MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správné mletí kávy není alchymie, ale nutnost. Jak na to?

26. 03. 2013 | Škola vaření
Připravit si doma opravdu dobrou kávu není nic složitého. Stačí vám kvalitní čerstvá zrnková káva, mlýnek a jeden z přístrojů pro přípravu. Pokud dodržíte jednoduchý základní postup přípravy (jak horká voda, jak dlouhá extrakce apod.), máte zaručeno, že si užijete prvotřídní kávu, na kterou nenarazíte ve většině českých kaváren.

Jedině ale v případě, že máte kávu namletou na správnou hrubost. Pokud totiž nemáte, může se stát, že káva bude slabá a mdlá - podextrahovaná.

Při přípravě kávy byste si vždy měli umlít kávu těsně před její přípravou a nikdy ne dopředu. Káva po umletí začne rychle oxidovat a ztrácet své chuťové přednosti. Opravdu čerstvá vydrží jen asi 15 minut, pak už si voňavý a chutný šálek moc neužijte.

Správné mletí kávy není alchymie, ale nutnost. Jak na to?Největší chybou pak je kupovat si kávu už předem umletou. Jednak ji téměř jistě nebudete mít namletou na tu hrubost, která vyhovuje vaší metodě přípravy, a jednak si kupujete kávu, která už je předem zvětralá. Žádný způsob balení totiž nedokáže úplně zastavit oxidaci kávy. Navíc mletá káva se většinou vyrábí ze zrnek, která jsou defektní a nemohla by se tak dostat mezi zrnkovou, namletím se defekty schovají.

Většina kávomlýnků má nastavitelnou hrubost mletí a vy si je tak můžete snadno nastavit na tu hrubost, která vyhovuje právě vaší metodě přípravy. Jednoduché pravidlo říká, že čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujete k extrakci kávy. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso, kde voda mletou kávou protéká pouhých 20 - 30 sekund. Na opačné straně stojí použití kávy mletá na hrubo i kvůli tomu, že se poté filtruje přes nerezové sítko, které zachytí jen větší částice.

Káva se tudíž extrahuje mnohem déle, doporučujeme 4 minuty, abyste z ní dostali všechny chutě.

Každý mlýnek je jiný, proto neexistuje jednoduchá nápověda na jaký stupeň ho nastavit pro kterou metodu přípravy, jako návod zde máte jednoduchého průvodcem mletím kávy:

Správné mletí kávy není alchymie, ale nutnost. Jak na to?


Zdroj, foto: Doubleshot



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a jistě důležitéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles