Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.05. 2024
Dnes má svátek Jana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plenky ano, opruzeniny ne!

21. 02. 2016 | Dětské nemoci
-Komerční sdělení-

Jednorázové pleny jsou v péči o miminko velkým pomocníkem a maminkám šetří hodně času. Pleny však nejsou dostatečně prodyšné, a tak v souvislosti se zahřátím pokožky hydratované močí či potem se kůže pod plenkou miminka často zapaří.


Vlhká a zapařená kůže je náchylnější k poškození třením a oděrem, kontakt kůže se stolicí a působení mikroorganismů v ní obsažených navíc zvyšují pravděpodobnost kvasinkové nebo bakteriální infekce. V oblasti genitálií, zadečku a třísel pak vznikají opruzeniny, tzv. plenková dermatitida. Kůže je sytě červená, mohou se na ni vyskytovat i drobné pupínky, které mokvají. Kůže je velmi citlivá a pálí, ale většinou nesvědí.

Snahou všech maminek je opruzeninám předejít, což není vždy snadné. Důležitá je především průběžná péče a dostatečná hygiena. Zde je uvedeno i několik doporučení, které mohou pomoci:

správná hygienta miminekSprávná hygiena

Základem prevence je pečlivá očista kůže od zbytků stolice, ideálně pod tekoucí vlažnou vodou. Čisticí ubrousky mohou být dráždivé, obzvláště obsahují-li parfém. Nevhodná jsou také mýdla, která jsou určena pro dospělé. Zadeček vždy pečlivě osušte a ošetřete vhodnou regenerační mastí proti opruzeninám. Ideální jsou přípravky s obsahem zinku nebo jinými složkami, které podporují obranyschopnost a regeneraci kůže.

Časté přebalování

I když jsou jednorázové pleny pro používání velmi pohodlné a reklamy výrobců se předhánějí v ujišťování maminek o tom, jak dlouho zůstane jejich dítě suché, je velmi důležité miminko adekvátně přebalovat a při přebalování ho nechat také po nějakou dobu bez pleny, aby se exponovaná kůže provětrala a nedocházelo tolik k jejímu zapařování. Důležitá je také správná velikost pleny, která neomezuje dítě v pohybu. Ovšem pozor - příliš velká plena také není vhodná, protože může přinášet vyšší tření na pokožku miminka.

Co dělat, když už opruzeniny máte?

„Obdobně jako při prevenci je důležité dodržovat správné hygienické návyky a často přebalovat. Velmi důležité je používat správné přípravky pro péči o pokožku, nejlépe zakoupené v lékárně. Prodyšná mast se zinkem bude v boji proti opruzeninám váš nejlepší kamarád. Jeho antibakteriální a antimykotické účinky jsou nezbytnou součástí péče o podrážděnou či mírně poškozenou kůži. Zásyp není na opruzenou pokožku zcela vhodný, stejně jako masti, které zabraňují přístupu vzduchu k pokožce.“, říká MUDr Petr Horký.

Rovněž není od věci vyzkoušet jinou značku plenek, než tu, na kterou jste zvyklí – i to může mít na podráždění kůže vliv. Stejné platí u dermokosmetiky – každý výrobce přípravků používá jiné aktivní a pomocné látky, které mohou u někoho způsobit začervenání či podráždění. Vyhledávejte přípravky s obsahem vitamínů, kalcia a především zinku – tyto látky podporují rychlejší regeneraci kůže.

Pokud i nadále problém s opruzeninami Vašeho miminka přetrvává, poraďte se s vaším ošetřujícím lékařem - pediatrem.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Plenky ano, opruzeniny ne!:

Plenky ano, opruzeniny ne!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
33+37
Obrázek uživatelky
profil
PátáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
24 + 24

byl tu jeden skutečný malý koledníček od sousedů 1,5letý
Obrázek uživatelky
profil
tak to se mi ještě nestalo Smajlík 10x Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
27 a 27
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles