8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praktické tipy na úklid spíže

31. 08. 2012 | Domácnost

Spíže je chladná místnost v bytě, která slouží pro skladování potravin. V dřívějších dobách spíž nahrazovala lednici. Spižírna se dá dobře využít nejen na správné skladování některých potravin, ale také nám poslouží k uchování předmětů a nádob, které by zabíraly místo v kuchyni. Měla by být dostatečně prostorná, abychom v ní mohli skladovat všechny potřebné potraviny.

Správné podmínky pro skladování

Spíž musí splňovat některé důležité podmínky, aby správně plnila svůj účel. Všem potravinám musíme ve spíži vytvořit správné místo, abychom je uchovali v co nejčerstvějším stavu.  Důležité je, aby byla spíž na suchém a tmavém místě, měla dobrý ventilační otvor, který zabezpečuje dokonalou cirkulaci vzduchu. Ta brání nadbytečné vlhkosti vzduchu a s ní spojenému rozvoji plísní na uložených potravinách. Ve spíži by mělo být co nejchladněji, ideální teplota je kolem 10°C. Nejlepší jsou spíže, které jsou umístěné na severní straně. Spíž by měla být při vaření po ruce, abychom nemuseli pro skladované potraviny odbíhat někam daleko.

úklid spížeSpižírnu udržujeme v čistotě

Začínáme pravidelným úklidem. Malováním, čištěním regálů, které omýváme teplou vodou se saponátem, nebo vhodným desinfekčním prostředkem. Regály a police vysušíme a obalíme omývatelným papírem.

Vnitřní uspořádání spíže

Důležité je vnitřní uspořádání. Potraviny ukládáme tak, abychom potřebné věci našli snadno a bez problémů na ně dosáhli. Potraviny, které dáváme do spíže, rozdělíme podle druhu a velikosti, abychom využili prostor co nejlépe. Menší sklenice a těžké konzervy často používané umístíme dopředu, do nižších regálů. Naopak méně používané potraviny a vysoké nádoby uložíme dozadu či nahoru. Skleněné lahve s pitím postavíme úplně na zem. Běžné potraviny, mouku, krupici, cukr, těstoviny, rýži, ovesné vločky, cereálie, kávu, čaj, olej, ocet a jiné potraviny, které denně používáte, skladujte na předním místě. U všech skladovaných potravin si pečlivě hlídejte datum spotřeby. Potraviny se starším datem spotřeby dáváme dopředu a s novějším až za ně, pokud si děláte zásoby.  Pokud máte ve spíži nějaké výrobky s prošlým datem spotřeby, tak je už nepoužívejte a vyházejte je. Včetně všech zkažených a plesnivých potravin. 

Pečivo ve spíži

Ve spíži skladujeme pečivo všeho druhu, které rychle podléhá plísni, proto si hlídejte dobu trvanlivosti. Z plesnivého chleba nebo pečiva se snadno plíseň přenese na jiné, společně uskladněné potraviny.

Skladování cukrovinek a aromatických potravin

Čokolády, oplatky a jiné cukrovinky můžeme skladovat v dózách, do kterých si je pěkně uložíme. Aromatické potraviny jako je koření, některé sýry, česnek, skladujeme v uzavřených nádobách, aby neovlivňovaly svým pachem jiné potraviny.

Škodlivý hmyz a hlodavci

úklid spíže - pozor na moli

Pokud máme doma nějaký škodlivý hmyz, celou spíž vyklidíme, důkladně vymyjeme desinfekčním prostředkem. Výrobky s prošlým datem spotřeby vyházejte. Dejte do spíže lapač molů. Brzy se začnou objevovat všude. Potraviny ukládáme do uzavíratelných nádob. Sypké potraviny v otevřeném papírovém obalu, jako je cukr, granko, dále sirupy, špatně zadělané cukrovinky, které přitahují mravence, dáme do uzavíratelných nádob.  Pokud chceme dostat mravence ze spíže, nalezené škvíry a otvory zalepíme silikonem, ten je dostatečně pevný, aby zamezil vniknutí mravenců. Místo silikonu můžete použít saponát, který nalijete do mravenčích cestiček - saponát na mytí nádobí jar nebo pur.

Pokud bydlíte v rodinném domku, hlodavci, hlavně myši, se snaží přiživit na potravinách, hlavně v chladných měsících. Nezvaným hostem může být myš domácí, která je všežravec, zajímavostí je, že myš nepotřebuje pít vodu, to může někdy komplikovat deratizaci. Nejlepším opatřením proti malým hlodavcům je, že jim nebudeme nabízet potravu. Pokud si myška rejdí v regálech, má všechno, na co si vzpomene, načatá, rozsypaná balení, jsou výborným lákadlem. Všechny potraviny dáme do nádob. Jako účinná návnada je pastička, na kterou dáme chlebovou kůrku opečenou na slanině, trvanlivý salám nebo sýr, účinná je také mouka.

Správným skladováním potravin a čistotou ve spíži si uchováme potraviny k denní spotřebě v co nejlepším stavu.

Autor: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s moly mám také problém,lezou snad do všeho
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané,ale nemůžu se zbavit molů.Lepící pásky sice trochu pomůžou,ale ti moli už to asi znají,tak se jim vyhýbají.Trochu víc asi pomáhá pepř celý,ten mám v mističce a do sušených hub sypu mletý,tam pak opravdu nejdou.Škoda,že ten pepř nejde sypat do všeho,pak by moli byli pryčSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dostať kúpiť feromónové lapače, ktoré zavesíš a vydržia a fungujú cca 3 mesiace. Všetky samčeky molí sa tam nahrnú a prilepia, a je po sexe SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučný článokSmajlík

Ja mám malú špajzu, priniesla som z obchodu v ryži mole, molelepky vôbec nezabrali. Našťastie dnes bol na bytovke deratizér,lebo sme mali sršne a tak mi vystriekal aj špajzuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles