8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní regenerační péče pro vaši zahradu

5. 04. 2012 | Zahrádka
Po tuhé zimě, jaká tento rok panovala, se na první jarní sluneční paprsky netěšíme pouze my. I zahrada již nedočkavě vyhlíží teplejší dny, kdy se na ní začnou vracet ptáci, trávník se po dlouhé době zazelená a brzy se objeví i květy různobarevných rostlin. Zahradu je ale třeba po zimních měsících nejprve důkladně zregenerovat a připravit na nadcházející sezonu.

Tou nejpodstatnější věcí je zevrubná péče o trávník, který přes zimu dostal pořádně zabrat. Vertikutace, aerifikace i dosetí semene jsou nutné. Jakmile obstaráte trávník, vrhněte se na stromy, jarní prořez a postřik jsou nezbytností. Nemůžete-li se ale dočkat, až uvidíte na zahradě první jarní zelené výhonky rostlin, pořiďte si skleník, díky kterému jaro na zahradu přijde o pár týdnů dříve.

Provzdušnění trávníkuPoradíme vám také, jak na předsezónní údržbu zahradní techniky, a že ideálním místem, kam schovat zahradní náčiní, které při jarní obnově zahrady budete potřebovat, je zahradní domek. Ale jak zjistíte, jeho využití může být o mnoho rozmanitější.

Trávník potřebuje důkladnou péči


Bez krásného trávníku oslnivé zahrady nikdy nedocílíte. Právě zahrada je to místo, kde většina lidí tráví od jara do podzimu podstatnou část svého volného času. Děti si na ní hrají, psi skotačí a vy tam grilujete s přáteli. Trávník si proto zaslouží důkladnou péči, obzvláště po zimě, kdy se na něm výrazně podepsali sníh a mráz. Právě nyní, na začátku jara, nastává ideální čas se trávníku věnovat. Za vaši péči vám bude odměnou hustý zelený koberec.

Jaké ošetření váš trávník potřebuje? Záleží hlavně na tom, v jakém stavu se nachází. Každému trávníku ale prospěje vertikutace, hnojení a dosetí semene. Pokud ale máte pocit, že se váš trávník nedá zachránit, založte trávník nový. Je to jednodušší než se snažit již téměř zničený trávník přivést zpět k životu.

Jarní vertikutace a aerifikace


Základním krokem je odstranění plsti, mechu a odumřelých stébel z trávníku, které se na něm za rok nashromáždily. Tento proces se nazývá vertikutace a podporuje růst kořenového systému trávníku, navíc působí preventivně proti houbovým chorobám.

Pokud byste zahradu nezvertikutovali, trávník by neměl dostatek vody, vzduchu ani živin, které by se přes nepropustnou vrstvu k půdě nedostaly. Jarní vertikutace je proto naprosto nezbytná, ale pokud trávník není v dobrém stavu, lze vertikutovat i na podzim. Jedná se o blahodárnou kúru, za kterou vám bude trávník určitě vděčný – výsledky uvidíte během pár dní.

Vertikutaci realizujte za sucha, mokrou trávu byste vertikutací mohli vytrhávat, a pokud je trávník vysoký 3 až 4 centimetry. Pokud je trávník delší, nejprve jej posekejte. Ošetření provádějte opatrně, pouze do hloubky několika málo milimetrů (zhruba 2 až 3), abyste neponičili kořenový systém trávníku a rostliny samotné. Navíc při hlubší vertikutaci zbytečně zatěžujete motor vertikutátoru a opotřebováváte nože. Pro dokonalý výsledek vertikutaci provádějte jednou příčně a jednou podélně.

Máte-li pouze malý trávník, budou vám k ošetření stačit vertikutační hrábě. Pokud má ale vaše zahrada několik desítek metrů čtverečních, vyplatí se pořídit si elektrický či benzinový vertikutátor, který vám výrazně ušetří práci.

Tip odborníka:


Dobrým zahradním pomocníkem je kombinovaná travní fréza, která nejen vertikutuje, ale i provzdušňuje. Stačí jednoduše vyměnit válec a trávník dostane komplexní péči. Ušetříte tak nejen peníze za nákup dalšího stroje, ale i místo v zahradním domku, kde máte techniku uskladněnou.

Přihnojit a holá místa dosít


Ať již máte na zahradě perfektní anglický trávník, za který by se nemusel Úprava trávníkustydět ani anglický lord, či spíše užitkový trávník, určený především dětským hrám, v každém případě je třeba ho pravidelně hnojit. Dusík, fosfor, draslík a hořčík jsou pro zdravý růst trávníku nezbytné, dopřejte mu proto hnojiva s obsahem těchto látek v přiměřeném množství.

Ideálním řešením je nechat si udělat rozbor půdy, který vám napoví, co přesně váš konkrétní trávník potřebuje. Po hnojení je třeba trávník zavlažit. Hnojte raději za vlhkého počasí, než za přímého slunce, aby nedošlo k popálení trávníku. Je vhodné použít granulovaná hnojiva, která uvolňují živiny rovnoměrně a po delší dobu. Intenzita hnojení odvisí, mimo typu hnojiva, i od toho, jak moc je trávník zatěžován či jak často je sekán.

Tip odborníka:


Typ hnojiva vybírejte i podle ročního období. Zatímco na podzim bylo doporučováno použít speciálně upravená hnojiva určená pro podzimní ošetření trávníku, která měla vyšší obsah draslíku, na jaře se snažte preferovat spíše hnojiva s vyšším obsahem dusíku, který je nezbytný pro tvorbu chlorofylu, respektive fotosyntézy a dalšího růstu.

Na závěr jarního ošetření trávníku je třeba ho lehce posypat osivem, obzvláště místa, kde se vám zdá řídký. Poté jej zasypte substrátem, který lehce zašlapete nebo ještě lépe uválíte válcem. Osivo vybírejte podle druhu použití – po jakém sáhnout vám napoví i názvy jednotlivých travních směsí.

Zjistíte-li ale na jaře, že trávník je již nenávratně zničen, nezbývá, než si založit nový. Jedná se o jednodušší a možná i levnější variantu, než se pokoušet zachraňovat trávník původní, navíc bez záruky úspěchu.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !