Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování proti TBC

25. 04. 2012 | Dětské nemoci

Jak se díváte na zrušení povinného přeočkování proti TBC? Je to přínos nebo naopak riziko?


Přeočkování proti TBC v 11 letech. Očkování proti TBC se provádí hned po narození a účinek trvá 10-12 let. Proto se provádělo přeočkování v 11 letech, které bylo ale nyní vyhláškou zrušeno. Děti, které vstupují do puberty, kdy se vyskytují již závažné formy TBC onemocnění, nejsou proti nákaze chráněny. Zkušenosti z minulých let u nás ukazují, že od 11 do 20 let je výskyt TBC nízký a onemocní z 80-90% jen jedinci, kteří nebyli v 11 letech přeočkováni. Po 20. roce pak výskyt významně stoupá, kdy účinek očkování již vymizí. Zrušení povinného přeočkování neznamená, že se nesmí provádět. Rodiče si  mohou a úhradu nechat dětí v 11 letech přeočkovat na kalmetizačních odděleních v místě bydliště, kde je vakcína stále k dispozici. Přeočkování předchází provedení tuberkulínového testu, který musí být negativní. Přeočkování se snáší dobře a má minimální počet vedlejších reakcí v místě očkování. V tisku jsem se dočetl, že ministryně zdravotnictví navrhuje, aby přeočkování dětí na žádost rodičů bylo hrazeno. Považuji revakcinaci v 11 letech stále za významnou.


Jaké jsou vedlejší účinky očkování proti TBC u novorozenců, u malých dětí a v jedenácti letech?

Vedlejší účinky očkování proti TBC.  Primovakcinace se provádí v porodnici 4. den po narození. Úspěšné očkování se projeví mezi 6-8 týdnem života tvorbou vřídku v místě očkování na levé paži, který nepřesáhne 10 mm, případně zvětšenou lymfatickou uzlinkou v levém podpaží nebo vlevo nad klíční kostí nebo vlevo na krku. Uzlinka nemá přesáhnout 10 mm a nemá zhnisat. Za nadměrnou reakci se považuje, pokud vřídek nebo uzlinka je větší než 10 mm a případně zhnisá.  Další očkování proti TBC hexavakcínou, které se podává nejdříve od 12. týdne života, se smí podat jen tehdy, když je reakce po kalmetizaci zhojena. Po této vakcíně se ale může obnovit již zhojená reakce po kalmetizaci, která se hojí někdy dosti dlouho, takže nelze podat další dávky hexavakcíny. Již od roku 2002 doporučuje Česká pneumologická a ftizeologická společnost změnit očkovací kalendář tak, že by se nejprve podaly 3 dávky hexavakcíny ve 3., 4. a 5. měsící věku a očkování proti TBC by se provedlo až mezi 7. a 12. měsícem věku. Při tomto postupu se vedlejších reakcí objeví minimální počet. Jsou to zkušenosti s očkováním dětí, jejichž matky jsou nakaženy žloutenkou. Tyto děti se po narození očkují již od roku 1994 přednostně proti hepatitidě, pak dostanou 3 dávky hexavakcíny a proti TBC jsou očkovány až po půl roce věku. Tento systém očkování má minimální počet vedlejších reakci. Pokud dítě nemá patrnou jizvu po kalmetizaci, provádí se nové očkování ve věku 2 let na základě negativní tuberkulinové zkoušky.


Co by se stalo, kdyby bylo očkování proti TBC zcela dobrovolné? Hrozil by nárůst případů TBC?

 

Dobrovolnost očkování proti TBC je ve většině zemí západní Evropy, kde je ale výskyt TBC větší než u nás. Tento postup má své úskalí. Dobrovolně by se očkovaly většinou děti z rodin, kde je riziko nákazy malé, ale děti z rizikových skupin by se často neočkovaly. Lze tedy předpokládat, že by se výskyt TBC zvýšil.

 

Autor: Prof. MUDr. Karel Křepela, CSc.

Dětská pneumologická ambulance Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, ale už není aktuální. Očkování novorozenců krátce po narození už není povinné. Přestalo to platit ke konci roku 2010. Teď je to věc dobrovolná a záleží jen na rodičích, jestli nechají své dítě očkovat.

Neteř ještě povinně očkovali před odchodem z porodnice a syna (jen o čtyři měsíce staršího) jsme nechali očkovat až teď nedávno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles