Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co v létě nesvědčí vašim šperkům?

21. 06. 2021 | Trendy
-Komerční sdělení-

Možnost obléci si letní šaty, upravit vlasy a vše doplnit nádhernými šperky láká snad každou z nás. Většina žen ukáže i takové kousky ze své šperkovnice, které v zimě jednoduše nosit nelze. Dejte si však pozor na určité faktory, které zlatým i stříbrným šperkům v létě příliš nesvědčí. Jak tedy dosáhnout vysokého lesku a krásy i pro příští roky a dobře se o své poklady postarat?


Změna barvy povrchu šperku


Sluneční záře, vysoké teploty v doprovodu s opalovacími prostředky, zvýšeným pocením a dalšími faktory, mohou s vašimi šperky snadno tzv. zacvičit. Agresivní pot dokáže způsobit oxidaci šperku neboli zčernání. Ale i kosmetika, parfémy či voda s obsahem chlóru nebo síry mají podobné účinky. Proto doporučujeme opalovací krémy a další kosmetiku nechat na pokožce nejprve zaschnout a až poté šperky nasadit.

zlatý náramek na nohyMořská voda šperkům nevadí a může je dokonce vyčistit od usazených drobných nečistot, na lesku jim však nepřidá. Ať už v moři nebo v jezeře se mějte na pozoru před uvolněním kamene či ztrátou samotného šperku. Vždy je dobré, po dni ztráveném u vody a na slunci, šperky omýt mýdlovou vodou a otřít jemným hadříkem.

Vybírejte odolné typy šperků


Pro ty, kteří se příliš neorientují v typech šperků a příležitostech, pro které jsou určeny, radíme vybírat z kvalitních a bytelných kousků. Ne každý šperk je určen ke každodennímu nošení a může být citlivý na mechanické poškození. Obzvlášť má-li vydržet nápor vln v moři či dovádění v písku a jiné letní aktivity.

V létě je hitem zlatý náramek na nohu, který má prodlužovací řetízek s variabilní délkou. Noste je zapnuté tak aby vám příliš neplandali a vy jste tak nemohli o nic zachytnout. Stejné je to i se zlatým náramkem na ruku, který by měl těsně kopírovat zápěstí.

Zlatý náhrdelník osazený drahými kameny si ponechte ve šperkovnici na večerní oslavu, ale k vodě doporučujeme pevné celozlaté řetízky typu ankr, pancr či figaro. Seženete je i ve vybrušovaném provedení, což jim dodává neobyčejný třpytivý vzhled.

Nejlepší zlaté náušnice jsou jednoznačně tzv. pecky na šroubek. Nikde nevyčnívají a mají velmi bezpečné zapínání. Zároveň jde o nadčasový šperk, který sluší snad každému. Naopak duté náušnice kruhy jsou velmi náchylné k poničení, pokud si na ně nebudete dávat dostatečně pozor.

Náprava je celkem jednoduchá


Zda již došlo ke změně povrchu šperku, je nejlepší váš drahocenný kousek nechat odborně vyleštit u zlatníka. Šperky se mechanicky leští na kotoučové leštičce a poté jsou odmaštěny v ultrazvukové lázni. Rozdílné typy kotoučů na leštičce vyrovnají i větší škrábance na šperku.
Výsledného efektu po mechanickém vyleštění, doma nikdy sami nedosáhnete.
U šperků z bílého zlata a stříbra je možné nechat povrch ošetřit rhodiem. Jde o galvanickou lázeň, kdy je šperk na povrchu tenkou vrstvou nově pokoven. Docílí se tak vysokého bílého kovového lesku u velmi opotřebovaných šperků.

Každý šperk podtrhuje krásu ženy a potřebuje náležitou péči. Užíváte-li si svých šperků téměř denně, je nutné je čas od času nechat vyleštit. Rázem tak získají vysoký lesk, jako při jejich pořízení.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !