Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I šperky by měly jít jednou za dva roky na preventivní prohlídku

29. 01. 2019 | Trendy
Sebedražší šperk časem ztratí své kouzlo, pokud mu nevěnujeme potřebnou péči. K nejchoulostivějším kamenům patří smaragd, topaz, jantar i perla. Když ale šperkům dopřejeme pravidelné ošetření u klenotníka, odmění se nám krásou i bezchybným leskem.

Je celkem přirozené, že oblíbené šperky, které nosíme dlouhodobě, se v průběhu let lehce poničí. Nejvíce trpí vzácné kameny, jako je smaragd, topaz nebo Aquamarín, které jsou náchylné k poškrábání, a také většina kamenů organického původu, například perly, jantar či přírodní korály, kterým vadí laky na vlasy a parfémy. Jejich jedinečné kouzlo ale dokážeme zachránit, když dostatečně velký kámen přebrousíme a pak jej znovu zasadíme. Kámen se přebroušením plošek oživí, protože do něj znovu může lépe vstupovat světlo a má tak celkově vyšší třpyt.

Ze vzácných kovů je k poškrábání nejméně náchylná platina. Platina nikdy neoxiduje, šperky nezčernají, nezešednou, navíc je pevnější než zlato, takže kameny v ní zasazené perfektně drží a nevypadávají. I to jsou jistě důvody, proč popularita platiny v posledních letech stále stoupá.

Před návštěvou termálů šperky raději odložte


šperkyA při jakých lidských činnostech šperky nejvíce trpí? Především při těch, kdy hrozí jejich poškrábání. Proto bychom je měli vždy sundat, pokud se chystáme vykonávat těžší fyzickou práci, míříme do posilovny nebo třeba zlézat skály. Šperkům ale nesvědčí ani kontakt s popelem, prachem, či pískem. Proto je lepší sundat si prstýnky, když se chystáme na zahradní práce, a to i v případě, že jsme zvyklí nosit pracovní rukavice.

Šperky mohou poškodit také některé chemické látky, které naruší (někdy i nenávratně) jejich povrch. Hlavně bychom měli být opatrní při práci s barvami, oleji nebo nátěrovými hmotami. Také časté máčení prstýnků ve vodě s detergenty při mytí nádobí nebo ručním praní vzácným kovům a kamenům moc neprospívá. Ovšem málokdo ví, že i tak nevinná zábava, jakou je návštěva termálního koupaliště, může šperk poničit. Zlato, zejména žluté 14karátové, může totiž ve vodě plné chemických sloučenin zoxidovat.


Prevence jednou za dva roky


Také o stříbře je známo, že rádo časem oxiduje a je choulostivé, proto je vhodné nechat si stříbrné šperky pravidelně odborně přeleštit, anebo třeba matovat. Speciální péči pak vyžadují drobounké diamanty zasazené do starších šperků. Ty totiž drží jen na mikro zrnkách, která bývají často poničená, a při ultrazvukovém čištění, které se u šperků používá, mohou vypadávat. Tady je proto na místě speciální ruční čištění. Každopádně – vlastníte-li šperk, ke kterému máte vztah, a chcete-li jeho krásu uchovat po dlouhá léta, měli byste s ním zajít jednou za dva roky na „preventivní prohlídku“ ke klenotníkovi. Ten šperk nejen odborně vyčistí, ale navíc zkontroluje i usazení kamenů. My tuto službu poskytujeme zdarma i s odbornou konzultací, kdy majitele šperku upozorníme na případné problémy, jako je například nutnost výměny korunky a podobně.


Zdroj, foto: Esterstyl


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stříbrné řetízky sem taky nechávalčistit ty bez toho moc dlouho nevydrží :D
Obrázek uživatelky
profil
NO měla bych si také nechat vyčistit zlaté šperky. Už dlouho jsem to nedělala.
Obrázek uživatelky
profil
Já šperky také nechávám vyčistit přes ultrazvuk.
Obrázek uživatelky
profil
zlaté šperky vyvarím v 36% peroxide vodíka/pozor! nie perly!/ sú nádherne lesklé ako nové.
Obrázek uživatelky
profil
občas je nechávám vyčistit přes ultrazvuk
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice