Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není mléko jako mléko

7. 04. 2012 | Kojení

Mateřské mléko je výživná tekutina, kterou produkují prsní žlázy samic savců. Jeho složení dokonale odpovídá potřebám kojenců a mláďat. Dodá novorozencům vše, co potřebují ke svému růstu a rozvoji předtím, než jsou schopni příjímat různorodou stravu.


Složení mléka každého druhu savců je jedinečné. Lidé stejně jako zvířata pjí v kojeneckém věku mateřské mléko, ale v mnoha společnostech se používá i výživné mléko domestikovaných zvířat, především krav, ovcí, koz, jaků, vodních buvolů, velbloudů, někde i oslí a kobylí mléko. Mléčné výrobky, jako je smetana, máslo, jogurty, sýry, apod. se staly nedílnou součástí našeho jídelníčku. Vzhledem k vysoké dojivosti krav se nejvíce konzumuje kravské mléko, ale také mléko dalších zvířat má jedinečné vlastnosti.


není mléko jako mlékoMléko - ZDROJ PROSPĚŠNÝCH LÁTEK – mléko jednotlivých druhů zvířat se liší obsahem bílkovin, tuků, jejich složením, velikostí tukových částic, rychlostí srážení atd. Každé mléko je zdrojem celé řady enzymů, vitamínů, minerálů, stopových prvků a látek, které pomáhají chránit kojené miminko před infekcemi. Lidské mléko obsahuje přibližně 1,1% bílkovin, 4,2% tuků a 7% laktózy, ve srovnání s tím kravské mléko v průměru 3,2% bílkovin, 3,7% tuků a 4,6% laktózy.


SKVĚLÉ SÝRY – ovce se u nás pěstují především na vlnu a maso, ale v některých zemích, například na Slovensku a v Řecku, jsou populární ovčí sýry a další výrobky z ovčího mléka. Ovčí mléko je bohatší na vitamíny A, B.E, vápník, fosfor, draslík a hořčík než kravské mléko. Nachází se v něm více mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem, díky kterým je mléko lépe stravitelné. Oblíbené jsou především sýry bryndza, feta a roquefort.


Mléko PRO KRÁSNOU PLEŤ – podle legendy se královna Kleopatra koupala v oslím mléce, aby byla krásná. Na její lázeň bylo prý nutné použít mléko asi 300 oslic. Oslí mléko bylo ceněno v antice jako kosmetický prostředek i jako lék. Doporučovalo se při otravě, uštknutí, aplikovalo se při bolestech kloubů, na zranění aj. Nachází se v něm mnoho mastných kyselin a vitamínů. Oslí mléko dosahovalo velké popularity také v 19.století, kdy sloužilo jako lék a uplatňovalo se rovněž při krmení kojenců.


ZÁCHRANA NA POUŠTI – velbloudí mléko používají především nomádi. Je bohatší na tuky a bílkoviny než kravské. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, mezi nimi je kyselina lanolová, která prospívá vrásčité pleti, zlepšuje její tonus a zjasňuje ji. proto se přidává do mýdel a do kosmetiky, která je určena pro dětskou citlivou pleť. Ve velbloudím mléce se nachází třikrát více vitamínu C než v kravském dále vitamíny skupiny B, železo, draslík atd. Má antibakteriální vlastnosti. Velbloudí mléko prospívá při lupénce, alergiích, podle některých názorů příznivě ovlivňuje rakovinu kůže. Beduíni věří, že má léčebné vlastnosti, protože velbloudi žerou jen určitý druh rostlin a jejich příznivé účinky přebírá i toto mléko.

 


Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jeste kojim sveho skoro 29 mes. kluka a zatim mu stale chutna tak uvidime jak dlouho budeme kojeni.Do toho basti vsechno jidlo co uvarim a je to na nem i videt.
Obrázek uživatelky
profil
JÁ ještě stále kojím i když tý mojí VERUNCE je 2,5 ,ale k tomu jí i ostatní jídlo.
Obrázek uživatelky
profil
já i moje malá holčička(10 měsíců) mlíčko a jiné jeho formy milujeme,máme tak jeden litřík na denSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem na tom podobně,mlíko jsem nepila už ani nepamatuji,naposledy snad jako dítě školou povinné,i v porodnici jsem ho přenechávala ostatním maminkám,ale sýry a jogurty,to miluju...
Obrázek uživatelky
profil
zkus si koupit Bio mléko od Olmy, to je vynikající, a moc chutný, a voňavý...Smajlíkjednou za čas si ho taky kupuju
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles