Školní rok přináší dětem nejen nové zážitky, ale i potřebu doplnit energii během vyučování. Správně připravená svačina dokáže zajistit potřebné živiny, podpořit soustředění a dodat vitalitu na celé dopoledne.
Jak by měla vypadat vyvážená svačina?
Polovinu by měla tvořit zelenina nebo ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny a druhou čtvrtinu komplexní sacharidové přílohy. Díky tomu svačina nejen zasytí, ale dodá důležité vitaminy, minerální látky i vlákninu.
Na co bychom si při přípravě školních svačin měli dát pozor?
Výběr svačiny ovlivňuje nejen fyzické zdraví dětí, ale i jejich schopnost soustředit se a učit. Vyhýbejme se průmyslově zpracovaným potravinám, které často obsahují vysoké množství cukru, soli a nezdravých tuků. Těmi jsou obvykle sladké tyčinky a sušenky, chipsy, slazené nápoje nebo produkty z rychlého občerstvení.
Výzkumy ukazují, že častá konzumace těchto potravin může být spojována s horšími kognitivními funkcemi nebo dokonce poklesem celkového IQ a verbálního porozumění u dětí. Studie ze Španělska navíc ukazuje spojitost mezi vyšším příjmem ultra zpracovaných potravin s nižším prospěchem z matematiky, španělského jazyka či angličtiny.
Tipy na školní svačiny:
• Celozrnný wrap – s pomazánkou z cizrny či tvarohu, listovým salátem a plátkem kvalitní šunky nebo sýra.• Jogurt s ovocem a vločkami – ideálně bílý jogurt bez přidaného cukru, doplněný čerstvým ovocem a trochou domácí granoly.
• Domácí muffiny nebo tyčinky – připravené ze špaldové mouky, vloček a ovoce jako zdravější alternativa sladkostí.
• Domácí vajíčkové muffiny – s kvalitní šunkou nebo sýrem a zeleninou.
• Hravé sendviče – s domácí pomazánkou, listovým salátem a plátkem kvalitní šunky nebo sýra. Vykrojené do tvaru oblíbeného zvířátka.
Zdroj, foto: Půl talíře