MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poznejte kouzlo tradiční středomořské kuchyně

2. 04. 2015 | Škola vaření
Nádherné pláže, slunečné a teplé léto a také vynikající kuchyně, taková je oblast Středomoří. Každoročně sem zavítá spousta turistů, kteří se nechávají unést kouzlem přírody a vynikajícími pokrmy. Mezi nejoblíbenější středomořské destinace patří Sardinie, Mallorca a Kréta.

Sardinie

Druhý největší ostrov Středozemního moře, Sardinie je častým cílem turistů. Nádherná příroda, čisté písečné pláže a vynikající kuchyně láká návštěvníky z celého světa.  Sardskou kuchyni si prostě zamilujete, a to díky její jednoduchosti a zároveň pestrosti jídla. Maso, sýr, těstoviny, ryby, ovoce či zelenina patří mezí základní suroviny typického pokrmu.  

Navíc už letitá tradice praví, že maso a ryby by se neměly kombinovat. Neměli byste kombinovat předkrm z ryb a hlavní jídlo například z hovězího. A právě proto mají v  sardských restaurací obvykle dva jídelní lístky, jeden je složen z pokrmů, které vydala sama země a druhý z pokrmů, které vydalo moře. Při návštěvě kouzelného ostrova stojí za ochutnávkuvynikající špagety s mořským ježkem, které jsou známé pod názvem spaghetti Poznejte kouzlo tradiční středomořské kuchyněairicci nebo také špagety se sušenými rybími jikrami, nebo-li spaghetti bottarga.  Kromě těstovin Sardové milují i maso, takže dušený králík nebo pečené prasátko není výjimkou. Typický pro středozemní ostrov je i tenoučký chléb o síle 1 mm, říká se mu carasau a nikdy nesmí chybět v sardské domácnosti.

Mallorca

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů a zároveň i největším ostrovem Španělska.  Turisté si ji velmi oblíbili a každoročně Mallorcu navštíví 12 milionů turistů, není proto divu, že cestovní ruch místní domorodce doslova živí. Překrásné pláže, zajímavá příroda, rozmanité tradice a také specifická středozemní kuchyně lákají návštěvníky z celého světa. Typickým mallorským předkrmem je paamboli, což znamená chléb s olivovým olejem. Obvykle to však bývá bageta potřená olivovým olejem, posolená, namazaná česnekem a někdy se k ní přidávají i rajčata, sýry nebo šunka.

Tradiční polévky jsou husté vývary ze zeleniny a masa podávané s usušeným chlebem. V letní sezóně je pak nejoblíbenější studená polévka Gazpacho z rajčat, papriky a okurky. Mezi typická hlavní jídla patří tumbet, což je zeleninový pokrm z osmažených paprik, lilků, cukety s rajčatovou omáčkou. K tradičním jídlům patří i llomambcol, což je zelený závitek s vepřovým masem, piniovými oříšky a rozinkami. Oblíbeným dezertem je einsaimadas, sladké pečivo ve tvaru šneka.

Kréta

Největší ostrov Řecka o rozloze 8331 km² se nachází v Egejském moři a jmenuje se Kréta. Vysoké hory, hluboké kaňony, krasové jeskyně a překrásné pobřežítvoří nejnavštěvovanější ostrov Řecka. Kréta je proslulá i svou tradiční kuchyní, která je oblíbená díky své pestrosti a vynikající chuti. Při návštěvě ostrova byste neměli vynechat zdejší Tavernu, kde ochutnáte pravou krétskou kuchyni. Nejznámějším předkrmem jsou tzatziki, které se podávají s bílým či hnědým chlebem.

Základem tohoto jídla je typický řecký jogurt, okurka, česnek a speciální koření spolu s koprem.  Další oblíbenou pochoutkou je dakos, což jsou oválné ječné kousky chleba, namáčené ve vodě a v olivovém oleji, posypané rozmačkanými rajčaty, sýrem a oreganem.  Tradiční je i choriatiki nebo-liřecký salát. Základní suroviny salátu jsou čerstvá zelenina (rajče, okurka, paprika, salát), černé olivy, olivový olej, bazalka a pravý ovčí sýr feta.

Zdroj: Po stopách středomoří
TV Paprika


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !