuchyni

Bílý a červený rybíz má unikátní složení i z hlediska možnosti zpracování. Vysoký obsah pektinu totiž přímo napomáhá konzervaci v podobě kompotování, při výrobě džemů a sirupů. Kompotovat rybíz zvládne i naprostý začátečník – stačí přidat jen cukr a vodu. Z tohoto důvodu je také vhodné kombinovat rybíz s jinými druhy ovoce, které naopak zase mohou mírnit kyselost rybízu. Čerstvý rybíz sladíme nejlépe medem, možné je samozřejmě i pocukrování, to se však tolik nedoporučuje.

Bílý a červený rybíz je pro svou barvu i kyselou chuť v kuchyni velmi oblíbený. Různým pokrmům a ovocným džemům dodává sytě červenou barvu a svěží kyselost. Hodí se také k ochucování šťáv z jiného, chuťově méně výrazného, ovoce a všech sladkokyselých jídel. Šťáva z bílého rybízu se běžně používá k přípravě lahodných rosolů a v případě nouze skvěle nahradí citrónovou šťávu.

Oblíbeným způsobem konzervace rybízu je i jeho zamražení. Mražený rybíz nám výborně poslouží při pečení moučníků s ovocem po celý rok. Mezi nejoblíbenější dezerty s rybízem patří klasický rybízový koláč, bublanina nebo různé ovocné dorty s želé, které mají příjemně nakyslou a osvěžující chuť.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na zahrádce jsem pěstovala všechny druhy rybízu - bílý, černý i červený. Dobrota.
Obrázek uživatelky
profil
My jsme měli na chalupě spoustu let černý rybíz a mamka z něho dělala výbornou marmeládu , kterou jsem využili hlavně na vánoce na linecké a také šťávu
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda všechny druhy rybízu a nejoblíbenější marmeláda právě rybízová. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mnam
Obrázek uživatelky
profil
na linecké nejlepší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles