Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se starat o spodní prádlo

27. 02. 2020 | Trendy
-Komerční sdělení-

Spodní prádlo je vyrobeno z jemných materiálů, a to si samozřejmě zaslouží zvláštní pozornost. Nevhodná péče zajistí ztrátu pružnosti, žmolky, prádlo vybledne, vytahá se či naopak srazí apod. Pokud chcete, aby vaše spodní prádlo vydrželo co nejdéle, pak pro vás máme několik tipů, jak o něj správně pečovat. Probereme praní, přípravky na praní, bělení, žehlení, jak skládat atd. Čtěte dál.

Než začneme, musíme upozornit na štítky a etikety. Chápeme, že nejsou zrovna Bravíčko či Vogue, ale přesto je doporučujeme číst, protože obsahují důležité informace, jak se starat o vaše luxusní spodní prádlo Calvin Klein. Péče a údržba se totiž liší nejen podle jednotlivých kousků oblečení, ale také materiálů. Následující informace jsou všeobecné, vždy nejdříve zkontrolujte informace od výrobce.

Jak se starat o spodní prádlo

Praní spodníhoprádla


Podprsenky – před praním rozhodně doporučujeme podprsenky vložit do speciálního ochranného síťovaného sáčku nebo do kulatého pouzdra, aby se neponičily krajky, kostice a výztuže košíčků. Na jemné materiály doporučujeme tekutý prášek a spíše bez aviváže. Před praním podprsenek v pračce zapněte háčky, vyhnete se tak zaháknutí a prádlo se neroztrhne ani se nevytáhnou nitě z látky či krajky.  Pro praní podprsenek v pračce zvolte šetrný program s teplotou vody o maximálně 30 °C nebo je vyperte ručně. Podprsenky v pračce neždímejte a nesušte v sušičce. Nechte je uschnout volně rozložené.

Boxerky, slipy a kalhotky – pro někoho překvapující, ale i spodní prádlo, jako například kalhotky, boxerky a slipy je lepší prát v ochranném síťovaném sáčku. Jak už jsme naznačili, detailně si přečtěte štítky a etikety. Například krajkové spodní prádlo a spodní prádlo z umělých vláken (funkční kalhotky atd.) se doporučují prát na maximálně 30 °C, pokud používáte bavlněné spodní prádlo, můžete ho prát i na 60 °C, ale běžnějších 40 °C je tak akorát. Nezapomeňte třídit spodní prádlo podle barev nebo dopadnete jako jeden známý a budete mít všechno růžové. Cože? Ne, nemluvím o sobě.  

Ponožky – nejdříve roztřídit podle barev, to znamená na světlé, tmavé a barevné. Díky tomu docílíte dlouhodobé barevnosti. Obraťte barevné ponožky naruby. Zabráníte tak nechtěné ztrátě jejich barevnosti. Stupeň teploty se u ponožek liší podle druhu ponožek. Klasické a funkční perte na 40 °C, termo ponožky se doporučují prát do 30 °C.

Punčocháče a punčochy – i zde doporučujeme vložit do ochranného síťovaného sáčku, jelikož tím předejdete zatrhnutí či zamotání do prádla, což může způsobit vytahání apod. Perte bez obav na 30 °C.

Přípravky na praní Trenýrkárna.cz


    • Prací přípravky se rozdělují na univerzální a speciální.
    • Většina odborníků doporučuje gely, jelikož mají rychlou rozpustnost.
    • Univerzální prostředky jsou zaměřené na účinnost praní, odstranění skvrn, bělost (např. Persil, Palmex, Rex, Ariel, Tide, Surf, Lanza, Bonux).
    • Speciální prostředky se zaměřují na konkrétní problém či úkol – pečují o jemné tkaniny, uchovávají sytost barvy, zabraňují tvorbě žmolků, zachovávají vlastnosti funkčního oblečení nebo osvěžují a provoní, ale také nás zbaví bakterií. Jsou to výhradně gely (např. Perwoll, Woolite, Sanytol atd.).
    • Velká skupina lidí dnes praktikuje ekopraní, což znamená použití šetrnějších komponentů pracích přípravků + že použití vždy jen to, co nezbytně potřebujeme. Některé složky jsou pak vynechány úplně. Tato aktivita však vyžaduje mnohem větší míru naší vědomé účasti a o trochu více práce. Skvrny se dopředu ošetřují (např. žlučové mýdlo či odstraňovač skvrn Puer) a pro praní se používá speciální přípravek (např. gel Yellow & Blue). Odměnou nám je prádlo s minimální chemickou zátěží a také minimální zátěž pro planetu.

Bělení spodního prádla


Klasika, zakoupili jste si bavlněné spodní prádlo nebo ponožky bílé barvy, ale po několika praních ztratily zářivou barvu a zešedly. Trh sice nabízí nejrůznější přípravky, ale na takový problém stačí jedlá soda nebo prášek do pečiva (obsahuje nejen sodu, ale i další složky, které mají čistící účinky).

Připravte si lavor s vlažnou vodou, do něj nasypte jedlou sodu nebo prášek do pečiva a vložte spodní prádlo a ponožky. Jemně promněte a nechte přes noc působit. Následně vyperte v pračce s bílým prádlem. Jestli šetříte čas, přidejte sodu k obvyklému procesu praní, ale počítejte s tím, že dokonalé bělosti nedosáhnete po prvním praní.

Podobné složení se používá i na bělení podprsenek (2 lžíce sody, 1 lžíce prášku na praní/gelu, 1 lžíce jedlé sody). Připravte si lavor s vlažnou vodou, vložte přípravky, nechte je rozpustit a poté namočte podprsenky, které v lavoru nechte 15 – 30 minut. Následně podprsenku propláchněte v čisté vodě.

Žehlení spodního prádla


Žehlením získává oblečení svůj původní tvar a také dochází díky vysoké teplotě k ničení mikroorganismů. Další výhodou je uzavření vláken, která se při praní otevřela (aviváž je pomáhá zavřít, není to však stoprocentní). Některé kousky spodního prádla se bohužel žehlit nesmí kvůli materiálu, proto opět připomínáme etikety a štítky, kde najdete pokyny výrobce. Pokud je to možné, určitě žehlete, protože tím prospíváte svému zdraví ve jménu desinfekce.

Jak skládat spodní prádlo


Většina lidí spodní prádlo skladuje v šuplících, do kterých doporučujeme pořídit úsporné boxy, aby získaly řád. Na skládání prádla existuje hned několik různých technik.

    • Kalhotky, slipy - co se týče kalhotek a slipů, pravděpodobně tou nejjednodušší technikou je rulička. Základem je udělat z kalhotek obdélník, jež srolujete a máte hotovo (viz foto ↓↓↓).








    • Boxerky, trenýrky – jestli máte k dispozici svůj šuplík, boxerky se dají skladovat napůl a napůl, což znamená první přehyb podélně a druhý svisle. Pokud však skladujete s partnerkou či partnerem prádlo na stejném místě, vyplatí se vám použít technika zvaná balíček. Otočte trenýrky/boxerky zadní stranou nahoru, pomyslně rozdělte na třetiny (podélně) a přehněte. Třetiny vytvořte i příčně. Nejprve přehněte část s gumou, tím se vytvoří kapsa a nakonec přehněte i část s nohavicemi. Ty zasuňte do vzniklé kapsy a je hotovo (viz foto ↓↓↓).
Jak skládat trenýrky




    • Podprsenky (push-up a vyplněné košíčky) - skládáme na sebe, v žádném případě nepřehýbáme, jelikož se tím podprsenky ničí. Správný postup je tedy podprsenku zapnout, ramínka zastrčit do košíčku a poté vyskládejte jednu na druhou nebo jednu před druhou. Jestli však máte k dispozici místo, podprsenky můžete zavěsit na ramínka.   

přípravky na praní












    • Podprsenky (bez výztuže) – jak si můžete všimnout na obrázku (↓↓↓), jedná se o jednoduchou techniku. Stačí podprsenku přerovnat tak, aby na vás úhledně koukal její bok a poté přehněte pravou část k té levé. Ramínka stáhněte k prostředku a nakonec otočte vrchní bod směrem dolů. Dále vezmete pravou stranu a přehnete ji k levé straně. Hotovo.

podprsenky bez výstuže







    • Ponožky (způsob č. 1) – za pomocí ponožek vytvořte písmeno T (viz obr. ↓↓↓), kdy střechu písmena tvoří ponožka polohou vzadu a nohu písmena ponožka polohou vpředu. Přehněte obě strany vrchní ponožky do středu (levou stranu k pravé straně, pravou stranu k levé straně). Vrchní část následně přehneme dolů (kolikrát je nutné ponožku přehnout, záleží na typu ponožek). Závěrem přehneme špičku ponožky nahoru, díky čemu vznikne čtvereček.

skládání ponožek






    • Ponožky (způsob č. 2) – první ponožku položte přes druhou, poté levou část (špička) přehněte k patě a pravou část přehněte k levé hraně. Hotovo.

skládání ponožek







Máme za sebou průvodce, jak se starat o spodní prádlo a ponožky. Zahrnuli jsme nejrůznější tipy a rady, ale samozřejmě existuje mnoho dalších způsobů. Jak jsme několikrát zmínili výše, před jakoukoliv rizikovou aktivitou se spodním prádlem raději zkontrolujte štítek či etiketu. Pokud máte další tipy, určitě se o ně s námi podělte v komentářích.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
9 + 1 špatná odpověď, ale potřebovala bych spíš noty a vajíčka.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si dala mixSmajlík
08. 04. 2020 15:45 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:39 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
08. 04. 2020 15:35 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:30 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:25 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:19 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:12 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 15:07 Sebrán "Koleda" za 10 bodů
08. 04. 2020 15:03 Sebrán "Mašle" za 2 bodů
08. 04. 2020 14:58 Sebrán "Kraslice" za 5 bodů
Obrázek uživatelky
profil
tak přišla ještě 9.
Obrázek uživatelky
profil
Myslela jsem, že jich stihnu víc, ale s novým noťasem ještě nejsem
kamarádka
Obrázek uživatelky
profil

3 SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles