Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gloxínie – vděčná květinka

13. 05. 2011 | Zahrádka
Ráda bych Vám, milé chytré ženy, představila jednu květinku, kterou mám opravdu hodně ráda. Jmenuje se Gloxínie neboli latinsky Sinningia a pochází z Afriky. Je to bohatě kvetoucí hlíznatá rostlinka, která Vám každý rok z jara a v létě udělá velikou radost a potěší Vás nádhernými květy, které vypadají jako zvonek.

Ač se to možná tak zdá, její pěstování je nenáročné, potřebuje dostatek světla, ale ne přímé slunce, já ji mám na okně, proto ji mám na severní straně, kde mně slunce vůbec nesvítí. V době kvetení potřebuje hojnou zálivku, já zalévám jen do misky, do květináče bych nezalévala vůbec, je to hlíznatá rostlina a hrozí tady, že by hlíza mohla uhnít. Nesnáší vodu na květech a listech, vytvářejí se pak nehezké skvrny. Pokud chcete, aby Vám kvetla opravdu hojně, můžete ji přihnojovat, já ji hnojím zhruba jednou za týden od dubna do srpna.

Na podzim, kdy začíná pro Gloxínii období klidu, listy postupně zaschnou a kořeny odumřou. Teď je vhodný okamžik Gloxínii přemístit někam na chladnější místo, kde je asi tak 15 stupňů. Já ji mám ale celoročně pořád  na jednom místě, a to v kuchyni na okně, na severní straně a každý rok mně znovu spolehlivě vykvete. Takže ji mám prakticky po celý rok v teplotě kolem 18 – 20 stupňů. Samozřejmostí je, že přes zimu se Gloxínie neboli hlíza nezalévá.

Rozmnožování je myslím také docela nenáročné, stačí odlomit lísteček, dát jej do vázy s vodou, a až zakoření, tak zasadit do květináče. U nás se Gloxínie prodává spíše jako jednoletá květina, ale jak jste se samy mohly přesvědčit, její pěstování je opravdu nenáročné, takže zakoupenou Gloxínii bych určitě po odumření listů nevyhazovala.

Gloxínie kvetou v mnoha barvách Jsou červené, růžové, bílé, modré, fialové, některé mají květy lemované bíle, pak jsou i žíhané, je jich opravdu nepřeberné množství.

Já mám zatím jen fialovou plnokvětou, modrou a červenou, které mají okraje bílé. Přikládám i fotografie, vyfotila jsem je loni, letos mně zatím vykvetla jen ta červená. Určitě si pořídím i další barvy, jen pak asi budu řešit, kam je dát, ale ono se nějaké místečko na krásnou květinku vždycky najde.

Pokud se rozhodnete Gloxínii pěstovat, tak Vám přeji mnoho pěstitelských úspěchů. A nebojte se jít do toho, Gloxínie Vám to bohatě vrátí.


Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Gloxínie – vděčná květinka:

Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
Gloxínie – vděčná květinka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem ji od srpna, odkvetla, tak jsem ji zalévala - ne moc, ale zalévala - a najednou byla pryč...aha-v zimě se nemá zalévat...
Obrázek uživatelky
profil
neb není bílo-fialová,jen fialováSmajlíkSmajlík

Právě kombinace s bílou mě uchvátilaSmajlík

A ta červenobílá by pila a pilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík

musim trochu více šetřit,práce není a není,ale radost si snad ještě před zimou tou fialovou přece jen udělámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pokud ji mají, tak není co řešitSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pouze do misky a podle potřeby, pokud jí máš nad topením, tak bych mírně zalívala tak 2x do týdneSmajlík

většinou se to pozná podle toho, že když zvedneš květináč(opatrně, ne moc, z misky úplně neodělávat, jen lehce přizvednout, hlavně v době kvetení) a je pod ním miska suchá, tak můžeš zalít, pokud je vlhká, ještě zalívat nemusíšSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles