MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cuketa je kouzelník

29. 09. 2008 | Domácnost

Cuketa, jinak také tykev obecná, se stává běžnou součástí našich jídelníčků. Cuketa je nenáročná zelenina, jejíž účinky jsou milé našemu zdraví… Pojďme se tedy cuketě podívat pěkně na zoubek…

 

 

Jak cuketu pěstovat a kdy cuketu sklízet

 

Cukety nepotřebují příliš mnoho péče. Na jaře, když skončí tzv. „zmrzlí“, vydlabeme do země (v dostatečné vzdálenosti, protože cukety rostou plazivě, podobně jako okurky) důlky. Do každé jamky vložíme semínko cuekty a zasypeme zeminou. Potom dbáme o dostatečné zavlažování a slunné místo a čekáme na vytouženou odměnu… Jedna cuketa je schopna dát nám přes léto i několik kilogramů plodů (cuketa rodí úspěšně od června po celé léto).

 

Cukety můžeme sklízet prakticky jakékoli -ty, které mají maximálně 30cm, jsou více šťavnaté a nemusíme je loupat. Ovšem v kuchyni se neztratí ani obři cukety v délce 30 - 60cm. Cukety je dobré spotřebovat co nejrychleji, případně je nakrájet a dát zamrazit. Jestliže cukety uchováváme v chladné místnosti, vydrží nám klidně dvacet dní.

 

 

CuketaAť žijí cukety …

 

Těmto dužnatým plodům patří velká pochvala. Neumisťují se sice na předních příčkách, co se obsahu vitamínů týče, zato jsou plné vody. Ta tvoří až 90% plodu cukety a jak víme - vodu není třeba vychvalovat, její blahodárné účinky na organizmus a pleť jsou notoricky známé. Cukety mají ovšem další velké plus - obsahují dostatečné množství vlákniny, která se stará o naše zažívání tak pečlivě, jako například hrnek horkého mléka s medem dbá o náš rozbouřený žaludek.

 

Nesmíme zapomenout ani na vitaminy, které obsahuje slupka (ta je však dobrá pouze u mladých plodů cukety, u těch větších je lepší ji oloupat).  Je to především vitamin A, který dbá o náš zdravý zrak a tělesnou kondici. Nejlépe se v těle vstřebá společně s troškou oleje. Za zmínku také stojí obsah vitaminu E, fosforu, vápníku, železa a draslíku. A samozřejmě již zmíněná voda, bez které by člověk nemohl být živ a která, milé dámy, je nepostradatelný pomocník při shazování nadbytečných kil…

 

 

Chcete být zdraví? Jezte cukety!

 

Vláknina má čistící účinek zvláštně na naše střeva. Zbavuje je od nebezpečných usazenin a zlepšuje se tak jejich průchodnost. Přítomný draslík zase stimuluje činnost ledvin a napomáhá vylučování nadbytečné vody v těle (a spolu s ní odplavou také nechtěné toxiny…). Proto je cuketa výborná například pro lidi s nadváhou, cukrovkou, či zkrátka obecně pro zdraví. A jak jistě víme, zdravý člověk je odolný vůči infekcím, zánětům…

 

 

Cukety v kuchyni

 

Nebojte se jich. Budete s nimi spokojená. Cukety nejsou nevděčné a jejich příprava nevyžaduje samé jedničky v lekcích vaření. Voda dobře nasává chutě, proto cuketa vždy získá chuť připravovaného jídla a nepřimíchává do něj žádné své příchutě a vůně. Mladé cukety stačí omýt a osušit a do receptů je můžeme dát se slupkou i jadérky. Starší plody je lepší oloupat a vydlabat.

 

 

A abyste se přesvědčili o nenáročnosti, chuťové přizpůsobivosti a šťavnatosti těchto báječných plodů, vyzkoušejte některé z cuketových  receptů…

 

Cuketová nádivka (dobrá k masu, ale také ke chlebu s hořčicí)

Jednu velkou (případně dvě až tři menší) cuketu oloupeme, vydlabeme jadérka a nastrouháme do mísy nahrubo. K cuketě přidáme pět vajec, pět tenkých párků nastrouhaných nahrubo a podle chuti též nastrouhaný tvrdý sýr (nejlépe se hodí eidam - a nemusíte šetřit). Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (jedna větší postačí) a směs promícháme. Přidáme sůl, pepř, podle chuti také vegetu či sladkou mletou papriku a vše zahustíme strouhankou nebo hrubou moukou.  Promícháme a směs urovnáme do pekáčku, který jsme předtím vymazali a vysypali strouhankou. Dáme péct zhruba na 30 - 40 minut (povrch musí zhnědnout a vejce dobře ztuhnout) v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

 

 

Cuketový koláč

Do mísy vložíme tři sklenky nahrubo nakrájených cuket, tři sklenky polohrubé mouky, sklenku cukru, půl sklenky oleje, půl sklenky mléka, tři vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Podle chuti můžeme přidat rozinky, kakao a ubereme-li trochu na cukru, můžeme též přidat dvě až tři lžíce marmelády (nejlépe jahodové). Vše promícháme, nalijeme na hlubší plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 do té doby, než se koláč  neodloupne od okrajů…

 

 

Cuketová mňamka

Jednu velkou cuketu zbavíme jader a slupky a nastrouháme nahrubo či najemno (podle toho, jak to máte radši). K tomu přidáme dva až tři bílé jogurty, jednu malou cibulku (najemno nakrájenou), 2 stroužky česneku, sůl a pepř a dáme do chladničky. Vynikající s čerstvými rohlíčky či chlebem!


 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ji hodně spotřebujeme.Dělám i směs na špagety,kterou pak zavařuji.Dá se použít i k masu.Ale bramborák mi z ní nechutná.
Obrázek uživatelky
profil
ji mám moc ráda. Dávám ji do buchty, dělám nákyp, cmundu, ale matjesy neznámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také mám moc ráda cukety, sama je pěstuji na zahrádce a moc ráda bych ochutnala "cuketové Matjesy". Prosím sdělte recept!!!!!
děkuje Lihozu
Obrázek uživatelky
profil
Cuketu můžeme přidávat do mnoha jídel,výborná je hrachovka bez hrachu nebo např. salát s mrkví a oliv. olejem.Výborná je v leču, ci jako základ pod kuře. A kdo neochutnal matjesy z mladých cuket, no to je bašta.
Obrázek uživatelky
profil
Také jí používám snad všude.Nejraději máme čerstvou, maličkou, uzoučkou - maximálně 15 cm....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles