8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šlehačka, šlehače, šlehání...

13. 05. 2009 | Domácnost
Přiznejme si, kdo si dokážete v restauraci představit dort nebo kávu bez pořádné porce šlehačky? Myslím, že asi málokdo z vás. Právě tato sladká smetana s minimálním obsahem 30% tuku neodmyslitelně patří do jídelníčku skoro každého z nás.

Už jenom kvůli široké škále jejího uplatnění ve sladké i slané kuchyni. Není žádným tajemstvím, že šlehačka je jedním z nejpoužívanějších a nejpopulárnějších mléčných výrobků vůbec. A právě na její zpracování a použití jsme se zaměřili v dnešním článku.

Kolik šlehaček znáš, tolikrát jsi kuchařem
Kromě již zmíněných sladkých dobrot má šlehačka bohaté uplatnění i při vaření. K dostání je několik druhů šlehačky. Kromě v poslední době velice populární šlehačky ve spreji je to zejména smetana ke šlehání v různém balení nebo šlehačka v prášku. Pokud chcete, aby vaše šlehačka coby ozdoba dlouho vydržela, můžete použít speciální hmotu známou jako ztužovač šlehačky. Ten zaručí, že šlehačková ozdoba drží tvar a zmenší se tak riziko možné konfrontace s vaším právě vypraným oděvem. Další výhodou ztužovače šlehačky je jeho schopnost z velké části zabránit tomu, že pokud dáte nazdobenou pochutinu do lednice s tím, že ji budete konzumovat například až druhý den, šlehačka spadne a nebude už tak estetického vzhledu jako když byla čerstvá.

Šlehačku můžeme konzumovat i samotnou nebo obohacenou o různé přísady a příchuti jako je například vaječný likér nebo příchuť různých druhů ovoce. Našlehanou smetanou nemusíme zdobit nutně sladké pokrmy. V restauraci například běžně podávají svíčkovou na smetaně s brusinkami a právě šlehačkou. Velice široké je i uplatnění nenašlehané smetany. Používá se zejména jako zálivka do salátů a podobně. Snad nejznámější nenašlehané smetany je při přípravě pokrmů, jako jsou například kotlety na šlehačce nebo zapečené brambory s masem i bez něj. Už jen přívlastek „se šlehačkou“ nebo „na šlehačce“ u mnoha pokrmů nás zdaleka nenechávají na pochybách, že by si málokdo z nás dokázal vaření bez šlehačky představit.

Ručně nebo elektricky? To je, oč tu běží
Nyní se ale pojďme společně věnovat přístrojům na zpracování šlehačky. K tomu abychom dosáhli krémové a chutné ozdoby, musíme použít šlehač. Ruční šlehače existují jednak mechanické a jednak elektrické. U těch mechanických je nevýhodou zdlouhavá a méně pohodlná práce. Úplně nejobyčejnější je jediná metla, která slouží k ručnímu šlehání. Obvyklejší než tento slušně řečeno přežitek je mechanický šlehač na kličku. Práce s ním je sice o poznání rychlejší, ale rovněž ne nijak dvakrát pohodlná. Jeho výhodou je v dnešní době moderních elektrických přístrojů snad jen nízká pořizovací cena.

Současnost patří ručním elektrickým šlehačům se supervýkonnými a efektivními turbometlami, u kterých je možné vybrat si z několika rychlostních stupňů s odlišným počtem otáček za minutu. Na přístroji je tlačítko pro automatické vysunutí šlehacích metel nebo hnětacích háků. Ergonomický design přístroje je vhodný pro praváky i pro leváky. Hmotnost spotřebiče kolem 1,5 kg je poměrně nízká, tudíž práce s ním není nikterak namáhavá. Sada kromě spotřebiče obsahuje šlehací turbometly, 2 míchací metly a rovněž 2 hnětací háky. Motor přístroje je mimořádně silný a tichý, přičemž je chráněn pojistkou proti přehřátí a spálení. Motor je, jak již bylo řečeno, několikarychlostní.

Šlehačkovač pro profesionály
Zajímavý je i náš druhý spotřebič. Firma Frigomat představuje výrobník šlehačky, který je vhodný stejně tak do vaší kuchyně jako do specializovaných zařízení. Přístroje se rozlišují podle objemu zásobníku na smetanu. Nejběžnější model Frigomat kream 2,5 má, jak už označení výrobku napovídá, dvouapůllitrový zásobník. Přístroj umožňuje odebírání smetany přímo z balení Tetrapak vloženého dovnitř zásobníku. Výrobník je za hodinu schopen vyprodukovat až 50 kg šlehané smetany. Chladící okruh zajišťuje dokonalé chlazení celého přístroje od zásobníku až k výdejnímu kohoutu. Produkt je v zásobníku uchováván při velmi nízké teplotě 4°C, což zaručuje jeho trvanlivost. Vypouštěcí tryska je chlazena mimo jiné kvůli absolutní hygieně. Výroba šlehačky probíhá na principu supervýkonné pumpy s vestavěným labyrintem, která zajišťuje dosažení maximálního nášlehu. Přičemž nášleh je plně regulovatelný. K přístroji je možno připojit i nožní spínač. Jedinou větší nevýhodou stroje je poměrně vysoká cena. Přesto je tento výkonný přístroj (0,5 kW) výborným pomocníkem pro přípravu jakéhokoliv lahodného zákusku či kávy.

Jak vidíte, existuje mnoho využití smetany ke šlehání ať už ve své tekuté či našlehané podobě. Pravda, šlehačka ve spreji je praktická a dobrá věc, ale vězte, klasické doma našlehané šlehačce se chutí ani kvalitou nevyrovná. Navíc když při nesprávném používání dojde v láhvi oxid dusný, zmizí tlak, který vypuzuje sladkou pochutinu ven. Ve spreji pak zůstává velké množství šlehačky, kterou je opravdu veliká škoda vyhodit. Stejně jako řadu dalších věcí, i šlehání smetany si člověk dokázal v dnešní době patřičně zjednodušit, tudíž domácí příprava našlehané dobroty dnes není žádným problémem. Oslaďte si život i vy!


Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já s ním dělám bramborovou kaši
Obrázek uživatelky
profil
se používá jen v čase jahod, a nebo, má-li někdo narozeniny,
jinak snad jen do vaření používám zakysanou smetanu....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles