Každé ráno se rybáři vydávají do hlubin oceánu s cílem chytit ty nejčerstvější mořské plody. Metody lovu se mohou lišit podle regionu a druhu plodů, které se loví, vždy se ale snaží minimalizovat vedlejší úlovky a zachovat udržitelný přístup k rybolovu. Například rybolov pomocí sítí a nástrah je tradiční metodou, která umožňuje rybářům lovit různé druhy mořských plodů, přičemž minimalizují dopad na mořské prostředí. Potápěči se zase vydávají sami do hlubin a sbírají mořské plody ručně, což vyžaduje zručnost a znalost prostředí.
Naopak zcela mimo oceán se nebezpečným způsobem získávají ve Španělsku vilejši, prapodivní korýši, kteří jsou ale oblíbenou pochoutkou Španělů v období svátků. Vilejši rostou na skalních útvarech omývaných rozbouřeným Atlantikem. Přístup k nim je pouze z moře, rybáři proto musí k útesům připlout lodí a následně skočit na mokré a kluzké útesy. Tento manévr je velice nebezpečný a v krajním případě může lovce stát i život. Odměnou je ale nadstandardní výdělek, ceny vilejšů totiž každým rokem stoupají, a ty nejlepší kousky se prodávají i za 10 000 Kč za kilo.
Další ceněnou lahůdkou Kantábrie je krab. Vybrat si můžete dokonce ze čtyř druhů, které se zde vyskytují – krab hnědý, krab pobřežní, krab sametový a krab pavoučí. Právě krab pavoučí je nesmírně ceněnou pochoutkou pro své jemné a lahodné maso. Vyskytuje se především v Atlantském oceánu a v menším množství také ve středozemním moři. Ten nejcennější pochází z ústí galicijských řek, kde se loví ve velice omezeném množství v období od prosince do června, aby byla dodržena ochranná doba regenerace.
Nejen svým unikátním tvarem, ale i výjimečnou chutí zaujmou Atlantské škeble neboli břitky pojmenované podle břitvovitého tvaru. Hledání břitek v písku je oblíbenou zábavou dětí i dospělých na plážích kolem ústí galicijských řek, kde je získávají i sběrači pro komerční trh. Jejich chuť je oproti jiným škeblím je intenzivnější a maso pevnější, proto k jejich úpravě stačí trochu olivového oleje a česneku, a i po konzervaci si zachovávají pevnou texturu.
Mořské plody v konzervách jsou nejen chutnou a zdravou volbou, ale také nabízejí jedinečnou možnost objevovat širokou škálu chuťových kombinací. Buďte kreativní a zkuste nové recepty s těmito luxusními delikatesami, které přinesou chuť oceánu přímo do vaší kuchyně.
Zdroj, foto: eDelikatesy.cz