Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa ženy v průběhu těhotenství

6. 12. 2008 | Těhotenství
Očekávání miminka je krásným jedinečným období v životě ženy, třebaže v tomto období vyžaduje od maminky určité změny životosprávy, aby bylo miminko zdravé.

V první řadě pro budoucí maminky platí:

    * Přestaňte co nejdříve kouřit

    * Omezte výrazně pití alkoholu. Občasná sklenka dítěti neublíží, ale pravidelné pití alkoholu se projeví na vyvíjejícím se plodě.

    * O užívání léků, zejména v prvním trimestru se poraďte se svým gynekologem.

    * Jestli můžete, v prvním trimestru se vyhýbejte místům, kde se shromažďuje velké množství lidí, hlavně prostředí, kde by se mohla šířit zákeřná infekční onemocnění (nemocnice, čekárny ambulancí) a vyhýbejte se ve svém okolí nemocným lidem.

výživa v průběhu těhotenstvíV těhotenství organismus ženy prochází mnoha změnami a nároky na ní kladené jsou podstatně zvýšené. Po celou dobu těhotenství je nejdůležitější starat se hlavně o kvalitu stravy, řídit se pravidly zdravé výživy, jíst plnohodnotné potraviny a mít pestrý jídelníček.

Jídelníček by se měl skládat více ze složených cukrů (škrobů) než sladkostí, z živočišných i rostlinných bílkovin a tuků – kvalitního masa, mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, cereálií a luštěnin a dostatečného přísunu tekutin. Takováto strava je i zdrojem cenných vitaminů a minerálů. Zvýšené nároky jsou v těhotenství kladené hlavně na přísun bílkovin, železa a vápníku. Součastí jídelníčku těhotné ženy by měli být jak živočišné tak rostlinné bílkoviny. Ženy –vegetariánky by měli v těhotenství pít alespoň mléko, lepší je jíst i vejce (laktoovovegetariáni), aby zabezpečili plodu dostatek aminokyselin na stavbu jeho těla. Železo je potřebné na tvorbu červených krvinek. Nachází se především v mase, žloutku, pečeni, celozrnném chlebu a fazolích. Vzhledem k jeho velké spotřebě v těhotenství je nedostatek červených krvinek (chudokrevnost) u těhotných žen poměrně častým jevem a tehdy je podávání železa nutné i ve formě kapslí. Vápník je stavební součástí kostí a zubů. V potravě je ho nejvíce v mléku a mléčných výrobcích, v mase, semenech a sardinkách.

V prvním trimestru nepotřebuje maminka jíst větší množství stravy než je normálně zvyklá. Mnohé těhotné spíše naopak toto období překonávají s počátečním zvracením, nechutenstvím a různými změnami chutí, které vedou ke sníženému příjmu potravy. Jako pomoc většinou slouží jíst lehko stravitelná nemastná jídla – vynechat hranolky, mastná masa, majonézové saláty, hamburgery, slaninu, výrazně kořeněné a aromatické potraviny a jíst častěji a v menším množství. Mnohem lépe ženy tolerují ovoce, vařenou rýži, brambory, těstoviny s omáčkou, zmrzliny. Příjem tekutin by měl být pravidelný, v menším množství. S překonáváním nadměrného vnímání chutí někdy pomůže přestat vařit a poprosit o to někoho z okolí.

První trimestr
je období vývoje orgánů plodu a proto přítomnost škodlivých vlivů prostředí je potřebné nejpřísněji omezit. Co se týká potravy, vyhneme se možné nákaze, pokud vynecháme konzumaci syrového masa (tatarský biftek), syrových ryb (sushi), a vajec (majonézy, tiramisu apod.) Ovoce a zeleninu před konzumací umyjeme.

Výživa v těhotenstvíTěhotná žena by měla dbát na přísun kyseliny listové (folátu), která působí proti vzniku rozštěpů neurální trubice u plodu. Je lepší začít jí užívat alespoň měsíc už v období plánování početí. Z potravin se nachází v zelené zelenině (saláty, kapusty), játrech, fazolích a obilovinách.

V druhém trimestru postupně zvracení ustupuje, averze k některým druhům jídel však může přetrvávat a tyto je nutné z jídelníčku vyloučit. Hmotnostní přírůstek začíná být vidět. Teorie: „jezte za dva, protože živíte dva“ nejsou pravdivé a někdy vedou k nadměrnému přibírání maminek a nadměrná konzumace sladkostí pomáhá vzniku gestačního diabetu.

V třetím trimestru je častějším problémem chudokrevnost, které je třeba zabránit vyšší konzumací železa. Rostoucí plod způsobuje budoucí mamince častější pálení žáhy nebo poruchy vyprázdňování. Je potřeba jíst častěji, v menších dávkách, ve stravě mít dostatek vlákniny, vynechat nadýmající jídla (fazole, kapusta, květák a podobně). U každé ženy je potřeba postupovat podle individuální tolerance. Na pálení žáhy pomůže konzumace mléka, banány, někdy jablka, při problémech s vyprázdňováním je potřeba se poradit s lékařem o eventuální medikamentózní léčbě.

O podávání multivitamínů v těhotenství je potřebné se poradit se svým gynekologem. Jejich funkce je hlavně ve třetím trimestru. Je potřebné volit multivitamíny určené pro těhotné ženy, které obsahují poměr minerálů a vitamínů pokrývající zvýšenou spotřebu. Navíc některé vitamíny mohou být při nadměrném dávkování i škodlivé (vitamín A).

Jestli budoucí maminka trpí alergií
, hlavně potravinovou, je potřebné v těhotenství striktně konzumaci této potraviny vynechat. Jsou studie, které poukazují na to, že konzumace potravin obsahující některé probiotické bakterie v posledním trimestru těhotenství má účinek na snížení výskytu alergie u dětí. Pravdivost těchto závěrů je ale potřebné v budoucnosti potvrdit na rozsáhlejšími výzkumy.


Zdroj: Sunárek



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já užívala z řady ElastiQ kyselinu listovou a pak VitaminS&minerals s postupným uvolňováním. Ty vitamíny mi teda moc seděly, protože jsem neměla pravidelnou stravu a tak jsem věděla, že po celý den má miminko přísun vitamínů.
Obrázek uživatelky
profil
Zjistila jsem, že DHA je taky strašně důležitá pro správný vývoj mozky miminka. Nemám ráda mořské ryby tak jsme si koupila přípravek ProMimi DHA od Elasti-Q. Má výborné složení a není drahý oproti jiným přípravkům.Dodává nám vše co potřebujeme a jsem spokojená.
Obrázek uživatelky
profil
Chvalím rozumný pohled na matky vegetariánky - čekala jsem ostrou kritiku Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles