Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Materiály a barvy letošního podzimu

7. 09. 2019 | Trendy

Žádný věhlasný návrhář nenavrhne kolekci bez výběru dokonalých materiálů. Jaké látky budou nejžádanější a nejvhodnější pro tu kterou sezónu předpovídají specializovaná studia. S trendy nadcházejícího podzimu vás seznámí Hana Konečná, která patří k nejznámějším dovozcům látek na český trh. Kolekci aktuálních materiálů předvádí známá herečka Ivana Chýlková.


Módní trendy pro letošní podzim se budou ubírat cestou luxusu, elegance okořeněné jistou dávkou extravagance a etno stylu. Pleteniny, strukturované materiály, kůže a kožešiny pravé i umělé patří k hitům blížící se sezóny. Náročným a kvalitním materiálům vévodí luxusní zpracování kašmíru, alpaky, kůže a zdobení kožešinovými lemy. Neobejdeme se bez kostýmů a šatů z tvídu, tartanu, vlněné rybí kosti nebo kohoutí stopy ve své klasické podobě. Společenským událostem budou dominovat modely z brokátu, matlasé, lamé, splývající hedvábné satény, voily, hedvábné mušelíny a organzy.


Barevnost


modaBarvy jsou většinou elegantně tlumené – především nuance béžové (pudrová, písková, velbloudí srst, medová a kaštanová) dále různé odstíny hnědé, zelené a modré. Velký návrat slaví černá a zdá se, že si takřka všichni návrháři oblíbili snad celou škálu šedé barvy v odstínech mlhy, dešťových mraků, popela, kouře a temného asfaltu.


Pleteniny


Ruční pletení prý bylo známé v Itálii a ve Španělsku již ve 13. století. První stroj, kterým se nahrazovalo ruční pletení, byl anglický vynález z roku 1589.  Způsob výroby se za staletí sice radikálně změnil, ale pleteniny nás zdobí stále.  Neobejdeme se bez nich ani tento podzim a zimu. Můžeme si vybírat. Někdo dá přednost hladkému úpletu, jiný může zvolit oblíbené norské nebo aranské vzory. Pletenina se objevuje na šatech, plédech i kabátech, hrubá i jemná, vyplétaná či v podobě háčkované krajky. Jedinečné jsou hedvábné úplety pro zavinovací efekty.


Kožešiny


Na podzim a v zimě se uplatní kožešina. Kolekcím dominuje použití množství pravých i umělých kožešin, z nichž jsou buď vytvořené celé části oděvů jako rukávy či kalhoty, nebo jsou přímo vetkány do vlněných látek. Nepřehlédnutelné budou objemné kožešinové boty a kabelky. Využití kožešiny zkrátka bude nevšední, drzé a výstřední.


Samet


chylkovaI když historie sametu začala již v polovině 14. století a zmínky o něm se v této době objevili na Dálném východě, nejde o žádný zastaralý materiál. Patří do moderního šatníku a dokazují to i aktuální kolekce mnoha značek a návrhářů. Sametové sukně, kalhoty, šaty, blejzry i kostýmy zaplaví naše šatníky. Najdete ho v hladkém hedvábném provedení se svým typickým leskem, v efektním provedení s efekty devoré či nejrůznějšími tisky. Pravý samet se vyrábí z hedvábné příze. Moderní samety se tkají s příměsí elastických vláken.


Krajka


Krajka v nejrůznějších barvách si již dávno vydobyla své pevné místo v šatníku. Letos zažívá svůj comeback a najdeme ji nejen na modelech pro večerní slavnostní příležitosti, ale také v decentní verzi pro denní nošení v podobě topů a košil. Krajkou se samozřejmě také stále dotváří a zdobí šaty i luxusní doplňky. Nejčastěji se objevují krajky v černé a béžové barvě.


Společenská sezóna


Jednoduchá silueta si žádá splývavé materiály, jako jsou šifony, hedvábí, hedvábné satény a voily, mušelíny, žerzej. Důležitý je pak jejich kovový a metalický vzhled. V siluetě inspirované padesátými lety se uplatňují materiály pevnější jako je brokát, matlasé, lamé a tkaniny s kovovým vláknem. Brokát je překrásná a velice atraktivní látka. Vyrábí se z přírodního hedvábí a je tkaná žakárovou technikou, která umožňuje vyrobit velkoplošné vazebně vzorované tkaniny. Látka pak vytváří nádherné barevné kompozice tón v tónu. Brokát se letos objeví nejen na šatech, ale i na sakách či kabátech.


Vzory a zdobení


zvireci-vzoryExtravagantní vzory z Blízkého východu, indické vyšívání, vzory pletenin přenesené na látky nebo květinové i grafické vzory – to vše bude v nadcházející sezóně trendy. Na módní scénu znovu vstupují tygři, leopardi a jaguáři. Připomínkou léta v chladných dnech mohou být vzory inspirované flórou - od asijských vzorů až po barokní květinové detaily, od tištěných až po vyšívané.


Zdá se, že návrháři nalezli inspiraci v pohádkové ptačí říši. Můžeme tak obdivovat šaty s tištěnými vzory peří nebo sukně zhotovené z pírek či modely, jejichž detaily jsou zdobené buď přímo peřím, nebo látkami zpracovanými tak, že vypadají jako peří. Nejrůznější materiály obohacují krystaly, flitry, perly, spony a aplikace ze sametu, kůže či krajky. Čím extrémnější, tím lepší.


Detaily


Zajímavým nosným a ozdobným prvkem použitým v mnoha kolekcích jsou nápadně umístěné zipy. Objevují se na kabátech, kabátcích, pleteninách, sukních, vepředu i vzadu, rovně i šikmo. Předchůdce moderního zipu byl patentován již roku 1851, avšak dnešní zip jako takový se objevuje až v roce 1914 a jeho tvůrcem byl Gideon Sundback ze Švédska.


Zdroj: Par excellence.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !