Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?

20. 08. 2014 | Rekonstrukce
Rekonstrukce kuchyně není věc, kterou byste chtěli dělat každý druhý rok. Když ale nastane doba a je potřeba vyměnit opotřebovanou, dispozičně nebo designově nevyhovující kuchyň, měli byste mít na paměti pár užitečných rad a promyslet několik základních kroků.

Sami nebo s firmou?

Kuchyně je srdcem domu a většina lidí tráví právě tady a v ložnici nejvíce času. Počítejte tedy s tím, že je to namáhané místo (vysoká teplota, vlhkost, mastnota, mechanická zátěž, …), které si zaslouží řádnou péči a technologicky není úplně snadné provést rekonstrukci kuchyně bez odborných znalostí. První doporučení tedy je  - najměte si odborníky. Předejdete tak řadě možných komplikací – zatékání, odlupování, poškození, špatnému ukotvení, … Nebojte se zajít do kuchyňského studia a nechat si udělat vizualizaci. Uděláte si představu, jak bude vaše nová kuchyně vypadat a třeba dostanete pár tipů, jakou novinkou si svoji kuchyň můžete vylepšit.

Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?Dvířka, deska, dřez?

Při rekonstrukci kuchyně můžete udělat změnu takříkajíc z gruntu a vyměnit všechno, nebo obměnit jen část kuchyně. Celý vzhled kuchyně můžete změnit pomocí nových dvířek nebo výměnou dvojdřezu za samostatný. Další způsob, jak přistoupit k rekonstrukci, je založit ji na výměně nejnamáhanější části kuchyně – kuchyňské pracovní desce. Zatímco u dvířek kuchyně jde hlavně o barvu, pracovní deska je náročnější na výběr. Měla by bez potíží snášet mechanické namáhání, působení vlhka i vysoké teploty. Kromě praktických vlastností jako je odolnost a snadná údržba můžete na desku klást samozřejmě i požadavky designové. Náš tip? Přemýšlejte rovnou o tom, jak pracovní desku ukotvíte horizontálně i vodorovně – je důležité si promyslet návaznost na další plochy – kachličková stěna nad pracovní deskou nepatří k nejpraktičtějším. Menší počet spár v kuchyni určitě oceníte.

Krásné nebo praktické?

Tohle dilema už řešit nemusíte. Můžete chtít obojí. Krásný vzhled i vynikající kvalitu. Kde ale volit musíte, je materiál kuchyňské pracovní desky. Chcete v kuchyni přírodní nebo umělý materiál? Každý má svá pro a proti. Vybírejte proto s ohledem na to, jaké parametry nejvíce zajímají právě vás – odolnost proti poškození (ať už se jedná o údržbu povrchu a odstranění skvrn nebo tvrdost materiálu), trvanlivost, kvalita, nabídka barevného provedení, …

Laminátová deska je častou volbou. Na výběr je z široké nabídky dekorů a barev a pořizovací cena je poměrně nízká. Její nevýhodou je ale nízká odolnost proti mechanickému poškození, vyšším teplotám i vlhkosti, takže nemůžete očekávat, že vám beze změn vydrží dlouhé roky. Svoji oblibu získává také nerez nebo sklo – dá se s ním pracovat v neotřelých tvarech a vzorech. Z přírodních materiálů zase vede dřevo nebo kámen. Přírodní materiál je krásný ale vyžaduje, aby byl jeho povrch pravidelně ošetřován speciálními přípravky.

Existuje ale i možnost kombinace. Například v podobě technického kamene, který spojuje krásný vzhled přírodního materiálu, ale nemá jeho nedostatky – snadno se udržuje, skvrny se nezažírají hluboko do povrchu, je vysoce odolný proti poškození – to znamená, že na něm můžete bez problémů krájet potraviny, klepat maso, válet těsto a nemusíte se bát, že si desku poškodíte. Mezi nejlepší dodavatele technického kamene patří bezesporu česká firma Technistone.

Moderní vychytávky a inspirace

Inspirujte se v časopisech, ptejte se známých, co použili a s čím jsou spokojeni. Udělejte si průzkum, zajděte do kuchyňského studia – osahejte si uvažované materiály. Nechte si poradit. Vaše nová kuchyně nemusí dispozičně kopírovat tu starou – zamyslete se nad tím, jestli vám vyhovuje výška pracovní plochy, umístění dřezu nebo spotřebičů. Samostatnou kapitolou jsou pak elektrické zásuvky – co třeba speciální vysouvací panel zabudovaný do desky, který vysunete jen tehdy, když potřebujete zapojit více spotřebičů? Nezapomeňte ani na dobré osvětlení. Pracujte s přímým i nepřímým osvětlením, a pokud se chodíte uprostřed noci napít vody, třeba uvítáte trend konstantního podsvícení. LED světla jsou úsporná a jednoduše u nich ovlivníte Intenzitu i barevnost jejich světla.

Udělejte si kuchyň přesně takovou, jakou budete chtít.

Autorka: Barbora Švehlová
Foto: Technistone


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?:

Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?
Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?
Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?
Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?
Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
škoda, že na takovou kuchyni s ostrůvkem nemám doma dost místa Smajlík ale barva se dá použít i u menší
Obrázek uživatelky
profil
Za mne je tato také moc sterilní. Mám ráda dřevo, teplo domova Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Toto také není můj styl. Je to příliš moderní.
Obrázek uživatelky
profil
Pro letošek máme splněno-vše nové
Obrázek uživatelky
profil
líbí se mi jiný styl než na fotkách
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles