Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zubní prevence v předškolním věku - začněte brzy, začněte správně

27. 04. 2012 | Dětské nemoci

Zubní prevence - Zdravé zuby jsou klíčem ke zdravému dětství: děti je potřebují ke žvýkání, pro správnou výslovnost a zářivý úsměv. A díky pokrokům ve stomatologii a novým výrobkům ústní hygieny mají dnešní děti mnohem větší šanci vyrůstat se zdravými a silnými zuby. Vůbec nejdůležitější je udržet u dítěte nadšení a motivaci pečovat o své zuby.


Zubní prevence - JAK SE ZUBY DÍTĚTE VYVÍJEJÍ?

Jako první se u miminek objeví čtyři přední zoubky (dva nahoře a dva dole), a to někdy ve věku šesti měsíců až jednoho roku. Růst prvních zoubků často doprovází bolestivost a citlivost dásní, které mohou být zarudlé nebo oteklé – což nazýváme prořezávání. Než budou dítěti 3 roky, mělo by mu vyrůst všech 20 mléčných (dětských) zubů. Je velmi důležité se jim správně věnovat, a to i přesto, že nahradí druhé (stálé) zuby. Důvodem je skutečnost, že dětské mléčné zuby vytvářejí prostor pro růst druhých, stálých zubů. Pokud by dítě o mléčný chrup přišlo, může jeho stálý nástupce vyrůst křivě.


Zubní prevence - VÝMĚNA MLÉČNÝCH ZOUBKŮ

číštění zubůVýměna mléčných zoubků za stálé začíná zhruba od věku 6.let a končí ve 12 až 1 letech. Do doby, než se vašemu dítěti začnou zhruba v 16 letech prořezávat zuby moudrosti, bude mít kompletní sadu 32 druhých zubů. Jelikož je proces náhrady mléčných zubů stálými postupný, může být udržování čistoty všech zubů problematické. Vaše dítě bude totiž mít větší druhé zuby v sousedství menších mléčných. Díky této nerovnoměrnosti vzniká spousta prostoru pro hromadění zbytků jídla a plaku. Plak je bezbarvá lepkavá vrstva, složená z bakterií, která se na vašich zubech neustále tvoří. Neodstraňování nánosy plaku představují jednu z hlavních příčin vzniku zubního kazu a onemocnění dásní.


Zubní prevence - KDY BY SI MĚLI DĚTI ZAČÍT ČISTIT ZUBY SAMI?

To se u každého dítěte liší, obecně však budou děti mladší 8mi let potřebovat pomoc. A ať už svému dítěti zuby čistíte nebo na ně při čištění zubůjen dohlížíte, měli by jste dodržovat jednoduchá pravidla:


1/ Věnujte čištění zubů min.2.minuty – zaměřte se na kousací plošky a stoličky, na těchto místech vznikají zubní kazy nejdříve.

2/ Používejte dětskou zubní pastu s fluoridem, bez cukru v množství velikosti hrášku

3/ Dítě naučte vypláchnout si po čištění zubů ústa a vyplivnout všechny zbytky zubní pasty.

4/ Vyberte zubní kartáček, který je vhodný pro věk vašeho dítěte a jeho zručnost

5/ Čistěte si zuby společně s dítětem. Dáváte mu tím dobrý příklad a pomáháte mu učit se tím, že vás pozoruje a napodobuje.


Zubní prevence - JAKÝ MÁ PRO ZUBY MÉHO DÍTĚTE PŘÍNOS FLUORID?

Fluorid je přírodní minerální látka, která posiluje zubní sklovinu a pomáhá předcházet vzniku zubního kazu. Fluorid je užitečný pro děti i dospělé. Při čištění zubů dětskou pastou s floridem máte jistotu, že z ní zuby vašeho dítěte každý den čerpají fluorid, který posiluje jejich sklovinu a předchází vzniku kazů. Lze také doporučit fluoridová ošetření v ordinaci.


Zubní prevence  

Vápník, fosfát a vitamín D patří mezi životně důležité látky, které jsou v přiměřeném množství obsaženy ve stravě obvyklé v našich zeměpisných šířkách. V dřívějších dobách vedl nedostatečný přísun výše jmenovaných látek často k postižení kostí. V oblastech, kde není dostatek potravin, děti často trpí deformacemi kostí a dalšími následky nedostatku látek, ale pokud je v jejich jídelníčku zároveň i málo nebo žádný cukr, nevyskytuje se u nich zubní kaz. Rozpad zubů je následkem nadměrné konzumace cukru. Nevzniká jako následek nedostatku vápníku, fosfátu nebo vitamínů. Poškození zubů u 2-3 letých dětí bývá často způsobeno konzumací nápojů s obsahem cukru podávané z kojeneckých lahviček – ať už to jsou čaje, sirupy, ovocné džusy apod. I v dnešní době se občas bohužel vyskytne zvyk namáčet dudlík do medu – nejčastější příčina úporných kazů na mléčných zubech.



Čtěte také:
Péče o zoubky kojenců a batolat


Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to pravda,vyplatí se to
Obrázek uživatelky
profil
naozaj sa tomu treba venovat od malicka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles