Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Africká fialka - naše babičky jí říkaly Pavlínka

22. 11. 2011 | Zahrádka
Je to víceletá nízká rostlina s velkými, růžicově uspořádanými listy na krátkých stopkách. Mají tmavozelenou barvu a jsou pokryty krátkými chloupky. Květy bývají malé jednoduché nebo plnokvěté svítivě fialové se žlutými pestíky. Patří mezi nenáročné rostlinky, které mohou být i ve stínu.

Pavlínka při dobré péči kvete téměř po celý rok. V bytě ji dáme na světlé místo, chráněné před slunečním žárem. Nejvhodnější místo je okenní parapet. Rostlinka má ráda teplotu kolem 2O°C. Zaléváme ji mírně vodou pokojové teploty, nejlépe do misky pod květináč. Při zalévání dávejte pozor, aby se voda nedostala na listy. Africké fialky mají rády vlhký vzduch, rosení mít nemusí. Postačí rosit květiny v ostatních květináčích. Každých 14 dnů přihnojujeme. Přezimuje při pokojové teplotě, která nesmí klesnout pod 15°C. Rostlinka nesnáší průvan.  Po odkvětu zaléváme méně, aby si rostlina odpočinula. Přesazujeme každoročně po odkvětu do směsi listovky, rašeliny a písku.

Rozmnožování fialky

Snadno se rozmnožuje listovými řízky, na jaře nebo v létě. Obvykle se odřízne list s řapíkem, dlouhým nejméně 3 cm. Ty se pak zakořeňují ve vodě,  písku nebo vhodném substrátu pro fialky. Pěstujeme v širokých květináčích, ne moc vysokých. Také ji můžeme množit semeny nebo růžicemi. Fialku po nasazení zaléváme teplou vodu a zakrýváme po zachování vlhkosti. Rostlinka zakoření rychle, během jednoho měsíce.


Choroby a škůdci

Žluté skvrny na listech: hlavní příčinou je velmi silné sluneční záření. Hnědé skvrny se mohou objevit při příliš studené zálivce. Když máme suchý vzduch, nebo rostlinku přehnojíme, necháme ji na ostrém slunci a máme nesprávnou zálivku, tak nám listy blednou a jejich okraje se stáčejí. Máme-li  rostlinku na studeném místě, má ochablé listy a srdíčko rostlinky hnije, tak to mají  za následek  velké výkyvy teplot a přelití. Když fialka nemá žádné květy, hlavním nedostatkem je málo světla, suchý nebo chladný vzduch, škodí jim také zbytečné časté přesazování, nebo odstraňování postranních výhonků, při změně stanoviště. Pavlínka může být jako každá pokojová rostlina napadená nebezpečnými škůdci, mšicemi, molicemi nebo roztoči. Na tyto škůdce postačí chemický postřik.



Fialka je nenáročná krásně kvetoucí rostlinka, která nám při správné péči pokvete po celý rok.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Milé dámy, fialky taktéž miluji, neustále sháním nové a nové druhy (myšleno barvy). Vždy se na květy těším, letos se jim daří.
Obrázek uživatelky
profil
v pěstování fialek se vyžívám.Mám jich asi 15.Pěstuji je na okením parapetu a velice se jim daří.Kvetou skoro celý rok.
Obrázek uživatelky
profil
mám je ráda pro jejich snadné rozmnožování a výrazné barvy
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
fialky mám dvě a taky na okenním parapetu ale mám opačný problém než uhliska,mě kvetou na jaře do podzimu,v zimě nemám ani jeden květSmajlíkmáš to pěkně napsaný a zase jsem o něco moudřejší jak se o fialky staratSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice