Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když dítě začíná chodit, myslete na pravidlo minimální pomoci

16. 02. 2023 | Vývoj
Každý rodič sleduje s radostí pokroky v pohybovém vývoji svého dítěte a často má pocit, že když mu bude pomáhat, rozvoj dovedností tím usnadní nebo urychlí. Tak to však bohužel většinou není – děti by v ideálním případě měly do každé vývojové fáze dospět samy. My k tomu můžeme přispět tím, že jim pro správný rozvoj připravíme podnětné a motivující prostředí a budeme s nimi také pravidelně a správně cvičit.

„Pojď, já ti pomůžu…“ zaznívá často z úst rodičů či prarodičů, když se jejich miláček poprvé snaží postavit, či se dokonce chystá chodit. Jenže touto dobře míněnou pomocí můžeme pohybový vývoj u dětí naopak zpomalit. Například tehdy, když je začneme v začátcích chůze často vodit za ruce. Nácviku chůze to však nijak nepomáhá – dítě se jen zavěsí za podané ruce a automaticky pohybuje nohama. My jako rodiče máme radost, že naše ratolest již začíná chodit, a mnohdy si neuvědomujeme, že tento pohyb se samostatnou chůzí nemá bohužel moc společného. Mnohem vhodnější pro podporu chůze je připravit dítěti takové prostředí, které ho co nejvíce motivuje k samostatné chůzi s oporou – přestavět obývák, aby mohlo chodit okolo nábytku, nebo vytvořit místo, kde mu ukážeme, že se s oporou samo může chůzí přemístit ke své oblíbené hračce nebo plyšákovi. Když pak s jistotou zvládá tuto fázi, nastane čas, kdy můžeme dítku udělat mezi nábytkem menší mezeru a pobídnout ho, ať ji samo jedním či dvěma kroky překoná. Ta radost v dětských očích, když se to podaří, rozhodně stojí za to.

První pády


Když se dítě bez vaší pomoci postaví, například u křesla nebo pohovky, většinou hned neví, jak se dostat zase dolů na zem. V tom případě mu předveďte, jak toho i bez vaší pomoci samo dosáhne. Můžete ho klidným hlasem vybízet, aby se přidržovalo a posupně se pokrčením kolínek a za pomoci rukou spustilo ze stoje zpátky na zem. Osvědčila se také motivace pomocí hračky, kterou mu položíte k nohám – dítko si ji bude chtít vzít a pochopí, že pro to musí něco udělat. Vhodné je využít přitom nějaký měkčí povrch – koberec nebo hrací podložku, aby případné pády tolik nebolely. Pravděpodobně to budete muset ukazovat opakovaně, než vaše ratolest pochopí správný postup, ale pro vývoj je to určitě přínosnější, než kdybyste vždy s posazením pomohli – tím se totiž nic nenaučí.

Samostatnou kapitolou jsou pak pády a náš rodičovský přístup k nim. U pádů velmi záleží na našem přístupu. Pokud se jedná o drobný běžný pád, je lepší, když tomu nebudeme dávat přílišnou důležitost a třeba jen otočíme hlavu a budeme se dívat jinam. Pro dítě to bude signál, že se vlastně až tak moc nestalo, a většinou bez pláče samo vstane a jde dál. Když naopak na každý drobný pád budeme reagovat přehnaně ochranitelsky, naučíme tím dítko, že pád je spojený s nepříjemnými pocity, a v budoucnu se nevyhneme nářku při sebemenším karambolu. Jakmile však dojde k jakémukoli zranění nebo většímu pádu, nezapomeňte naopak být dítěti oporou, na kterou se může spolehnout.

Zdroj, foto: Monkey´s Gym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !