Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květina Vánoc - Vánoční hvězda

10. 12. 2012 | Zahrádka

Pomalu, ale jistě, se blíží čas Vánoc. A pro nás, milovníky květin, k Vánocům neodmyslitelně patří krásná květinka s červenými listy. Vánoční hvězda.

Vánoční hvězda je skvělým doplňkem vánoční atmosféry, slavnostního prostředí a teplé domácnosti. Víme ale o jejím původu a pěstování?


Původ Vánoční hvězdy:

Vánoční hvězda se latinsky nazývá Euphorbia pulcherrima, také ji můžeme najít pod názvem Poinsettia nebo Pryšec nádherný. Pochází ze střední Ameriky, Mexika. První zmínky o ní píší již Aztékové a do Evropy se dostala v první polovině 19. století. Ve svém přirozeném prostředí subtropického pásu  Hvězda dorůstá několika metrů ve formě keře.

Vánoční hvězdaMůžeme ji pěstovat v různých barevných kombinacích, ale nejznámější a nejrozšířenější je varianta s červenými listy na vrchu a tmavě zelenými listy v dolní polovině rostliny. Na začátku adventu je dostání v každém obchodním domě i květinářství jak ve velikosti několika málo centimetrů, tak ve velmi rozvětvené verzi. Ať už se rozhodneme pro jakoukoli velikost, vždy se přesvědčíme, že v obchodě není květina například u dveří, kde by na ni šel mráz a průvan, dále je potřeba obalit ji důkladně novinami, aby nám cestou domů nezmrzla.

Prostředí a pěstování: Umístění je jeden z nejdůležitějších faktorů při pěstování. Rostlina by se neměla zbytečně často přemisťovat, také nesmí být na průvanu, v chladu a ani na přímém slunci, za to musí být na světle. Jenže místo, které splňuje všechny tyto podmínky, v některých domácnostech jen těžko najdeme. Proto považujte slunce za nejmenší zlo, slunce v zimě nepálí tak intenzivně, aby kytku poškodilo. Hlína v květináči by nikdy neměla být suchá, ale v misce nesmí stát voda, proto doporučuji květinu zalévat často, ale menším množstvím vody.

Až nám listy opadají a Vánoční hvězda přestane působit svátečně, což se stává už na Nový rok, můžeme ji buďto vyhodit a příští rok si pořídit novou, nebo jí můžeme odstranit suché listy, přemístit do chladnějšího prostředí a omezit zálivku. Na jaře ji přesadíme a seřízneme výhonky, můžeme tak Vánoční hvězdu množit.

POZOR! Mléko z této rostliny je jedovaté, proto by ji Vaše malé ratolesti měly mít z dosahu ruky!

V létě můžeme Hvězdu pomalu vystavovat na světlo, zalévat a hnojit ji. Od začátku června ji zkuste vystavit i ven. Jak ale začne babí léto, začněte ji zatemňovat na nejméně 12 hodin denně. Bez zatemňování jí listy nezčervenají a zůstanou zelené. I se zelenými a hezky tvarovanými listy je krásná, ale už to není ta pravá Vánoční hvězda. Pro zatemňování si vytvořte kornout z novin nebo jiného papíru a přiklápějte ji od večera do rána na 12 až 14 hodin. Při přiklápění dejte pozor na to, aby se rostlince nezlámaly a nezdeformovaly listy. Kornout proto udělejte větší.

Víte, že v Americe dokonce slaví Den poinsettia? Tento den připadá na 12. prosince a je to den, kdy si lidé Vánoční hvězdu pořídí nebo si ji navzájem darují.


Bugynkaa - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Květina Vánoc - Vánoční hvězda:

Květina Vánoc - Vánoční hvězda
Květina Vánoc - Vánoční hvězda
Květina Vánoc - Vánoční hvězda
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem kdysi dostala vánoční hvězdu a kupodivu dobře roste a je velká i košatá. Letos jsem ji opět dala ven a nějak se naštvala a asi nepokvete, byla ji asi "zima". Jo, je vysoká tak kolem 70 cm
Obrázek uživatelky
profil
kazde vanoce novou nikdy nevydrzi, ale zas neni to takova polozka a k vanocum proste patriSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Rostlinka je docela pěkná a k Vánocům patří, ale mě se více líbí jiné druhy.
Obrázek uživatelky
profil
HEZKÉ PSANÍČKO A KRÁSNÉ ROSTLINCE..JÁ JI MÁM VŽDY JEN NA SVÁTKY..nepřežije
Obrázek uživatelky
profil
nikdy nepřežila. Asi špatná péče Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles