Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 25.05. 2024
Dnes má svátek Viola
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konec zimy - správný čas k přesazení pokojových rostlin!

25. 03. 2008 | Zahrádka
S koncem zimy bychom si měli opět vzpomenout na naše pokojové květiny. Stále přibývá tepla a světla, a proto jim můžeme dopřát i více čerstvého vzduchu a vláhy. Po období klidu některé z nich potřebují přesadit a právě konec února je tím nejvhodnějším časem.

KDY JE TO JIŽ NEZBYTNÉ?

Na přesazení rostliny bychom měli myslet, pokud nastane jeden ze tří základních problémů:
1) kořeny vyrůstají skrz spodní otvory v květináči
2) půda je suchá, přestože má rostlina dostatečnou zálivku
3) rostlina roste velmi pomalu.

Přesazování pokojových květinVÝBĚR SPRÁVNÉHO SUBSTRÁTU
Ve specializovaných prodejnách můžeme najít různé druhy substrátů dle druhů a nároků pokojových rostlin.
Substrát pro pokojové rostliny slouží pro kvetoucí rostliny jako brambořík, fialky, gloxinie, astra alpínská, adonis jarní.
Pro rostliny ozdobné listem můžeme vřele doporučit substrát pro palmy a zelené rostliny a velmi žádaný je i dokonale propustný substrát pro kaktusy a sukulenty.



VHODNÝ OBAL

Vybrat vhodný květinový obal (tzv. květináč) není jednoduchý oříšek. Často se stává, že květinu přesadíme do co největšího květináče, abychom jí poskytli co největší prostor k růstu. To se ale nedoporučuje, neboť tak rostlině budou růst hlavně kořeny, ale na úkor květů. Ani rychle rostoucí rostliny nepřesazujeme do příliš velikých květináčů, protože v nich kořeny nestačí prorůst všechnu půdu a ta tak zkysne.

Květináč by měl být asi jen o 3 centimetry větší, než byl původní. Zjednodušeně - starý květináč se musí těsně vejít do nového.
Mělké nádoby volíme pro azalky, sesazované misky, kaktusy. Hluboké a úzké pro palmy s kůlovým kořenem.


SPRÁVNÝ POSTUP

Před přesazením důkladně navlhčíme zeminu, překlopíme květináč a jemně vyjmeme květinu. Z kořenů lehce vyklepeme zeminu, odstraníme uhnilé kořínky a poškozené části.
Do nového, prostornějšího květináče vsypeme na dno vhodnou drenážní vrstvu (např. keramzit) v 3-5 cm vysoké vrstvě a pak teprve zvolený substrát. Drenáž slouží jako prevence proti přelití, protože snáze odvádí přebytečnou vodu od kořenů. Poté opatrně usadíme rostlinu a celý květinový obal dosypeme po stranách substrátem. Hnojení alespoň na 14 dní vynecháme - rostlina se musí nejprve vyrovnat s novou situací. Doporučuje se i ušetřit květinu teplotním výkyvům a průvanu.

U obrovských rostlin bohužel nepřichází každoroční přesazení v úvahu. Zde pouze opatrně odebíráme svrchní vrstvu půdy do dostupné hloubky, abychom neporušili kořeny. Dosypeme nový substrát, lehce přitlačíme a zalijeme. Během vegetačního období rostliny dostatečně hnojíme.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj,to je dobře,že sem tady našla taky něco o kytičkách.Taky už musím přesazovat,mám jich plný baráček.Tak ještě jednou díky,že se tady o tom píše.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem ráda,že jsem našla tento poučný článek,právě přesazuji květina ,pokojovky a moc se mně to hodí,že vím,jak na to!!!Děkuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles