Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

MDŽ nebo Den matek?

6. 01. 2024 | Svátky

Na maminky nebo ženy jako takové u nás myslí hned dva svátky: Den (Svátek) matek, který si v porevolučních letech získával stále více příznivců, a pak Mezinárodní den žen (MDŽ), který dostal přednost před Svátkem matek v socialistickém Československu. Dnes už si můžeme vybrat, případně slavit svátky oba.


Přestože mnoho lidí má MDŽ spojeno právě s minulým režimem a stále ho vidí jako komunistický svátek, jeho původ sahá mnohem hlouběji do historie: v roce 1907 se konal první mezinárodní sjezd socialistických žen ve Stuttgartu, kde padl návrh, aby se ženy určitý den v roce scházely a požadovaly volební právo. Následující rok se v New Yorku sešlo několik tisíc žen – demonstrovaly nejen za volební právo, ale také za zvýšení mezd, zkrácení pracovní doby a za rovnoprávnost s muži. V USA se od tohoto roku začal slavit Národní den žen a v Evropě byl o dva roky později zaveden Den žen. Jako Mezinárodní den žen se tento svátek slaví od roku 1975, a to vždy 8. března.

Svátek matek nebo MDŽSvátek matek u nás prosadila podle amerického modelu v roce 1923 Alice Masaryková, dcera prezidenta Tomáše Masaryka. Svátek matek se samozřejmě slaví v mnoha zemích světa, i když data a tradice s tímto svátkem spojené se mohou lišit (například u nás se ujalo americké pojetí, tedy druhá květnová neděle, ale třeba ve Velké Británii se slaví už koncem března, první květnovou neděli se slaví v Maďarsku a Španělsku i dalších zemích a někde se slaví až v červnu). Většina států světa včetně nás a Slovenska ale slaví Den matek právě druhou květnovou neděli. Letos tento svátek připadá na 12. května 2024.

Samotná myšlenka pravidelných a mezinárodních oslav svátku matek vznikla v roce 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek během americké občanské války. Poprvé se veřejně tento svátek začal slavit o rok později a v roce 1914 ho tehdejší prezident USA Woodrow Wilson vyhlásil jako celonárodní svátek a oficiální oslavu dne matek na druhou květnovou neděli. Svátek matek (nebo také Den matek) byl pak u nás po II. světové válce režimem zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen, ale v některých rodinách se tradice tohoto svátku udržela a po roce 1989 se slaví opět veřejně.

Protože ale ne každá žena je také matkou, stále se drží i oslavy MDŽ. Je asi jedno, na který svátek poděkujete své přítelkyni nebo mamince malou kytičkou nebo jinou pozorností. Důležité je na ně nezapomenout – a svou úctu a lásku jim třeba projevovat po celý rok, nejen na „jejich“ svátek!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je svátkem na celém světě.
Obrázek uživatelky
profil
komunisti mají MDŽ ,slušní lidé vždy Den matek, není na tom co řešit
Obrázek uživatelky
profil
Ano, Alice byla dcera.
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den , Alice Masaryková byla prezidentova dcera ,NE MANŽELKA.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice