Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křeče, pálení žáhy a nevolnosti: jak na těhotenské neduhy?

28. 05. 2021 | Těhotenství
Těhotenství je mnohdy označováno jako jedno z nejhezčích období v životě ženy. Mnozí ale zapomínají na to, že požehnaný stav s sebou může přinášet také různé zdravotní obtíže. Jaké jsou ty nejčastější a jak proti nim co nejúčinněji bojovat tak, aby si nastávající maminka mohla těhotenství užit?

Těhotenství se nejčastěji pozná podle rostoucího bříška a přibývajících kil, alespoň navenek. Maminky se ale mnohdy setkávají s různými zdravotními potížemi. Mezi ty nejčastější patří pálení žáhy, křeče a těhotenské nevolnosti. Právě ty jsou mnohdy prvním signálem toho, že je žena v očekávání.

Ranní nevolnost aneb čekáme miminko


Těhotenské nevolnosti trápí zhruba dvě třetiny nastávajících maminek a patří k nejčastějším potížím zejména v prvním trimestru. Ačkoliv jsou nevolnosti často nazývané jako ranní, některé ženy mají tu smůlu, že je provází celý den. Hlavními příčinami jsou hormonální změny, kterými ženské tělo prochází. Jedním z dalších důvodů může být také nižší hladina cukru v krvi a zlepšující se čich. Právě ten zapříčiňuje vyšší citlivost na různé pachy a vůně, které mohou nevolnost způsobit. Pokud trpíte těhotenskými nevolnostmi, zkuste jíst častěji a menší dávky jídla, pomoci mohou také bylinné čaje. V některých případech lze žaludeční nevolnosti uklidnit také některými druhy ovoce, jako je např. banán nebo hroznové víno. Při častých nevolnostech je důležité dodržování pitného režimu, a to zejména proto, aby nedošlo k dehydrataci.


Jde to i bez křečí


Nastávající maminky často provází také těhotenské křeče, nejčastěji v lýtku. Jejich příčinou je nedostatek hořčíku a v některých případech nadměrná fyzická zátěž, kterou těhotenství bezesporu je. Křeče se mohou projevit kdykoliv během dne, ale nejčastěji přepadávají těhotné ženy v noci. Pomůže přísun hořčíku, který je jedním z nejdůležitějších prvků v těhotenství, proto by se jeho přísun neměl zanedbávat. Hořčík pomáhá ulevit nejen od křečí, ale také od přílišné únavy, která k těhotenství patří. Pomoci od křečí může také obyčejná masáž nohou či lehké cvičení.

Závěr těhotenství doprovázený pálením žáhy


Pálení žáhy zná důvěrně nejedna nastávající maminka. Příčinou jsou hormonální změny a zejména rostoucí děloha. Žaludeční šťávy mohou unikat do jícnu, a to především kvůli zvýšenému tlaku na žaludek, který je způsoben růstem miminka v děloze. Prevencí je častější příjem jídla v menších porcích a také vyhýbání se kořeněným, pálivým nebo jinak dráždivým potravinám. Potíže může vyvolávat mj. čokoláda, kynutá jídla, kyselé džusy nebo zelí. Pokud přichází pálení žáhy i v noci, je doporučována poloha na levém boku, ideálně s podloženou hlavou. Babské rady říkají, že pomoci může nastrouhaná mrkev, zázvorový čaj nebo také malé množství jedlé sody.

Během těhotenství se mohou maminky setkat s různými zdravotními neduhy. Důležité je, aby při jakýchkoliv pochybách, pro jistotu navštívily svého lékaře. Kromě toho je nutné dbát na odpočinek, nestresovat se a užívat si těšení se na miminko.

Zdroj: GS Mamavit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !