Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje třetí Vánoce v cizině - v Maďarsku

4. 01. 2015 | Vaše příběhy
Když se můj pobyt v lázeňském městečku Harkány v Maďarsku protáhl až do prosince, rozhodla jsem se zůstat tam s mým pejskem až do konce roku. U města Harkány jsou tři velké supermarkety, které tou dobou byly většinou poloprázdné, výborně se tam nakupovalo.
Jezdívala jsem na nákupy nejvýše jednou týdně a v prosinci jsem stihla koupit i věci pro slavnostní vánoční stolování, pár ozdob, svíčky, prskavky a spoustu dobrého a kvalitního kuřecího i krůtího masa, výborný dort Tiramisu jsem si objednala v jedné albánské cukrárně. Vše jsem si v klidu připravila pro Štědrý den jako dříve vždy doma - jen jsem ještě přikoupila lojové koule pro ptáčky, abych je mohla rozvěsit na kolem stojící stromy.

Taky ještě slunečnicová semena do ptačí budky na zahradě, dostatek psích konzerv i pro vychrtlé a věčně hladové pejsky sousedčiny, mrkev a hodně jablíček do krmelce, který byl postaven uprostřed malého lesíka, jenž patřil k domu a chodívaly tam v noci srnky. Den před Štědrým dnem jsem ozdobila nejbližší smrček zakoupenými i mnou uháčkovanými ozdobami a prskavkami, připravila jsem salát a obalila drůbeží řízky. Protože bylo stále pěkně a na slunci +18°, se všemi třemi pejsky jsme v ten krásný den absolvovali dlouhou procházku v národním parku, který začínal hned za humny a táhl se spoustu kilometrů podél maďarsko-chorvatských hranic. Po příchodu z dlouhé procházky se už pomalu stmívalo, naplnila jsem mrkví a ovocem krmelec a ptáčkům jsem nasypala dostatek zobání.

vánocePak jsem všem třem pejskům naplnila jejich misky /u mne má haf vždy přednost/. Ti dva sousedčini chlupáči zhltli svou velkou porci, nežli stačil můj pejsek zbaštit polovinu ze své misky. Jenže on měl denně jídla dost, kdežto ti dva, kteří byli věčně u nás na dvorku, hltavě dojídali i různé zbytky z kuchyně, přidávané ke granulím. Kdežto granulí si ten můj „fajnšmekr“ většinou ani nevšímal, i když ve společnosti těchto dvou kamarádů se  taky občas připojil /tak jako malým dětem chutná lépe v kolektivu jiných dětí/.

Na velké zastřešené terase jsem svátečně prostřela kulatý stůl, ve váze bylo voňavé chvojí a na stole i v okenních výklencích svítily svíčky - vypadalo to tam moc hezky. Na okenním parapetu z ložnice stálo rádio a měnila jsem CD s koledami. Večeře byla brzy hotova, pejskům jsem ještě přidala a v klidu, pomalounku v nádherném tichu, jsem spořádala svou večeři, zapíjenou dobrým maďarským vínem. Pak při skvělém dezertu jsem zapálila prskavky na tom ozdobeném stromečku nedaleko terasy, neměla jsem totiž dlouhý prodlužovací kabel, i když elektrické svíčky jsem taky koupila. Ale snad to bylo i hezčí, do tak krásné přírody by se stejně nehodily. Ještě večer bylo +7°, mohla jsem tam dlouho sedět v pulovru s plédem na kolenou a vnímat tu okolní nádheru a úžasný klid. Jen občas ze spaní zapípal nějaký ptáček, sousedčini pejsci odešli už do svého pelíšku a můj hafánek se pohodlně rozvalil na gauči v rohu terasy. Na jasné obloze svítily hvězdy a měsíc a náhle zašustilo shrabané listí a ke krmelci se blížily tři srnky. Takovou nádheru bych ve městě mezi čtyřmi stěnami nikdy nemohla prožít.     
    
Majitelé tohoto víkendového domku odjeli již několik dní předtím do Košic trávit Vánoce u maminky paní Moniky, takže jsme si drobné dárky předali již předtím. Ale jen o dárcích přece Vánoce nejsou, mnohem důležitější je ta atmosféra, klid a pohoda, vzpomínky na rodiče a společně strávené Vánoce v dětství či na různé drobnosti z dob, kdy moje děti byly ještě malé a kdy to bývaly Vánoce nejkrásnější, naplněné dětským smíchem a nepředstíranou radostí. Ten nádherný pocit souznění s přírodou a blízkost milého pejska mně tehdy byly nade vše /a je tomu tak i dodnes/. S dětmi i vnučkami jsme si již týden předem popřáli, oni mně - nakonec jako vždy - prostřednictvím internetu a já už počátkem prosince rozeslala všem svým blízkým hezké pohlednice s upřímným přáním příjemně strávených Vánoc. 

Opravdu nepotřebuji žádné dárky /i když nečekaná maličkost rovněž potěší/ ani přítomnost kohokoliv - mně samotné jen s přírodou a skvělým společníkem, mým hodným pejsánkem, je vždy nádherně. Jaké si to uděláme - takové to máme.
     

MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel i na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

ono je to šumafuk, zda je člověk sám doma nebo v cizině - nakonec s Badýskem i těmi sousedčinými hafánky jsem mohla komunikovat česky a bylo mi na té terase při příjemných teplotách a s přírodou přímo před nosem snad ještě lépe, nežli někde v ČR mezi čtyřmi stěnami a stejně daleko od dětí /když k nim jsem měla 550 a 380 km/ - v té tehdejší sněhové nadílce bych si stejně netroufla se autem za nimi rozjet.
Jsem velmi ráda sama, ovšem to neznamená, že jsem i osamělá - to rozhodně nikoliv. Konečně mohu být sama sebou a NEMUSÍM ale JEN MOHU Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky umím být sama a ráda, ale v cizině nevím.Asi by mi bylo smutno. Hezky napsáno.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek Smajlík umíš Marti udělat hezkou atmosféru a pohodu SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, já se taky cítím nejlépe v přírodě a teď v zimě pravidelně nosím ptáčkům na zahradu lojové koule i zobání, na balkoně mají i oříšky
Obrázek uživatelky
profil
Hezky a výstižně napsané. Nejsem si jistá, že bych byla někdě v cizině, asi by mě vyhovovalo jít nejprve za známými a pak bych relaxovala při poslechu koled s pejsekm u sebe. T bych si asi uměla představit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles