Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čaroděj Čárykluk - pohádka pro malé i velké

17. 07. 2009 | Vaše příběhy

Žili, byli, tatínek čaroděj a maminka čarodějka. Narodil se jim kluk, kterému dali jméno Čárykluk. Chlapec rostl jako z vody. Když byl větší, celé dny se toulal po lese, honil se s veverkami, lišky ho vozily na ocase, srnky na hřbetě a divoká prasátka s ním hrála fotbal. Marně ho rodiče nutili, aby se učil čarodějnickému řemeslu. Jednou se tatínek rozhněval a řekl mu : "Jestli se ihned nezačneš učit kouzla a čáry, potrestám tě!"

Čárykluk si tedy sedl a listoval v čarodějnické knize. Naučil se proměňovat v pavouka, ale víc už ho to nebavilo, v lese totiž čekala zvířátka. Když se večer vrátil domů, tatínek vzal bez řečí kouzelnou hůlku, uhodil neposlušného synka přes nohu a noha mu zkameněla. Nemohl se hnout z místa. Plakal, prosil, ale otec nepovolil. Donesl mu stolek, židličku, kouzelnickou hůlku a řekl: "Dokud se nenaučíš celou knihu nazpaměť, tvoje noha zůstane zkamenělá." A tak se malý Čárykluk naučil všechna kouzla a čáry. Tatínek mu pak nohu odčaroval.

 Nebyl už takový hračička jako dříve, rostl a stával se z něho mladý muž, který pomáhal jak svým rodičům v chaloupce, tak i hlídal les, aby ho lidé neničili a neubližovali zvířátkům. Uviděl-li, že někdo v lese rozkopává houby, odhazuje odpadky, nebo plaší lesní zvěř, hned ho potrestal a to tak, že buď musel uklidit celý les, nebo ho proměnil na jeden den v houbu, aby viděl, jaké to je, když někdo do houby kope. Většinou se tito lidé polepšili.

Jednou však přišla do lesa parta mladých lidí. Byli velice hluční, křičeli, zpívali, zapálili táborák od kterého pak chytil okolní les. Čárykluk sice oheň uhasil, ale mládež se bavila dál. Najedli se a plechovky, papíry a prázdné lahve rozházeli kolem sebe. To už Čárykluk nevydržel. Požádal je, aby vše uklidili. Oni se mu ale vysmáli a ještě mu nadávali.

Mladý čaroděj se hrozně rozzlobil, otočil kouzelným prstenem a všichni zkameněli. Nechal je tak celý týden. Po týdnu jim vrátil lidskou podobu. Nevěděli, co se s nimi dělo, ale, když viděli, že jsou živí a zdraví, pokračovali ve svém řádění.

Čárykluk se objevil mezi nimi a pohrozil jim jestli vše okamžitě neuklidí, promění je v prasata. Měli z něho velkou legraci, ale když jednoho z nich opravdu v divoké prase proměnil viděli, že se nejedná o žert a rychle začali  uklízet, dali les do pořádku a Čárykluk vrátil jejich kamarádovi lidskou podobu. Všichni slíbili, že budou les chránit, pomáhat  při sázení stromků a uklízet nepořádek.

Svému slibu dostáli a když pak měli děti, učili je jak lesu pomáhat a chránit ho.

Vyprávěla jsem Vám sice pohádku, ale myslím, že by si z ní mělo mnoho našich spoluobčanů vzít ponaučení a chovat se v lese jako host, který přišel na návštěvu.


Autor: Macizaj

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji VámSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pohádka je to hezkáSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pohádkaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles