Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Screeningy v těhotenství

14. 09. 2012 | Těhotenství

Jsem těhotná a ráda bych Vám trošku přiblížila screeningy v těhotenství. Kolik se jich dělá? V čem jsou dobré a prospěšné? Jsou vždy stoprocentní? Co zjišťují?

Screeningy v těhotenství se absolvují celkem dva.

První screening je dobrovolný a žena si za něj musí zaplatit. Ovšem některé zdravotní pojišťovny screening proplácejí, tak si to určitě zjistěte. Provádí se nejčastěji v 10.- 12. týdnu těhotenství. Dělá se s podrobným ultrazvukovým vyšetřením a dokáže zjistit rizika chromozomální vady plodu s pravděpodobností až 84 procent. Rozhodně ho doporučuji, protože je více pravděpodobnější k odhalení vad než screening druhý, o kterém Vám povím dále. A přece jenom jistota je jistota. Ovšem žádný screening není stoprocentní a nemusí vždy odhalit postižení dítěte.

Screening v těhotenstvíDruhý screening, ten už je plně hrazený zdravotní pojišťovnou, je tedy zdarma pro všechny, provádí se zhruba mezi 16.-18. týdnem těhotenství. Zjišťuje se hladina tří hormonů - alfa-fetoprotein (nádory), hCG a estriol - proto se tomuto testu také říká triple test - podle těchto tří hormonů. Tento screening má pravděpodobnost zhruba 64 procent, tedy o 20 procent méně než screening, který se provádí dříve (proto raději doporučuji absolvovat oba). Pokud vyjde pozitivní výsledek, měla by žena podstoupit další vyšetření - odběr plodové vody neboli amniocentéza, nebo odběr choriových klků.

Amniocentéza je také plně hrazena zdravotní pojišťovnou. U ní ale existuje i riziko spontánního potratu. Všeobecně existuje u každého těhotenství pravděpodobnost vývojové vady zhruba 3 - 5 procent. Můžou to být vady drobnějšího původu (tzv.kosmetické), ale taky hodně závažné. Postižené dítě může mít i pár, který je stoprocentně ve výborném zdravotním stavu. Větší pravděpodobnost mají starší matky, protože s větším věkem riziko Downova syndromu a dalších vývojových vad stoupá. Screening kromě Downova syndromu zjišťuje také syndrom Edwardsův a syndrom Patauův. Poslední dvě jmenované vady jsou mnohem závažnější než Downův syndrom.

Ještě existuje ale jeden screening, který není asi až tak známý, ale také se provádí zcela běžně. Jedná se o ultrazvukovou kontrolu růstu plodu. Provádí se mezi 30. - 32. týdnem těhotenství. Slouží hlavně k potvrzení normálního růstu miminka. Některé vady se bohužel můžou vyvíjet až po 23. týdnu těhotenství.

Budu ráda, když vám tento článek poskytne alespoň nějaké informace navíc a vezmete si z něj jen to dobré. Zdraví miminka a dítěte je totiž to nejdůležitější pro budoucí maminky a těhotné ženy.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !