8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jakou teplotu udržovat v zimě v garáži a jak jí vytápět efektivně?

3. 01. 2024 | Moderní bydlení
Otázka temperování garáže v chladném až mrazivém období vrtá hlavou nejednomu majiteli těchto prostor. A je vlastně nutné v garáži topit? Z ekonomického hlediska bychom řekli, že vytápět další místnost, ve které se navíc téměř nezdržujeme, je poměrně zbytečné. Na druhou stranu chlad může mít velice negativní vliv jak na auto, tak i ostatní věci, které jsou v garáži uskladněné.

Odpověď závisí na spoustě okolností. Je garáž součástí domu, nebo stojí samostatně? A jak často se z ní vyjíždí autem? Velkou roli hraje i frekvence využívání garáže na kutilské účely a další individuální záliby.

Ideální je sucho a chlad, vlhkosti zabrání odvětrávání


Zatímco chlad autu v podstatě neškodí, vzdušná vlhkost mu nedělá dobře a je příčinou koroze. Proto je třeba zajistit takové podmínky, aby garáž byla suchá a v zimě dobře větraná. V tomto ohledu je důležité myslet i na vlhkost z podloží a již při výstavbě garáže použít kvalitní hydroizolaci, která zabezpečí dlouhou životnost prostoru i vyšší komfort jeho užívaní.
Při stavbě anebo rekonstrukci je rozumné zvolit si takové systémy ochrany před vodou a vlhkostí, které navzájem spolupracují. V důsledku nesprávně použité anebo poškozené hydroizolace trpí nejen stavba samotná, ale i předměty, které jsou v garáži uskladněné.


Udržování optimální teploty


Voda, která je příčinou nežádoucí vlhkosti, se může do garáže dostat mnoha způsoby. Nejčastěji spolu s autem, když je zasněžené anebo vydatně pokropené deštěm. K tomu je třeba doplnit, že ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na studených kovových površích dochází vždy, když jsou velké rozdíly mezi venkovní a vnitřní teplotou. A proto je pro auta z pohledu koroze nebezpečné jezdit z vyhřáté garáže do mrazivého rána anebo naopak z vlhkého exteriéru do teplé garáže.

Aby nebyly rozdíly mezi venkovní teplotou a teplotou v garáži tak markantní, je ideální garáž nevytápět, ale pouze temperovat. Pokud je teplota v garáži jen o něco vyšší než teplota venku, napomáhá to vysoušení případné vlhkosti.  Vlhkost je třeba odvádět pomocí větracích otvorů a dobrým řešením může být i ventilátor nebo žlab na odtok přebytečné vody.

Garáž sloužící i jako dílna


Úplně jiná situace nastává tehdy, pokud se garáž používá i jako dílna. Těžko se pracuje v prostoru, ve kterém jde lidem pára od úst a při práci jim zimou křehnou prsty. Někdy je garáž součástí stavby domu a vyřešit v ní vytápění je jednoduché. Ale jak vytopit samostatně stojící garáž? Logickým požadavkem na zdroj tepla v samostatně stojící garáži je zejména konstrukční jednoduchost, proto se obvykle využívá některý z typů elektrického vytápění. Na temperování garáže můžete použít například podlahové vytápění.

Elektrické odporové vodiče nebo rohože zabudované ve vrchní vrstvě podlahy jí zahřejí, a tím i vysuší, a od podlahy se mírně ohřeje i celý prostor garáže.„Abyste však nevytápěli i zem pod garáží, podklad je potřeba tepelně zaizolovat. Ideální je proto počítat s tímto systémem vytápění už při její výstavbě.

Podobně může posloužit i elektrický radiátor, takový, který vytápí i na nižší teploty. Cílem ohřevu v garáži totiž není udržovat příjemnou provozní teplotu, ale teplotu, která je jen o málo vyšší než venkovní. Příležitostné vytápění na vyšší teplotu, pokud v dílně potřebujeme pracovat delší dobu, se dá zabezpečit infrazářičem nebo klimatizační jednotkou. Ekonomičtějším řešením jsou interiérové plynové ohřívače, které čerpají energii z propan-butanových lahví. Topení v kamnech, které by bylo nejlevnějším řešením, není do většiny garáží vhodné. Lze použít jen tehdy, pokud má garáž větší rozlohu a je z ní do dostatečné výšky vyvedený komín.

Peníze ušetří správná izolace


Ať už plánujeme garáž temperovat nebo v ní topit, v každém případě by měla být komplexně zaizolovaná. Jen tak nebudeme zbytečně přicházet o teplo a zároveň i peníze navíc. Celková izolace zahrnuje zateplení stěn, podlahy i střechy.
Dobré řešení v tomto směru nabízí kompletně zateplené plechové garáže s vnější omítkou. Izolované montované garáže mají sendvičové stěny s vnitřním tepelněizolačním jádrem. Na temperovaní nebo vytápění dobře zaizolované montované garáže stačí o mnoho méně energie. Navíc pokud má stavba dobrou hydroizolaci i tepelnou izolaci, snižuje se riziko kondenzace vlhkosti na stěnách garáže či na plechách auta. A kvalitní izolaci oceníte koneckonců i v létě, kdy se prostor garáže nebude tak výrazně přehřívat.

Zdroj, foto: Gardeon



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !