8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pořizujeme zahradní jezírko

29. 06. 2013 | Zahrádka
Křišťálové jezírko u zahradního posezení, kde roste rudý vřes a bujné kapradí. Zurčící vody proud, v němž za teplých letních dní nohy lze smočiti, uklidí nejedny nervy a pohladí po duši. Přesně takovouto idylickou scenérii lze vybudovat přímo u vás na zahradě a nemusí to být ani tak náročné. Aj tedy vstříc romantickému zákoutí s klidnou vodní hladinou.

Kam situovat zahradní jezírko?

Předpokladem bohatého a rozmanitého vodního porostu je alespoň čtyřhodinový sluneční svit. Na druhou stranu je nutné počítat s ostrým poledním sluncem v letních měsících, kdy je pro jezírko lepší stín nebo polostín. Z těchto důvodů není tedy ideální situovat jezírko na jižní stranu rodinného domu či chalupy. Pokud se chcete vyhnout uhnívaní spadaného lupení nebo jeho neustálému lovení z hladiny jezírka během podzimu, neumisťujte také jezírko blízko ke stromům či keřům.

Pořizujeme zahradní jezírkoJaké jsou druhy jezírek?

Před samotnou realizací výstavby zahradního rybníčku je vedle jeho umístění vhodné si vybrat, z jakých materiálů a jak budeme jezírko stavět. Na výběr máme totiž hotové jezírkové nádrže, nebo foliovaná jezírka či koupací jezírka. Každý druh má svá specifika a je vhodný pro jiný druh zahrady.

Foliované jezírko nám nabízí nejširší možnost vlastní kreativity. Sami si můžeme rozhodnout o hloubce, velikosti či tvaru jezírka, přičemž avšak samotná stavba vyžaduje vyšší úsilí a kutilský fortel. Během hloubení místa pro foliové jezírko musíme přesně vymodelovat terén pro bahnité části, mělčiny i hlubokou vodu. Dále je nutné okolo rybníčku vykopat cca 15 cm hluboký příkop, do něhož se následně založí ochranná geotextilie společně s folií. Změkčené PVC které je výborně tvarovatelné nepoškodí ani působení slunce ani mráz. Tuto folii je dobré natahovat a modelovat za teplejších dnů, kdy mírně změkne a perfektně se přizpůsobí terénu. Pod folii je nutné natáhnout ještě netkanou geotextilii, která zabraňuje kořenům a kamenům v poničení folie. K umocnění pocitu přírodního prostředí lze pořídit speciální folii s potiskem, který připomíná rybniční dno.

Koupací jezírko lze srovnávat se zahradními bazény. Vypadá však daleko lépe, přirozeněji a navíc o kvalitu vody se zde nemusíte tak často starat vy. S údržbou totiž pomáhají vodní živočichové a rostliny, které ji pročišťují samovolnými přírodními procesy. Postup výstavby je v podstatě stejný jako u foliovaných jezírek, jen je nutné myslet na větší rozlohu. Tři tempa od jednoho konce k druhému uspokojí asi málokterého plavce.

Hotové rybníčkové nádrže se prodávají v mnoha variantách, kde si lze vybrat jak z různých velikostí, tak i tvarů, přičemž užitým materiálem je většinou vysoce odolný polyetylen. Hodí se pro zahrady, jež jsou skromnějších rozměrů, neboť větší varianty nádrží zabírají plochu 8m2. Nespornou výhodou je jejich snadná a rychlá realizace. Při výběru se zaměřte na jednotlivé pasáže nádrže, které by měly být rozděleny do zón vhodných pro mokřady, břehy vhodné k osázení a hluboké části, do nichž můžete umístit malý vodotrysk.

Povinná výbava

Ačkoliv mají zahradní jezírka schopnost samovolného přírodního čištění, není tento proces všemocný a kvalitě vody je nutné k perfektní kondici pomoci. Tak jako u bazénů je základem kvalitní filtrace. Její výběr se odvíjí od objemu vodní plochy, přičemž jsou filtrace schopny zbavit vodu nečistot o velikosti až 8mm. Aby voda v jezírku nezelenala a byla stále průzračná a vy se mohli těšit pohledem na klidně plavající ryby, je nutné zamezit řasám v jejich bujení. K tomu ideálně poslouží UV-C přístroje, které díky záření likvidují zárodky řas, kterým tak nedají sebemenší šanci. Máte-li v jezírku vysazené ryby, je nutností zajistit jim dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Provzdušňovací čerpadlo čerpá do jezírka kyslík, přičemž nemusí rušit svým vzhledem celkový dojem z přírodního jezírka. K dostání jsou provzdušňovače, které vypadají jako kámen.  

Rostliny

Co by to bylo za přírodní vodní plochu, kdyby ji a její okolí nezkrášlovaly rostlinky? Osaďte proto bahnité a mělké části jezírka bahenními rostlinami, jako jsou například ďáblík bahenní či přeslička zimní. Rostliny díky odčerpávání živin z vody zamezí v bujení řasám a sinicím. Rostlinu, kterou můžete vysadit na samotné dno až do hloubky 1 m (u některých druhů až do 4m) je leknín, který svými květy nádherně oživí celý jezerní ekosystém.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !