MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náhradní mateřství

13. 12. 2012 | Těhotenství
Co to vlastně znamená, náhradní mateřství? V dnešní době bohužel existuje mnoho párů, kterým se nedaří počít nebo donosit miminko. Donošení miminka mohou bránit nejrůznější vývojové i získané vady dělohy, nebo děložního hrdla. Některé ženy dokonce nemají dělohu vůbec - musela jim být z nejrůznějších důvodů odstraněna ještě před tím, než žena porodila tolik dětí, kolik chtěla mít. A těm, které mají právě s donošením miminka problém, může pomoci právě náhradní matka - žena, která jim na 9 měsíců "pronajme" svou dělohu.
 
Celý proces probíhá jako klasické umělé oplodnění, ženě toužící po biologicky vlastním potomkovi se po hormonální stimulaci odeberou vajíčka, jejímu partnerovi spermie. A oplodněné vajíčko se zavede do dělohy náhradní matky, která ho 9 měsíců nosí v bříšku, porodí ho, a pak předá biologickým rodičům. 

Náhradní mateřstvíCo na to říkají české zákony?

Náhradní mateřství v podstatě nezakazují, ale nijak neošetřují případy, kdy si náhradní matka k dítěti vytvoří během těhotenství vztah, a pak se ho odmítá vzdát. U nás je totiž v každém případě matkou žena, která dítě porodila. Tudíž pokud si pár špatně vybere náhradní matku, může se stát, že nakonec miminko nedostanou. To se však stává jen výjimečně. V praxi celý proces probíhá většinou tak, že se ještě před porodem zapíše na matrice jako otec miminka faktický biologický tatínek. Po porodu se náhradní matka miminka vzdá, tatínek zažádá o svěření dítěte do své péče, miminko do péče dostane, a jeho partnerka - biologická matka miminka, dítě adoptuje. České zákony také výslovně zakazují náhradní mateřství za peníze, náhradní matka smí požadovat pouze náklady spojené s těhotenstvím a porodem. V praxi však u nás dostane náhradní matka za úspěšné těhotenství cca 200 000 - 500 000, peníze dostane buď bokem, nebo se uměle navýší náklady spojené s těhotenstvím a porodem. Samozřejmě že i u nás existují ženy, které odnosí dítě příbuzné nebo kamarádce, a bez nároku na finanční odměnu, ale většina náhradních matek to dělá kvůli zlepšení své finanční situace.

Co si o tom všem myslím já?
Určitě je dobře, že díky náhradnímu mateřství má mnoho párů šanci na biologicky vlastní dítě. A jestli je morální dávat náhradní matce statisícové částky? Na jednu stranu se to zdá zvláštní a nemorální, platit za miminko. Na druhou stranu ovšem náhradní matka riskuje své zdraví, během těhotenství i porodu ji můžou potkat nejrůznější komplikace. A bohužel zdaleka ne každý má kamarádku, která odnosí miminko bez nároku na odměnu. Pár zoufale toužící po miminku proto obvykle peněz nelituje. 
Ne každá žena se ovšem může stát náhradní matkou. Taková žena, která se rozhodne touto cestou pomoci někomu k miminku, musí mít všechno v hlavě velmi dobře srovnané. Třeba já bych náhradní matku nikdy dělat nemohla, ani za všechny peníze světa. Zdaleka ne každá žena by se totiž po porodu dokázala vzdát miminka, které jí 9 měsíců rostlo pod srdcem. Ano, sice to biologicky není její dítě, ale řekněte to srdci. Já jsem si jistá, že bych miminko předat nedokázala. Žena, která toto dokáže, a neponese si z toho trauma na celý život, musí být velmi, velmi silná. A určitě je dobře, že takové ženy jsou, už mnoha párům pomohly ke štěstí!

Slavuska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vím, že ani já bych to nedokázala. To, že dítě nevzniklo z mého vajíčka, by pro mě asi nebylo dostatečným důvodem, abych po tom všem, co těhotenství přináší (a já si to své vážně "užila") dítě odevzdala.
Ale určitě je dobře, že takové ženy jsou! A 200 000,-? Tuším, že 50 000,- stojí pokus o umělé oplodnění (třeba se pletu) a mnohdy se to na po prvé nepodaří.. Dítě se prostě stává byznisem, ať chceme, nebo ne.
Obrázek uživatelky
profil
Ano,mám svoje děti.Ty nade vše miluji Smajlík Ano, bylo to svým způsobem těžké... Já jsem si to pouto cíleně neutvořila. Jde to. Psychika dělá divy... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ono se to jednoduše řekne, že si celou dobu budu opakovat, že to dítě vlastně není moje, ale nikdy dopředu nemůžete vědět, co to s Vámi udělá.Já vím, že bych toho nebyla schopná-ať chcete, nebo ne, tak si za těch devět měsíců s tím dítětem vytvoříte pouto.Takže Vás Alko obdivuji...máte svoje vlastní děti?
Obrázek uživatelky
profil
K dnešnímu dni to nejsou už jen desítky,nýbrž stovky případů náhradního mateřství,co se v u nás uskutečnilo.Žena,která dělá náhradní matku do toho už musí jít s tím,že miminko není její,ale někoho jiného.Já jsem byla náhradní matka a byla to jedna z nejúžasnějších událostí v mém životě. A jdu do toho podruhé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
JEDNOU STRANOU JE TO POMOC A DRUHOU ZASE TĚŽKÉ ROZLOUČIT SE S DÍTĚTEM.NEVÍM,ALE NEDOKÁZALA BYCH TO I KDYŽ BYCH CHTĚLA.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles