Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 11.06. 2024
Dnes má svátek Bruno
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

13. 05. 2024 | Škola vaření
Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

Každé ráno se rybáři vydávají do hlubin oceánu s cílem chytit ty nejčerstvější mořské plody. Metody lovu se mohou lišit podle regionu a druhu plodů, které se loví, vždy se ale snaží minimalizovat vedlejší úlovky a zachovat udržitelný přístup k rybolovu. Například rybolov pomocí sítí a nástrah je tradiční metodou, která umožňuje rybářům lovit různé druhy mořských plodů, přičemž minimalizují dopad na mořské prostředí. Potápěči se zase vydávají sami do hlubin a sbírají mořské plody ručně, což vyžaduje zručnost a znalost prostředí.

mořské plodyPrávě potápěči se vydávají na kamenité mořské dno pro mořské ježky, jejichž kaviár je považován za jeden z nejlahodnějších na světě s údajnými afrodiziakálními účinky. Potápěči sbírají ježky pomocí nářadí podobnému hrábím, aby nepoškodili okolní ekosystém, ježka a nezranili se o jeho ostny. Následně jsou vajíčka velmi pečlivě ručně extrahována a ježek je vrácen zpět na mořské dno.

Naopak zcela mimo oceán se nebezpečným způsobem získávají ve Španělsku vilejši, prapodivní korýši, kteří jsou ale oblíbenou pochoutkou Španělů v období svátků. Vilejši rostou na skalních útvarech omývaných rozbouřeným Atlantikem. Přístup k nim je pouze z moře, rybáři proto musí k útesům připlout lodí a následně skočit na mokré a kluzké útesy. Tento manévr je velice nebezpečný a v krajním případě může lovce stát i život. Odměnou je ale nadstandardní výdělek, ceny vilejšů totiž každým rokem stoupají, a ty nejlepší kousky se prodávají i za 10 000 Kč za kilo.

VilejšiDalší ceněnou lahůdkou Kantábrie je krab. Vybrat si můžete dokonce ze čtyř druhů, které se zde vyskytují – krab hnědý, krab pobřežní, krab sametový a krab pavoučí. Právě krab pavoučí je nesmírně ceněnou pochoutkou pro své jemné a lahodné maso. Vyskytuje se především v Atlantském oceánu a v menším množství také ve středozemním moři. Ten nejcennější pochází z ústí galicijských řek, kde se loví ve velice omezeném množství v období od prosince do června, aby byla dodržena ochranná doba regenerace.

Nejen svým unikátním tvarem, ale i výjimečnou chutí zaujmou Atlantské škeble neboli břitky pojmenované podle břitvovitého tvaru. Hledání břitek v písku je oblíbenou zábavou dětí i dospělých na plážích kolem ústí galicijských řek, kde je získávají i sběrači pro komerční trh. Jejich chuť je oproti jiným škeblím je intenzivnější a maso pevnější, proto k jejich úpravě stačí trochu olivového oleje a česneku, a i po konzervaci si zachovávají pevnou texturu.

Mořské plody v konzervách jsou nejen chutnou a zdravou volbou, ale také nabízejí jedinečnou možnost objevovat širokou škálu chuťových kombinací. Buďte kreativní a zkuste nové recepty s těmito luxusními delikatesami, které přinesou chuť oceánu přímo do vaší kuchyně.


Zdroj, foto: eDelikatesy.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !