Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na správné stravovací návyky u malého dítěte?

14. 08. 2017 | Výživa
Bojujete se svým dítětem o každé sousto? Nutíte ho nebo přemlouváte, aby snědlo alespoň trochu? Unavují vás tyto neustálé bitvy? Možná právě váš potomek patří mezi děti se stravovací poruchou. Mnoho rodičů totiž, než aby své děti nutilo do jídel, které jim nechutnají, raději volí jednoduší cestu a připravují jim dokola „osvědčené“ pokrmy. To může vést k problémům s příjmem potravy, protože časem nebude mít dítě důvěru k novým jídlům. Jak tedy přimět děti k tomu, aby nebyly vybíravé? Přinášíme vám pár tipů, které k tomu pomůžou.

1) Vyjasněte si role


Je potřeba si uvědomit svou vlastní úlohu v podávání pokrmů. Tou je, že vy určujete, co a kdy bude váš potomek jíst. Na něm je už jen říct, že má dost.

2) Podávejte nová a výživná jídla


Děti jsou od přírody nedůvěřivé k novým pokrmům. Nenuťte je proto hned na poprvé všechno sníst. Nechte je se napřed seznámit se všemi novými vůněmi a chutěmi. Děti si na ně zvyknou, když je dostávají opakovaně. I když se to po prvním ochutnání nemusí vůbec zdát. Na děti funguje také efekt důvěryhodné osoby. Pokud uvidí, že stejné jídlo jí rodina nebo někdo z malých přátel, tak si k němu najde cestu snáze. Také se snažte dodržovat časy obědů a svačin, které jsou dobré pro získání stravovacích návyků.


3) Buďte oporou, ne drábem


Malé děti ví, kolik potřebují sníst. Jejich pocity hladu nebo nasycení jsou silnější než u dospělých, a proto toho vždy s ní tolik, kolik jejich tělo potřebuje. Nesnažte se je tedy přemlouvat, uplácet nebo nutit do jídla. Nesnažte se také jídlo využívat k jiným cílům. Nemělo by být odměnou ani trestem. Oběd si totiž nebudou spojovat s hladem a začnou si vybírat jen některá jídla. Sníží se tak jejich reakce na pocit hladu nebo přejedení.

4) Učiňte podávání jídel dětem zábavným


Snažte se využít jídlo k učení se novým věcem. Vypněte rušivé zvuky a jezte spolu s vaším potomkem. Existují i jídelní sady či jiné výrobky, které tyto činnosti podporuj.

5) Buďte dobrým vzorem.


Nejvíce návyků pochytí každý doma. Vy i celá rodina buďte u jídla vzorem tak, aby se i ten nejmenší naučil zdravým stravovacím návykům právě od svých nejbližších.


Zdroj, foto: Kolonial.cz.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje malá holčička si Teda nevybírá jen od mala nechce brokolicí.jinak sní všechno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles