Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 kroků, jak předejít syndromu nemocných budov

13. 11. 2015 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Pálení očí, plný nos, únava, ekzémy, to jsou jen první příznaky pobytu v nezdravém vnitřním prostředí. Už před více než 30 lety potvrdila Světová zdravotnická organizace existenci syndromu nemocných budov. Dnes trápí až 60 % z nás. Přečtěte si, jak mu předejít.

1. Větrejte i v zimě

Každý člověk denně nadýchá až 3 litry vzduchu, z nichž zůstává v okolí vlhkost i různé nečistoty. Proto je třeba větrat, i když venku není azuro. Ideálně ráno po probuzení na 5 minut, během dne pak na podzim kolem 20 minut.  V mrazech stačí 5 minut intenzivního větrání. Otevřete okna a klidně i dveře naplno, aby se vzduch opravdu kompletně obměnil.

Jak předejít syndromu nemocných budov2. Zkontrolujte vlhkost

Optimální vlhkost v bytě by se měla pohybovat kolem 40 – 60 %. Nejnáchylnější k překročení této hranice jsou kuchyně, zejména při vaření, a koupelna. Stačí základní meteostanice, kterou vlhkost snadno změříte. Přesahuje-li doporučenou hodnotu, větrejte ještě více, nebo zvažte pořízení odvlhčovače či moderní klimatizace do bytu, která také umí optimální podíl vlhkosti ohlídat.

3. Pravidelně vysávejte, utírejte prach a perte závěsy

Další častou příčinou problémů bývají částečky prachu, pylu a jiné drobné nečistoty produkované člověkem nebo domácími zvířaty. Běžné zametání vás navíc rozhodně nezbaví všeho. Ideální je vysávat vysavačem s HEPA filtrem a nezapomínat ani na praní záclon či závěsů. Právě ty bývají největším lapačem prachu.

4. Zbavte se „jedů“ v domácnosti

Těkavé sloučeniny dusíku a uhlíku mohou také nadělat spoustu škod. Pravidelně proto vynášejte odpadky, čisticí prostředky, barvy a laky mějte dobře uzavřené stranou obytných prostor, parfémy a jiné spreje používejte pouze v koupelně. V žádném případě doma nekuřte. Je-li vaše domácnost vystavena výparům z motorových vozidel, zvažte pořízení čističky vzduchu.

5. Topte zdravě

Pokud topíte některým ze starších způsobů, například plynem, do vzduchu se vám mohou dostat zbytky oxidu uhelnatého. Jejich koncentraci si můžete ověřit pomocí měřičů – existují pro zjištění koncentrace oxidu uhelnatého i uhličitého. Zkuste pouvažovat o změně – například tepelné čerpadlo vám pomůže ušetřit až 17 % nákladů za vytápění a ohřev vody ročně. Navíc je šetrné k prostředí a v neposlední řadě jej můžete napojit na chytré systémy, které udrží stálou vlhkost. Díky rekuperaci a filtrům navíc zajistí stálý přívod čerstvého vzduchu bez nutnosti otevírat okna.

Nezanedbávejte větrání ani úklid, vrátí se vám to na zdraví vaší rodiny. Co pro to uděláte hned dnes?



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mezi prvním a druhým bylo 6 minut.
Obrázek uživatelky
profil
vždyť ty sis stěžovala na dlouhý interval, tak jakto že

jsi stihla chytit 4 kouskySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
supéééér 4
Obrázek uživatelky
profil
pánev nakonec
Obrázek uživatelky
profil
super
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles