Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!

1. 12. 2015 | Moderní bydlení
Zima je opět tady a s ní i nezbytné činnosti, kterým se v tomto ročním období nevyhnete. Jestliže se chcete kolem vašeho domu či chaty bezpečně pohybovat, nezbývá vám nic jiného než se na odklízení sněhu s vervou vrhnout. Pokud se letos na nadílku pečlivě připravíte, můžete si úklid sněhu značně ulehčit. Abyste se nadřeli co nejméně, nepodceňujte zejména správné vybavení a vhodné načasování, záležet si dejte také na správném držení těla při práci.  

Správné načasování

Čím dříve se do odklízení pustíte, tím snadnější práci budete mít. Čerstvý sníh je totiž mnohem lehčí a měkčí než sníh starý několik dní. Starší sníh navíc často průběžně roztává a zase zamrzává, a vznikají tak pevné a těžké kusy.

Avšak co si budeme nalhávat, málokdo má možnost dennodenně cesty čistit.  Nemluvě o chatách a chalupách, kde každodenní odklízení sněhu nepřipadá v úvahu. Pokud dojde k situaci, kdy musíte odklidit nepoddajné nánosy sněhu staré několik dní, nezačínejte pokud možno s prací v brzkých hodinách. Po ránu je totiž chodník zamrzlý nejvíce, a odstraňování ledu a sněhu je tak ještě náročnější. Vhodnější je si počkat na první paprsky slunce, díky kterým nadílka lehce povolí a vy ji pak odklidíte s vynaložením mnohem menšího úsilí.

sněhová nadílkaKvalitní výběr

Pokud jste se rozhodli, že si tuto zimu nového pomocníka na odklízení sněhu a ledu pořídíte, zodpovězte si nejprve otázku: jak velkou plochu budete čistit? Pokud malou nebo chcete jen dočistit chodník po fréze, stačí šíře hrabla 40 cm. Pokud budete odklízet větší plochu, je lepší volit nástroj širší. Pro velké plochy je nejvhodnější využít sněhovou frézu, popřípadě shrnovač sněhu. Zároveň dbejte na to, aby délka násady odpovídala vaší tělesné výšce a výrobek byl co nejlehčí. Kromě rozměru hraje důležitou roli i materiál povrchu, který je potřeba čistit. Na rovnou plochu (beton či asfalt) se vyplatí použít hrablo s hliníkovou lištou, které zajistí velmi kvalitní dočištění.

Na nerovný povrch (kostky, betonová  dlažba) je vhodnější použít nástroje, které jsou vůči takovým povrchům šetrnější, dobrou službu tak zajistí hrablo s plastovou lištou. Pokud vás na chodníku kromě sněhu trápí i namrzlá ledová vrstva, pomůže vám kvalitní škrabka, která námrazu odstraní, a plochu následně jednoduše dočistíte běžnými nástroji. Obecně lze říci, že hrablo je nářadí, se kterým pracujeme, ne když chceme, ale když potřebujeme, proto je nutné, aby byly výrobky vždy spolehlivé a kvalitní, tedy odolné proti mrazu a posypové soli.

Zaposilujte si

Zvláště pro netrénovaného člověka může být manuální úklid sněhu velkou fyzickou zátěží. Proto  používejte pouze takové nástroje, které odpovídají vaší tělesné konstrukci, abyste co nejméně namáhali své tělo například nepřirozeným ohýbáním. Prevencí proti případné bolesti svalů a zad je i správný postoj při práci.zima vás nepřekvapí

Mírně se pokrčte v kolenou, nikdy ne v pase, a držte rovně záda. Zvedejte váhu nohama, nikoli trupem. Na lopatu si nabírejte vždy spíše menší množství sněhu a nesnažte se ho do větších vzdálenosti odhazovat, ale spíše odnášet.

Využijte posypových materiálů

V boji s kluzkými zasněženými povrchy si můžete vypomoci i posypovým materiálem. Mezi nejznámější druhy patří rozpouštění ledu a sněhu pomocí posypové soli. Tento způsob má však mnohá úskalí. Kromě často zmiňované agresivity se také nedá využít vždy, funguje totiž jen do určité teploty, konkrétně do 9 stupňů pod nulou. Jako prevenci před uklouznutím využijte zdrsňujících posypových materiálů. Nejtypičtějšími jsou štěrk, písek, piliny a popel. Tyto posypy jsou poměrně účinné v momentu, kdy na chodníku leží určitá vrstva sněhu. Zmíněné materiály jsou v porovnání s posypovou solí šetrnější k životnímu prostředí. Musíte však počítat s tím, že jakmile napadne nová vrstva sněhu, posyp pod ní zmizí a vy jej budete muset provést znovu.

Zdroj, foto: Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!:

Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
Letos budete na sněhovou nadílku připraveni!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už jsme připraveni..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles