Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady a tipy pro odstraňování skvrn

29. 10. 2009 | Domácnost

Určitě jste se již někdy dostali do podobné situace – rodinná oslava, na které nesmí chybět široké příbuzenstvo včetně dětí. A už je tady spousta nehod – rozlité červené víno na bílém ubruse, skvrny od trávy na kolenou našich potomků a třešnička na dortu – přilepená žvýkačka na našem novém koberci. No co víc si přát? Snad jen kouzelný proutek, který by sám všechny pohromy odklidil… Kouzelný proutek sice nevlastním, ale pár rad bych pro vás měla.


Nejdůležitějším faktorem pro úspěšné odstranění skvrn, je rychlost! Vzniklou skvrnu se nesnažíme zakrýt a nechat „na potom“ , odstraňujeme ji co skvrnynejdřív. Pozdější pokusy by mohly být marné. Pokud máte doma „zaručený“ prostředek pro odstraňování skvrn, vyzkoušejte jej nejdřív na malinký kousíček tkaniny – nikdy nevíte, jak moc agresivní prostředek můžeme vlastnit. Může se nám stát, že vyčistíme ne jenom skvrnu, ale také přirozenou barvu koberce nebo našeho oblíbeného trička.

Červené víno

Pokud někdo omylem převrhl sklenici červeného vína a vy vidíte svůj krásný bílý ubrus navždy pohřbený, nezoufejte!! Zkuste použít následující triky:
Na skvrnu nasypte obyčejnou sůl – nechte působit
 Pokud vlastníte kyselinu citronovou, použijte ji!
Tvrdí se, že pomáhá ubrus namočit do horkého nebo kyselého mléka.
Pokud ani výše zmíněné rady nepomohou, polijte ubrus šamponem a vyperte v teplé vodě.
Proces je nutno opakovat několikrát. Červené víno je pro tkaniny dosti agresivní.


cervene-vino

Krev

Základem je, že skvrny od krve NIKDY nečistíme horkou vodou ! Pouze studenou nebo vlažnou. K vodě přidáme čpavek či sodu. Pokud je skvrna čerstvá, pokapeme octem a vypereme ve vlažné vodě. Můžeme také pokapat peroxidem – osvědčená rada, která pomáhá. Zaschlou skvrnu navlhčíme vodou a posypeme solí. Necháme přibližně půl hodiny působit. Potom vypereme. Podle potřeby lze opakovat. 


Skvrny od trávy

Zelené kolena – to známe i z vlastního dětství. A že maminky moc nadšené zrovna nebyly. Skvrnu od trávy vyčistíme nejlépe něčím kyselým – doporučuje se citron nebo ovocný ocet. Pozor ale aby nebyla poškozena i textilní vlákna. Kyselinu zkoušíme nejdřív na malém kousku!! Můžeme zkusit také rady našich babiček – potřít skvrnu rozkrojeným bramborem a vyprat ve vlažné vodě, nebo polít mlékem a nechat 1 až dva dny venku – až se zvykackamléko na skvrně srazí. Pozor ale na trvanlivá mléka – již podle názvu můžeme odhadnout, že jim trvá dlouhou dobu, než se zkazí.


Přilepená žvýkačka

No toto je opravdu nemilé překvapení – zvlášť, když po celém dni v práci zjistíme, že nám na pozadí přibyl nějaký lepkavý přítel. Co udělat pro jeho odstranění? Co nejdříve žvýkačku zmrazit – pokud se jedná o kalhoty, halenky, trička atd, je vhodné vložit celý kus oblečení do mrazničky, alespoň na 24 hodin. Pokud je žvýkačka přilepená na koberci, zkoušíme ji potírat kostkami ledu. Následně seškrábeme něčím ostrým a tvrdým – pozor, tento postup vyžaduje značnou trpělivost!


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc dobré rady.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za rady...určitě se budou hodit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané,dobré radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
najela jsem si na stránky www.efekt.cz veliký výběr zboží za slušné ceny od prášků, aviváží po šampony atd. paní zdena58 se již zmínila o pracím prostředku forsil, přemýšlím že zkusím jak to funguje, jelikož mám doma fotbalistu a 18. měsíčního syna hodně peru skvrny od trávy, skvrny od omáček, propisky.... pokud máte někdo zkušenosti napište. díky.
Obrázek uživatelky
profil
syn si polil světlé kalhoty červeným vínem, nalila jsem na to víno bílé a ono to pustilo, pak jsem to hned vypralaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles