Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skladujte potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé!

26. 09. 2017 | Domácnost
Správné skladování potravin není důležité jen z toho hlediska, abychom v domácnosti ušetřili co nejvíce místa, ale zejména z toho důvodu, abychom nakoupené potraviny udrželi co nejdéle čerstvé. Každý Čech podle statistik ročně vyhodí přes 170 kilogramů, stačí přitom nakupovat s rozumem a při uskladňování potravin se řídit pár jednoduchými zásadami.

Každou domácnost můžeme, co se uskladnění potravin týče, rozdělit do čtyř základních zón, a to na suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu. Za zónu suchou považujeme místo s relativně nízkou vlhkostí a kde je přibližně 18 až 20°C. V praxi se nejčastěji jedná o spíže, kuchyňské skříňky a regály. Na takovém místě se doporučují skladovat potraviny jako čaje, káva, mouka, cereálie, těstoviny, luštěniny, ořechy, konzervy, koření, sušené bylinky, čokoláda a pečivo.

Skladujte potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé!Při skladování v suché zóně je ovšem důležité dbát i na obal, ve kterém potraviny uskladňujeme. Zatímco většinu výše zmíněných potravin je vhodné uchovávat v nepropustných dózách, například čaje, kávu či bylinky můžeme umístit do tzv. Doypack sáčků . Ty jsou díky oválnému dnu stabilní a ALU fólie uvnitř sáčku garantuje absolutní neprodyšnost. Sáčky je navíc možné opakovaně otevírat a zavírat, a to díky ZIP uzávěru.

Za zónu chladnou můžeme označit místnost, kde se teplota pohybuje kolem 12 °C, a vlhkost vzduchu je o něco vyšší než v zóně suché. Nejčastěji se jedná o sklepy, které jsou nejvhodnější ke skladování ovoce a zeleniny. Teplota by zde však měla být stálá, neboť velké teplotní výkyvy potravinám škodí. Zabránit je také nutné možné kontaminaci hlodavci či hmyzem. Do sklepa taktéž patří balené nápoje jako limonády, mošty, víno a pivo.

Následuje zóna chlazená, kterou se zcela samozřejmě myslí chladnička. Teplota by se zde měla pohybovat mezi 0 až 5 °C a je zde možné uchovávat maso, mléčné výrobky, vejce, načaté a nespotřebované potraviny a otevřená dochucovadla. Naopak se nedoporučuje v chladničce skladovat některé druhy ovoce, jako je například mango, papája, ananas, banány či citrusy. Důležité je taktéž dbát na to, kam konkrétní potraviny v chladničce umístíme. Zatímco spodní přihrádky jsou určené pro ovoce a zeleninu, přihrádka hned nad ní slouží k uchování masa, uzenin a ryb. Důvodem je fakt, že tato přihrádka bývá nejchladnějším místem v lednici. Vyšší přihrádky jsou poté vhodné na mléčné výrobky.

Poslední zónou je zóna mrazicí. Teplotu v mrazáku je dobré udržovat kolem -20 °C a uchováváme zde mraženou zeleninu a ovoce, maso a jiné zmražené potraviny. Doporučujeme jednotlivé druhy potravin oddělit a označit je datumem zamrazení. Skladování ve zmrazeném stavu by totiž nemělo přesáhnout dobu jednoho roku.

Zdroj: Paketo.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hodí se . Díky. Na chalupě se snažím vše "přesypat" do uzavřených nádob, kvůli trvanlivosti.
Obrázek uživatelky
profil
Velmi užitečné, děkuju Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj