8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní výsadba stromů

17. 05. 2013 | Zahrádka
Nejen na podzim ale i v průběhu března, dubna a května lze zahradu osázet množstvím nových stromů, které ji nejen zvelebí, ale navíc nám mohou přinést sladké plody. Pro ujmutí každého stromku je zásadní dodržet nejen správný postup výsadby, ale rovněž vědět, jaké podmínky jsou pro jeho výsadbu ideální.

Nejzazší jarní termín výsadby prospívá obzvláště ovocným stromům a keřům. Pokud jste se rozhodli pro výsadbu prostokořenných sazenic, tzn. bez značného kořenového balu, měli byste si s výsadbou pospíšit a začít již v první půli března, kdy opadly tuhé mrazy. U takovýchto sazenic věnujte náležitou pozornost stavu kořenů, které by neměly být ovadlé a nijak výrazně poškozené.

Jaro je, na rozdíl od podzimu, naprosto ideálním obdobím pro výsadbu meruněk, broskvoní a nektarinek, což je dáno jejich náchylností na mráz a vysušení půdy. Výsadbu můžeme naplánovat od konce února až po začátek května, vždy však musíme myslet na to, že půda výsadba stromůnesmí být promrzlá ba ani přemokřená. Ideálním místem pro výsadbu broskvoní a meruněk, vzhledem k jejich vyšším nárokům na teplo, je osluněné místou zdi s jihovýchodní až jihozápadní orientací.

Koncem března přichází rovněž doba pro vysazení okrasných opadavých listnáčů a sazenic vinné révy. Mezi nejčastěji vysazované listnáče řadíme jilmy, jinany, platany a javory.

Sazenice stromků, které koupíte již s kořenovým balem či zapěstované v kontejnerech, můžete vysazovat v podstatě v průběhu celého roku kromě zimy. V letních měsících však nesmíte zapomenout na častou zálivku a chránit stromy proti ostrému slunci.

Ideální je vysazovat stromy do prostupných minerálních substrátů, které díky svým specifickým vlastnostem výrazně zlepšují prostupnost vzduchu a vody, díky čemuž se sazenicím dostává dostatek potřebných látek a živin. Substrát vkládáme do předem připravené jámy, která by měla být alespoň 1,5 násobek průměru obalu sazenice. Zároveň hloubka jámy by měla odpovídat výšce sazenice, přičemž bychom měli především dát pozor na to, aby nad zemí koukal kořenový krček.

Pro samotnou výsadbu budeme potřebovat sice jen pár, ale o to nezbytnější, pomůcek, bez nichž bychom nebyli vysazení schopni provést. Stěžejní potřebou je rýč s ostrým břitem. Ten můžeme pořídit buď s pevnou dřevěnou násadou, anebo s násadou z odolného a na omak příjemného materiálu. Vhodné je pořídit rýč s teleskopickou násadou, kterou si mohou jednotliví členové rodiny přizpůsobit své výšce. Dále využijeme lopatu, kterou budeme výsadba stromůpřihazovat zeminu a mulčovací kůru. Nezbytnou pomůckou, kterou využijeme jak při zastřihávání ovadlých kořenů, tak při prořezávání větví, jsou zahradnické nůžky. Pro zastřižení čerstvě vysazených sazenic nám budou stačit obyčejné zahradnické nůžky, měli bychom nicméně uvažovat i do budoucna, kdy se nám budou hodit nůžky s ráčnovým mechanismem, díky němuž přestřihneme bez námahy i silné větve.

Tip odborníka 1:

 „Stromky vysazené hned na jaře je dobré ihned po výsadbě prořezat, čímž podpoříme růst kořenů a potažmo jejich řádné zakořenění a následně tvorbu koruny. Takzvaný výchovný řez provádíme u všech stromků, jejichž stáří nepřesáhlo 4 roky. Ostříháváme suché, poškozen, blízko u sebe rostoucí a křížící se větve,“ doporučuje Karel Rubeš.

Tip odborníka 2:

„Při výsadbě je taktéž dobré myslet na přihnojení sazenice. Vhodné je proto do vykopané jámy přisypat granulovaný kravský hnůj v přiměřeném množství, který zajistí postupné uvolňování potřebných látek pro mladou sazenici. Jednotlivé granule působením vlhkosti nabobtnají a postupně uvolňují látky - nemusíte se tak bát, že rostlinu hned ze začátku hnojivem „spálíte“, “ poznamenává Karel Rubeš.

Zdroj, foto: OBI



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !