8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje smutné Vánoce

6. 01. 2013 | Vaše příběhy

Bylo  po válce a  mým nejmilejším dárkem byla kniha, uměla jsem brzy číst a myslím, že jsem nikdy ze žádného dárku neměla větší radost jako z jedné jediné knížky. Ovšem peníze nebyly, ale my nebyli nároční, až jednou... Přišla za mnou maminka a prý ať s ní jdu k jedné paní, chtěla by si na mně vyzkoušet kabát, který šila pro dcerku její známé. No tak jsem šla.

Švadlena si na mně vyzkoušela ošklivý kabát, červenočerně kostkovaný, zeptala se mě, jestli se mi líbí, já ze slušnosti kývla, ale něco se mi na té látce nezdálo, byla mi nějaká povědomá. Ovšem! Měli jsme doma takovou deku! Ale podezření jsem opravdu neměla, jenže když jsem pod stromečkem našla dotyčný kabát, můj pláč nebral konce. A maminka si myslela, jakou mi udělá radost. Nevím, jestli jsem potom dostala něco jiného, je to skoro sedmdesát let, ale nepamatuji si, že bych ten kabát kdy nosila. Ovšem kamarád, který bydlel u nás v domě, dopadl mnohem hůř. Čekal od Ježíška kabát, nebylo na něj, tak nedostal myslím nic.

Moje smutné vánoceChodil po dvoře a brblal: Dobře našim tak, když mi nekoupili kabát, ať je mi zima! Moje děti vždycky osahaly dárek přes papír a když měly podezření, že je tam oblečení, daly balíček stranou a rozdělaly si ho až nakonec. Později  mi řekly, že oblečení není dárek, že bych jim to stejně musela koupit, dnes už mám i vnuky velké, raději jim dávám nějakou drobnost a peníze, s dárkem se nikdy nestrefím. Dnes děti dostávají drahé dary, ale myslím, že my si dárků víc vážili a opravdu si jich užili. Kdysi nám tatínek vyrobil loutkové divadlo a dal nám ho pod stromek, co my jsme si s tím nahrály, všechny děti z domu donesly panenky, krabičky, třeba od zápalek, to byly židličky, větší krabička byl stolek, i postýlku jsme sehnaly, sešly jsme se vždycky u někoho doma a hrály loutkové divadlo, ovšem jen v zimě, hlavně o Vánocích, v létě jsme běhaly po venku, nikdo by nás neudržel doma, ale měly jsme tu výhodu, že jsme neznaly PC.

Upřímně řečeno, dnes Vánoce moc ráda nemám, děti odrostly, příbuzní i manžel mi umřeli, tak by mi bylo docela smutno, kdybych na stará kolena nepoznala chat. Je nás pár lidí, kteří se sejdem i na Štědrý den a je nám veselo. Známe se i osobně, tak si moc rozumíme, jsme si jako druhá rodina...

Dohamar - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Moje smutné Vánoce:

Moje smutné Vánoce
Moje smutné Vánoce
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané,tak už to v životě býváSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hodně smutné.
Obrázek uživatelky
profil
Pravdivě napsané. Sice z toho dýchá trochu smutku, ale je dobré si najít i něco pozitivního.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles