Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malujeme a tapetujeme svépomocí 2. část

23. 06. 2013 | Rekonstrukce

Připravit, pozor…ještě nemalujeme!

Ještě než popustíte uzdu své kreativitě a dáte se do zvelebování svého domova, je nutné projít si o něco méně oblíbenou částí – přípravou podkladu. Ačkoliv se může zdát, že zbytečně ztrácíte čas, právě péče věnovaná podkladu se následně projeví na celkové dokonalosti nové výmalby. Navíc tak můžete předejít i komplikacím s loupající se a drolící barvou. Tak jako v případě každého malování či natírání by měl být podklad čistý, zbavený prachu a nečistot a bez nerovností.

Pokud bydlíte v domě se starším datem výstavby, je dost možné, že se v případě vašeho malování bude jednat o již několikátou generaci nátěrů. Pořizovat nový nátěr na notnou vrstvu starších se však nedoporučuje. Zkuste však nejprve na několika místech špachtlí zjistit, jestli staré vrstvy výmalby neodpadávají. Pokud musíte vyvinout velký tlak na to, abyste je „seškrábli“ dolů, pak nebude nutné se jich zbavovat.   V případě, že se barva odchlipuje, nánosy staré barvy je třeba odstranit. Nejsnadněji se stará barva odstraňuje po navlhčení zdi, přičemž následně použijeme malířskou škrabku či špachtli. Nesmíme však přespříliš tlačit, abychom neponičili omítku.

Malujeme a tapetujeme svépomocí 2. částAť už máte seškrábáno, nebo se chystáte malovat na novou omítku, určitě nevynechejte penetraci. Speciální penetrační prostředky mají totiž ty vlastnosti, díky nimž se usnadní a zefektivní následné malování. Penetrace zpevňuje podklad, sjednocuje rozdílnou savost různorodých materiálů používaných při opravách omítek. Omezuje tvorbu vlasových trhlinek na finální povrchové úpravě stavebních děl a zvyšuje přilnavost dalších vrstev nátěrů, lepidel či tmelů na penetrovaných podkladech.

Zeď nám praskla, copak s tím?

Na mnoha zdech se můžeme setkat s drobnými prasklinkami, nerovnostmi či dírami po hřebících nebo hmoždinkách. Takovéto nedostatky bychom měli ošetřit ještě před penetrací. V minulosti se k podobným úkonům používala sádra, která však mnohdy praskala a odlupovala. V současnosti máme k dispozici stěrkovací hmoty nebo například šlehaný tmel, který nestéká, nepraská, rychle schne a není jej ani třeba dodatečně brousit.

V okolí vypínačů, odpadkových košů, sporáku, apod. se mohou na zdech objevovat mastná místa, která by bránila řádnému nanesení nové vrstvy bravy. S tímto problémem si poradíte díky mýdlové vodě, s níž inkriminované místo omyjete, opláchnete čistou vodou a necháte vyschnout.

Tip odborníka:

 „Vypouklá místa na stěně mohou být signálem loupající se omítky. Přesnou příčinu závady zjistíme poklepáním na dané místo. Pokud se ozve dutý zvuk, je jasné, že pod povrchem je duté místo. V takovémto případě je nutné omítku opravit nově naneseným štukem,“ upozorňuje Ladislav Budín.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !