Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznáte, že rodíte?

15. 04. 2009 | Porod
To, kdy se miminko „rozhodne“ narodit, je dodnes opředeno tajemstvím. Dítě prý vyvolá složité hormonální reakce, které vedou k tomu, že se ho tělo chce zbavit.

Ať tomu rozumíte nebo ne, rozhodně se nebojte: valná většina žen – i prvorodiček – svůj porod většinou nepropásne a dorazí tam, kam má, včas. Historky o ženách, které přiváděly na svět děťátko v taxíku, protože předtím vyrazily do porodnice na falešný poplach, a když šlo o porod skutečný, nijak nespěchaly, jste už určitě slyšely. Jsou zábavné. Do okamžiku, kdy se nejedná o nás samotné. To se nám pak honí hlavou obavy, abychom nedopadly podobně.
 
Termín porodu není údaj, který by měl být tesán do mramoru. Pouze 2% dětí přijdou na svět přesně v tomto naplánovaném časovém úseku. Zbytek se žene na svět dokonce i čtrnáct dní před tím, než jsme s nimi počítaly, anebo se jim naopak nechce a narodí se klidně deset dní „po“. Pokud zvědavci a loudalové dodržují toto časové rozpětí, jsou podle porodní asistentky Aleny Tóthové zcela v normě.

1. ZAČÁTEK – PRAVIDELNÉ KONTRAKCE

Začínají pomalu, a nepočítejte s dramatičností, jakou nám předvádějí některé filmy. Budete se cítit spíš, jako když máte delší dobu zácpu a najednou se vaše útroby rozhodnou, že už dost bylo zadržování stolice. Necítíte bolest, ale pnutí, které – pokud se tedy zaměříte na sledování svých pocitů – přechází z břicha do zad a do nohou a za chvíli to zase přejde. Pokud se pnutí-bolest (odborně zvané kontrakce) opakují, zbystřete a začněte sledovat hodinky. Opakují se asi v desetiminutových v intervalech? Začněte u kontrakcí měřit i délku jejich trvání. Pokud trvají minutu, poohlížejte se po tašce do porodnice a někom, kdo vás tam odveze. Porod se zřejmě blíží.
 
 2. DRUHÁ FÁZE – ODTOK PLODOVÉ VODY

V příručkách pro těhotné se dočtete, že prasknutí vaku s plodovou vodou v našem těle předchází jakési lupnutí, které je dokonce i slyšet. Ve filmech pak většinou herečka v jednom záběru stojí a v druhém se jí z pod sukně hrne proud. Realita je zvukově i vizuálně mnohem nenápadnější.
 
Bolí to, když praskne plodová voda? Ne, nebolí. Navíc k tomu velmi často dochází v noci, kdy je tělo v klidové fázi, takže scénáře, že se vám to stane ve frontě u pokladny v samoobsluze, se opravdu nebojte. Pokud jste těhotná poprvé, možná vás překvapí, že plodová voda nemusí odtéct naráz. Někdy uniká jen po kapkách. Jak ale poznám, o co jde? Dnes už v lékárnách prodávají speciální červené lakmusové papírky, které se v přítomnosti plodové vody zabarví modře. Po pravdě řečeno, většinou jich doma plné šuplíky nemíváme, a pokud jste si je osvíceně nepřipravila předem, budete se muset spolehnout na svůj nos. Plodová voda má totiž specifický nasládlý pach.
 
Je nutné, když praskne plodová voda okamžitě ulehnout? Ne. Jen je signálem, abyste vyrazila do porodnice, kde vás vyšetří a rozhodnou, jestli nehrozí infekce a jestli nemají stahy „urychlit“.

3. TŘETÍ FÁZE – LEHKÉ KRVÁCENÍ

K této fázi dojít nemusí. Každopádně slabé krvácení je vždycky důvodem zvednout telefon a konzultovat ho s lékařem. V momentě, kdy krvácíte stále silněji, není o čem přemýšlet a chvátejte do nemocnice. Jde sice o poměrně výjimečný, ovšem o to nebezpečnější případ, kdy se předčasně odlučuje placenta, a tak je život dítěte v přímém ohrožení.
 

Kdy mám tedy jet do porodnice?


„Kdy vy sama chcete. Žena by vždycky měla dát na vnitřní intuici a svoje pocity,“ podotýká porodní asistentka Tóthová s úsměvem. Existují sice teorie, že, budoucí maminky, které přicházejí do nemocnice příliš brzy, mívají porod sice časově kratší, zato obtížnější a traumatizující, jenže to jsou právě pouhé teorie a pověry. Každá žena je individualita. Jeďte do nemocnice bez ohledu na to, jestli máte stahy každou hodinu nebo každých pět minut. Nikdy byste neměla být vnímána, že zbytečně ,plašíte‘. Jde o klid duše a navíc dnes se k tomu připojuje i fakt, že porodnice jsou plné a nemusí vás hned ta první přijmout. Časová rezerva se hodí vždycky. A když se nakonec jednalo o falešný poplach? Berte to jako cvičení a testík pružnosti reakcí svých bližních.

ZDROJ: Moje Betynka.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem termín 9.4. a syn se narodil 6.4. Večer předtím mi praskla voda (měli jsme novou, krásnou a hlavně světlou sedačku a já jsem se celých devět měsíců strachovala, ať mi ta voda nepraskne na ní a samozřejmě, že se tak stalo Smajlík ). Manžel zavelel jet hned do porodnice (prý to četl v knížce), tak jsme o půl deváté večer jeli. Až do rána se nic nedělo, pak mi dali v šest ráno první kapačku, protože jsem se vůbec neotvírala. V deset mi dali druhou - a konečně se něco začalo dít. Dvě hodiny jsem trpěla jak kůň, ale přežila jsem to :-D Malý se narodil ve 12:05 a na všechnu bolest jsem zapomněla hned, jak mi ho ukázali. A máte pravdu, šití je na tom nejhorší...
Obrázek uživatelky
profil
rodila letos v červnu ve 42 týdnu. Bylo to poprvé - a jinak než se píše, je vidět, že pokaždé je to jiné. První fázi jsem vůbec nepostřehla, rovnou mi večer praskla voda (lupnutí jsem slyšela) a vody bylo tedy opravdu hodně, a pak hned kontrakce po 3 minutách a za 5 hodin byla princezna na světě, až na to šitíčko to bylo v pohodě (hurá!)SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U obou porodů mi nejdříve praskla plodová voda. U prvního v noci dvacet minut po půlnoci, když jsem spala. Měla jsem pocit "mokra", ale "potopa" to rozhodně nebyla. Jen malinko vody, která průběžně odtékala celkem třicetpět hodin! Pak se malý narodil. U druhého porodu mi voda začala odtékat úplně stejně deset minut po půlnoci během spánku. A opět pomalu odtékala, tentokrát už jen třicet hodin, než se malý narodil.
Poznat to rozhodně jde.
Obrázek uživatelky
profil
tak jsem měla podobný zážitek. Mezi vánočními svátky jsem šla na běžnou prohlídku s poslíčkama (ještě nepravidelnýma)a gynekoložka mi oznámila, že rodím. Stačila hodina na sále a byl prcek na světě a za chvíli oslaví svoje první narozeniny.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rodila pred 14 dny a malem jsem maleho porodila v aute, kdyz jsem se do auta soukala,proklinala jsem se, ze jsem si o porodu v aute neco nenastudovala. Nakonec jsme to do nemocnice stihli s odrenejma usima. A to jsem ten den byla u gynekologa, ktery me uklidnoval, ze mam jeste minimalne 14 dni casSmajlík Tak jsem vyckavala a vyckavala a stale neverila tomu, ze uz opravdu rodimSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles