Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Endometrióza stojí za neplodností u žen. Jde vůbec vyléčit?

1. 04. 2023 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Březen je měsícem endometriózy, nemoci, která v současné chvíli postihuje každou pátou ženu naší společnosti. O tom, že pacientka onemocněním trpí, přitom často nemusí vůbec tušit až do chvíle, kdy se pokouší neúspěšně otěhotnět. Endometrióza je navíc léčitelná pouze do jisté míry a velmi často nastává recidiva. Jak tedy s nemocí bojovat? Prozradí primář Centra reprodukční medicíny ISCARE, MUDr. Jan Lacheta.

Endometrióza se vyskytuje u zhruba 20 % žen navštěvujících gynekologickou ambulanci. Onemocnění je charakterizované abnormálním výskytem děložní sliznice (endometriem) jinde než v děložní dutině. Typickými příznaky jsou bolestivá menstruace, pánevní bolesti mimo menstruaci, bolestivý pohlavní styk a porucha plodnosti.

ISCARE„Endometrióza může negativně ovlivnit plodnost na více úrovních. Při postižení vaječníků může být ovlivněna ovulace, může dojít k destrukci zdravé tkáně vaječníku a poklesu počtu folikulů. V případě endometriózy vejcovodů může nastat porucha transportu vajíčka, resp. embrya,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny ISCARE

Endometrióza je čím dál častější příčinou neplodnosti u žen. Ty ve většině případů ani netuší, že touto nemocí trpí a nevědomky tak přispějí k zanedbání léčby. U pacientek s endometriózou je také vyšší pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Endometrióza potřebuje pro svou existenci estrogeny. Nemoc je do jisté míry léčitelná. V současnosti existují dva způsoby léčby: farmakologický a chirurgický. Výběr vhodné léčebné metody se odvíjí od věku ženy a reprodukčních plánů.
ISCARE
„Pokud je žena mladá a těhotenství neplánuje, volíme kontinuální užívání antikoncepce nebo hormonální léčbu. U mladších žen, které dítě plánují, většinou provádíme umělé oplodnění za použití hormonů na útlum hypofýzy. Chirurgická léčba je možná u žen bez ohledu na věk, většinou k ní přistupujeme u žen, které mají výrazné příznaky nemoci a u žen s tzv. hlubokou pánevní endometriózou,“ doplňuje lékař.

Délka rekonvalescence se odvíjí od rozsahu operace, může být v řádu dnů, ale i několika měsíců. Obecně platí, že pokud se jedná o pacientku, která plánuje těhotenství, je vhodné co nejdříve po operaci plánovat umělé oplodnění. Endometrióza je léčitelná, její zrada však spočívá v častých recidivách. V postmenopauze je výskyt endometriózy extrémně vzácný. Když už se vyskytne, tak většinou u žen, které užívají hormonální substituční léčbu (s obsahem estrogenů).

Další informace najdete na www.iscare.cz.






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1…   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Termín: 8,30-9,00 hodin - MAŠLE
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles