Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat řecký jogurt

27. 04. 2017 | Škola vaření
Řecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím se liší od běžného jogurtu. Řada lidí je přesvědčena, že rozdíl tkví v tučnosti, případně ve vzhledu. Není to zcela přesné, klíčem jsou bílkoviny.

Základ řeckého jogurtu je stejný, jako u kteréhokoliv jiného - jsou to mléko a jogurtová kultura. Stejné jsou i první kroky výroby, kdy se mléko naočkuje a nechá zkysat, čímž vzniká zahuštěná jogurtová hmota. Řeckou specialitou jsou jogurty straggisto, ze kterých se po kysání odkapáním odstraňuje syrovátka, čímž se jogurt zahustí a také se v něm výrazně zvýší podíl bílkovin. Právě jogurtem straggisto se inspirovali mlékaři i v jiných zemích.

V České republice se mu od začátku července 2017 říká řecký jogurt a důležitý je pro něj minimálně 5,6% podíl bílkovin, kterého se dosahuje odebráním syrovátky. Podobný, ale technologií výroby trochu odlišný, je jogurt řeckého typu. I ten musí od července 2017 mít  5,6% podíl bílkoviny, ale cestou k němu není odstranění syrovátky, ale přídavek koncentrátu mléčných bílkovin. O obsahu bílkovin ve výrobku se můžete dočíst na obalu, je to jedna z povinně uváděných výživových hodnot.

řecký jogurtProdávané řecké jogurty mají často vysokou tučnost, některé z nich se dokonce řadí do skupiny smetanových jogurtů, tedy obsahují více než 10 % tuku. Ovšem není to pravidlem, obsah tuku není u řeckého jogurtu rozhodující a můžete se setkat i s odtučněnou verzí. Pokud chcete jogurt tučnější, nespoléhejte proto jen na název řecký jogurt, ale raději si obsah tuku zkontrolujte na obalu. V případě mléčných výrobků jde o povinný údaj.

Další doporučení pro výběr pak lze stáhnout na všechny druhy mléčných kysaných výrobků. Určitě se vyplatí kontrolovat datum spotřeby a rozhodně nekupujte výrobek, u kterého je datum nečitelné nebo chybí úplně. Pro zákazníka je výhodnější kupovat zboží, které má ještě před sebou co nejdelší „život“, ale kvalita jogurtu by měl být bezvadná i poslední den doby použitelnosti, včetně minimálního počtu bakterií jogurtové kultury.

Na zkažený jogurt byste při nákupu narazit neměli. Pro jistotu však zkontrolujte, zda není obal nafouklý, což může špatnou kondici výrobku prozradit. Ne všechny vady se však projevují tímto způsobem, proto raději ještě po otevření zkontrolujte, zda se na povrchu jogurtu neobjevuje plíseň. Pokud byste na ni v kelímku narazili, určitě jogurt nekonzumujte.

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já nám dělám vlastní domácí jogurt na řecký způsob a chutná výborně Smajlík napoprvé jsem to trochu neodhadla se syrovátkou a byl trošku kyselejší, ale pak už to bylo ok. Jinak příprava snadná, mě to zabere 5 minut přípravy a zbytek dodělá můj Thermomix sám, takhle mi to vyhovuje více. Suroviny beru z nedaleké farmy. Jsem ráda, když můžu dětem dávat jídla, o kterých vím, z čeho přesně jsou a co tam není Smajlík snažím se si doma toho sama připravovat co nejvíce, sice to někdy zabere nějaký ten čas, ale né zas tolik, přeci jen toho multifunkční hrnec zvládne plno sám Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles