Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Josta - kříženec černého rybízu a srstky angreštu

24. 07. 2012 | Zahrádka

Josta je kříženec černého rybízu a srstky angreštu. V dnešní době existuje řada kultivarů. Vzhledově se jedná, stejně tak jako u obou výchozích druhů, o nízký opadavý netrnitý keř. Josta v příznivých podmínkách může dorůstat až do výšky 2 metrů.

Listy keře Josta se tvarem i velikostí podobají spíše listům rybízu než angreštu. Od dubna do května se pak vytváří podobně jako u rybízu hrozny květů. Květy jsou opylovány včelami. Rostlinka vykvétá poprvé již druhým rokem od výsadby. Plody jsou zpočátku zelené, pak tmavě fialové až po černou. Konečná barva josty závisí na druhu kultivaru. Bobule jsou velké od 1 do 3 cm. Chuť josty je jak po černém rybízu, tak i angreštu. Plody můžeme použít k přímé konzumaci a kuchyňskému zpracování, na koláče, marmelády, džemy, zavařeniny, ovocné šťávy a sirupy.

JostaMnožení rostliny Josta

Josta se množí pomocí řízků, na přelomu července a srpna. Řízky mají být dlouhé až 15 cm. Na množení můžeme použít také řízky řezané od prosince do února. Zakořenění řízků obou metod je celkem dobré. Dále můžeme použít k množení rostliny semena dobře vyzrálých plodů.

Semena můžete nechat přes zimu vyzrát, nebo využít stratifikaci v chladničce po dobu tří měsíců. Semena klíčí po delší době. Zpravidla po roce. Vzešlé sazeničky keře Josta přesadíme jednotlivě do květináčů. Josta dobře snáší různé druhy půdy. Josta roste pěkně na slunném stanovišti i stinném místě. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C. Výhodou josty je, že má příjemnou chuť, která není moc nakyslá. Keř je velice odolný vůči různým chorobám a škůdcům. Tento výborný kříženec rybízu a angreštu, by neměl chybět v žádné zahrádce.


Autor: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nevedela som doteraz čo to je. Až tu na CHŽ mi to kámošky vysvetlili. Ďakujem.
Obrázek uživatelky
profil
Mňam...samotný černý rybíz mi moc nejede, ale josta je výborná :- )
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za komentáře a hodnocení.
Obrázek uživatelky
profil
Josta nechybí ani v naší zahradě..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
josta je tuhá a kyselá,ale marmeláda na linecké je výborná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles