Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovednosti a motorika u miminka

2. 10. 2012 | Vývoj

Narození dítěte je jeden z nejkrásnějších zážitků v celém našem životě. Jakmile se stanete rodiči, tak musíte svůj život přizpůsobit malému zranitelnému ranečku, který je na vás zcela závislý. Je to práce na celý úvazek. Od samého počátku budete sledovat, jak dítko roste a vyvíjí se. Kdy se usměje, na chvilinku zvedne hlavičku, nebo jak dlouho bude trvat, než se posadí a začne dělat první krůčky.


Vývoj dítěte od narození do 3 měsíců

V prvním měsíci života dítě většinou času prospí. Svému okolí věnuje ještě velmi málo pozornosti, ale už po porodu dítě rozeznává hlasy své matky a svých nejbližších, otce, sourozenců. Od druhého měsíce pozoruje kojenec různé předměty a hračky. Miminko můžete motivovat závěsnou hračkou nebo kolotočem nad postýlkou. V poloze na břiše může zvednout hlavičku. Na různé zvuky odpovídá pohyby i zneklidněním.

vývoj motoriky u miminkaAsi od 6. týdne se začíná usmívat při pohlazení tváře, při laskavém oslovení. V tomto období dítě vydává první zvuky a broukání. U dětí můžete sledovat také krátkodobé zvedání ručiček a nožiček. Ve druhém měsíci drží dítě chrastítko vložené do dlaně a pozoruje je. Ve třetím měsíci dítě déle bdí a věnuje okolí stále více pozornosti. Raduje se. Usmívá se na všechny blízké osoby, které zná. Často si vytrvale  brouká. Zhruba ve třetím měsíci by dítě mělo umět pást koníčky, alespoň na chvíli. Koncem třetího měsíce zvedá dítě hlavičku a horní část trupu a sleduje okolí.

 

Vývoj dítěte od 4. do 6. měsíce

Ve čtvrtém měsíci si dítě rádo hraje. Začíná  se převalovat na bok, potom na záda a konečně ze zad na bříško. Začíná uchopovat předměty v dosahu a předává je z ruky do ruky a do úst. V poloze na bříšku se vzpírá na pažích a zvedá hlavu i horní polovinu trupu. Navazuje stále živější styk s okolím, postupně začíná poznávat blízké osoby. Broukání dítěte připomíná náznak slabik. Dítě rádo zkoumá své ručičky a prstíčky. Pokouší se o zvednutí a přitáhnutí nožiček k pusince, aby si mohlo cucat palečky u nohy.  Kolem pátého měsíce se objevuje u dítěte výskání a vykřikování, jimiž vyjadřuje uspokojování a radost.

Dítě věnuje stále více pozornosti lidské řeči a začíná vyslovovat slabiky. U kojence se tento způsob nazývá žvatláním. V pátém měsíci se dítě bude snažit přetáčet na bok. Je důležité, aby se přetáčelo na obě strany. Můžete ho motivovat za pomocí hračky. Dále se dítě pokouší o vzpřímení, kdy lokty budou nad zemí a dítě se bude opírat o podložku dlaněmi. V šestém měsíci se začínají děti plazit a lézt, přitahují se do sedu, později sedí bez přidržení. Od šestého měsíce si dítě předává hračky z jedné ruky do druhé. Za každý jeho úspěch ho pochvalte.

Vývoj dítěte od 7. do 9. měsíce

Začátkem druhého pololetí začíná dítě řeči rozumět. Stačí, když mu matka ukáže hračku a označí ji jednoduchým slovem, dítě ji napodobí. Začíná pomalinku chápat souvislost mezi předmětem a jeho označením. Ve druhé polovině prvního roku se děti bez pomoci obracejí z lehu na zádech na bříško a zpět, na břiše se vzpírají o paže, vysoko zvedají hlavu a horní polovinu trupu, začínají lézt, posazovat se a sedět. Přetáčení ze zad na bříško, můžete dítě opět motivovat za pomoci hračky.

vývoj motoriky u miminkaV sedmém měsíci si drobeček začíná stoupat na nožičky. V osmém měsíci udrží dítě ve stoji celou svou váhu a také pevně sedí. Umí se posadit z lehu na bříško. Většina dětí se posouvá na bříšku a rukama se přitahuje. Děti vesele žvatlají, žvatlání  je podobné řeči. Rády opakují slabiky, které jim říkáme. V devátém měsíci dovede dítě delší dobu sedět. Také umí vyjádřit své pocity, radost, smutek, zlost aj. Samy se pohybují po podlaze lezením nebo posouváním. Když dítě držíte ve stoje, pokouší se o první krůčky.

Většina dětí se umí z lehu sama posadit, vytáhnout se do stoje. Můžou se chytnout nábytku a chvíli stát.

Vývoj dítěte od 10. do 12. měsíce

V desátém měsíci dítě zvládá určitá gesta, která u vás vidí. Samo se postaví a přešlapuje kolem postýlky, ohrádky nebo nábytku s přidržením. V tomto období si chce vaše dítě stále hrát. Prozkoumává okolí, předměty, otvory a zajímají ho všechny věci. Na dítě je dobré často mluvit. Opakováním slov se naučí chápat jejich význam. V jedenáctém měsíci dokáže dítě lézt neuvěřitelnou rychlostí. Vytahuje se do stoje a chodí s oporou kolem nábytku. Děti začínají tvořit první slůvka.

Ve dvanáctém měsíci většina dětí sama chodí. Když vám chce něco ukázat, natáhne tímto směrem ukazováček. Plně reaguje na vyslovení svého jména. V tomto období už rozlišuje, co je dovolené a co je zakázané.

Vývoj dítěte od 13. do 18. měsíce

Dítě rádo ukazuje na věci, které ho zajímají. Jeho slova a věty ještě nejsou pokaždé srozumitelné. Rozumí větám, které jsou doprovázeny gesty. V tomto období se u dítěte významně zlepšuje rovnováha. Pokouší se zvedat ze země hračky, se kterými udělá pár krůčků. Většina dětí už sama pěkně chodí bez problémů. Oblíbené zdolávání překážek dítě baví.

Pokud máte možnost, motivujte dítě v lezení do schodů, zatím po čtyřech. Pak ho motivujte, aby scházelo schody po nožičkách a přidržovalo se ručičkami zábradlí. Dítě se rádo zapojí do chůze směrem nahoru a dolů.

Žádné dítě se nevyvíjí stejným tempem. Proto neporovnávejte nikdy své dítě s jiným. Některé dovednosti získá dítě velmi rychle a jiné pomaleji. Je však dobré vědět, jaké dovednosti dítě zvládá. Budete se tak moci těšit z každého jeho úspěchu. Za každý jeho úspěch ho nezapomeňte pochválit, tím ho budete motivovat k dalším úspěchům.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
každé miminko je jinéSmajlík ale všechna mimina jsou krásná..z mých dětí byla dcera byla trošku rychlejší ve vývoji..přeskočila lození..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasim s katuldou . Mám tři děti a každé bylo nastavené jinak . Přičemž musim říct že holčička která se nám narodila na závěr je oproti klukům ve všem rychlejší SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík každe dieťatko je iné u každého to všetko nstupuje individuálne ,jednoznačne to chce svoj čas
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles