Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plísni na zdi je konec aneb vyprovoďte nezvaného hosta jednou provždy!

27. 12. 2015 | Moderní bydlení
Nepříjemný zápach, načernalá a navlhlá zeď - tak to vypadá, když k vám domů zavítá plíseň. Neměli bychom ji vůbec podceňovat, jelikož boj s plísní bývá obvykle vleklý a mnohdy se může zdát i nekonečný. Tento nešvar nejenže hyzdí náš domov a často i zapáchá, ale především je zdraví nebezpečný. Na nic nečekejte a co nejdříve dejte plísni sbohem! Přinášíme vám několik rad a tipů, jak s nevítaným hostem zatočit!

Plíseň je vytrvalý nepřítel

Plíseň je mikroskopická houba, které se výborně daří všude, kde je vlhkost a teplota okolo 20-25°C.  A právě proto s ní nejčastěji bojujeme v domácnostech od podzimu do jara. V této době lidé kvůli chladu moc často nevětrají, a tak se v obytných prostorách zvyšuje vlhkost a nezvaný host na sebe nenechá dlouho čekat. Častým místem výskytu plísně jsou i koupelny, kde se objevuje díky nahromaděné vlhkosti celoročně.

Není ale také vyloučeno, že se vyskytne tam, kde je teplota pod 10 °C. Zde je ale na vině špatně provedená izolace střechy nebo zateplení zdi. Bohužel v tomto případě je potřeba odstranit příčinu vzniku plísně. S její likvidací nečekejte! Jelikož plíseň uvolňuje nebezpečné spory, které jsou příčinou dráždivého kašle, slzení, rýmy, kýchání a dalších alergických reakcí. A právě z tohoto důvodu je důležité ji v případě výskytu ihned odstranit a zamezit tak jejímu rozšíření.

Plísni na zdi je konec aneb vyprovoďte nezvaného hosta jednou provždy!Jak plíseň odhalit?

Plíseň je všude. Je to druh houby, který může vyrůst téměř kdekoliv, stačí jen ideální teplota a vlhké místo. Snadno poznáte druh plísně vyskytující se na zdi: ze začátku se objeví malé černé tečky či skvrny, ale později se rozrůstá do velkých ploch. Vidět je často na zdi v koupelně, ve spárových liniích ve sprše či v kuchyni. Ale může ji prozradit i nepříjemný zatuchlý zápach – v tom případě bývá plíseň skrytá za nábytkem. Bohužel v tomto případě je už velmi rozšířená a rada odborníka je tak na místě.

Pět tipů, jak plísni předcházet:

1. Větrejte! V zimních měsících jsme zvyklí náš domov vytápět a větrání omezujeme na minimum. To je ale chyba! Nedostatečné větrání je právě jedním z nejčastějších důvodů vzniků plísně.

2. Omezte sušení prádla uvnitř domova! Ano, tohle se dá jen stěží omezit, když doma bydlí pětičlenná rodina. A právě proto je pro vás nejlepší volbou sušička prádla, díky které nedáte plísni šanci a zároveň zejména ženy ocení volný čas navíc, který předtím trávily sušením prádla a pracným žehlením.

3. Máte doma rybičky nebo hodně květin? Pořiďte si odvlhčovač vzduchu! Nejen sušení prádla doma zvyšuje vlhkost vzduchu. Na vině může být i chov rybiček nebo pěstování květin. V tomto případě je nejlepší, abyste si pořídili odvlhčovač vzduchu, který sníží vlhkost v bytě. Díky tomu předejdete vzniku plísně a nebudete muset tolik větrat.

4. Více členů v domácnosti, rovná se více vlhkosti. Jste-li početná rodina, vlhkost vzduchu roste rychle, a tak je ideální skloubit častější větrání a odvlhčovač vzduchu.

5. Kontrolujte vlhkost vzduchu!  Mnohdy nám ani nepřijde, že žijeme, jako v „deštném pralese“ – vlhkost vzduchu překročí 70% a my se divíme, že nám na zdi vyskočí černé tečky a plíseň je zde. Meteostanice je proto ideálním  pomocníkem, který nejenže změří teplotu uvnitř a venku, ale často vám ukáže i vlhkost vzduchu v daném pokoji. V případě, že vlhkost přesáhne 50 - 60%, je načase ji snížit, a to ihned!

Varování: Plísně jsou vysoce nebezpečné pro lidský organismus. Nepodceňujte je a snažte se je odstranit co nejrychleji!

Pět tipů, jak s plísni bojovat a vyhrát

1. Najděte příčinu! Když už se plíseň objeví je důležité zjistit příčinu. Jestliže máte doma vysokou vlhkost vzduchu, začněte větrat, nebo si pořiďte odvlhčovač vzduchu. Ale v případě, že vysoká vlhkost v bytě není, je na vině špatná izolace zdi či střechy. Problémem může být také zeď samotná a její konstrukce a tepelné mosty. V tomto případě je lepší poradit se s odborníkem.

2. Na větší plochy nakažené plísní nepoužívejte chemické přípravky.  Plíseň sice po nich docela rychle zmizí, ale než se nadějete, máte ji zpět, a to v ještě větším rozsahu. Kromě toho se vám při častém používání začne loupat malba, odér vznikající použitím není zdraví prospěšný a navíc v zimním období ho jen tak nevyvětráte.

3. Když přípravek proti plísni na zdi, tak jedině přírodní.

4.  Neumisťujte nábytek ke stěnám, kde už se jednou objevila plíseň. Nechte zdi „dýchat“. V případě, že nemáte nábytek kam umístit, ponechejte mezi nábytkem a stěnou mezeru 5-10 cm.

5. Jestliže se plísně dlouhodobě nemůžete zbavit, oškrábejte malbu. Oškrábejte pokud možno větší plochu, než kde se plíseň znova vyskytovala. Poté ji natřete vápennou malbou s přísadou protiplísňového přípravku. Vyhněte se  tapetování!

Zdroj: Bio Repel


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A co když mám na zdi plíseň a suchý vzduch v bytě...????
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí plíseň nemusím řešit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles